Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

41 ok, hogy miért jó kiírni a gondolatainkat magunkból?

2023. december 08. - Csilla Csipszer

irni-vagy-nem-irni-kreativ-iras-01.jpg

 1. Megnyugtat.
 2. Felvillanyoz.
 3. A karaktereim bőrébe bújva megtehetek egy csomó mindent, ami nagyon buli.
 4. Az írásban találom meg önmagam.
 5. Kiegyensúlyozottabb vagyok tőle.
 6. Boldoggá tesz.
 7. Örömet okoz.
 8. Szabaddá tesz.
 9. Mert itt hazudhatok.
 10. Mert az írásban minden lehetséges.
 11. Megszűnnek a gátlásaim, a hétköznapi problémáim.
 12. Mert öröm megtalálni a legjobb szót.
 13. Rendezi a gondolataimat.
 14. Elégedetté tesz.
 15. Kikapcsol, elrepít ebből a világból.
 16. Struktúrát ad az őrületnek, ami a fejemben van.
 17. Oldja a stresszt.
 18. Ismeretlen dolgokat mutathatok az olvasóknak, olyan ismeretlent, melyet megismerni nekem is kaland.
 19. Bennem rejlő gondolatokat, érzelmeket oszthatok meg.
 20. Mert teremtek, és teremteni jó.
 21. Mert szeretek mesélni.
 22. Megmutathatom magamat.
 23. Szeretem a meglepetéseket. Márpedig az meglepő, hogy a karaktereim mire képesek, mivé alakítják a történetet.
 24. Elmehetek oda, ahova vágyom.
 25. Megnyílik egy másik világ, amire sokszor én is rácsodálkozom.
 26. Megbüntethetem a rosszakat.
 27. Beszólhatok annak, akinek végre be kellene szólni.
 28. Megmutathatom az élet visszásságait.
 29. Gúnyt űzhetek a butaságból.
 30. Megcirógathatom a jókat.
 31. Mert jó érzés, ha valakinek tetszik.
 32. Maga az alkotás inspiráló.
 33. Mert megtalálja magának az időt akkor is, ha nekem nincs időm írni.
 34. Mert fiktív barátokat ad.
 35. Mert kreatív tevékenység, és az élet más területén is kreatívvá tesz.
 36. Értelmesen tölti ki a szabadidőm.
 37. Életcélt ad.
 38. Jó indok arra, hogy megfigyeljem az embereket és gondolkozzam róluk.
 39. Segít feldolgozni az életet.
 40. Mert imádok olvasni és a saját történeteim mindig tetszenek.
 41. Ugyanúgy alkotok, mintha főznék, csak épp a betű megmarad.

Így védd kedvenced mancsait

 

kutya-a-hoban1-w400.jpg

A mancsokon található talppárnák feladata igen fontos, hiszen ezek extra védelmet nyújtanak a csontoknak és ízületeknek, védik azokat a sérülésektől és a szélsőséges időjárási körülmények hatásaitól.

Éppen ezért nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a mancsok és a talppárnák állapotát, nem látható-e azokon sérülés, fertőzés jele, nincs-e beszorulva idegen tárgy. A kavicsok, üvegtörmelékek, apró faág-darabok, egyéb szennyeződések bizony károsíthatják a mancsokat.

Tisztítsa meg a kutya lábujjai közét és a talppárnákat minden séta után, ha kell, csipesszel szedje ki a beékelődött idegen anyagokat, majd fertőtlenítse a mancsot. Mindig nyírja ki a talppárnák és lábujjak közül a hosszú szőrzetet. Ezáltal nem csak könnyebb észre venni a megbúvó idegen tárgyakat, de a fájdalmat okozó szőrcsomók és filcek sem akadályozzák majd a járást.

Használjon hidratálót!

Ha azt tapasztalja, hogy a kutya talppárnái kiszáradtak, berepedeztek, kérjen az állatorvostól hidratáló krémet, mellyel hatékonyan tudja ápolni. Ne használja a humán lábápoló termékeket, mert ezek túlzott mértékben puhítják a mancsokat, így pedig azok sérülékenyebbé válnak. Kényeztesse kedvencét egy kis mancs-masszázzsal, ami nem csak megnyugtatja, de a terület keringését is javítja.

A masszázst a mancsok tetején kezdje, majd lassan haladjon lefelé, végül masszírozza át a krémmel a lábujjak közét is.

A sebek kezelése

Nem ritka, hogy a kutya talppárnái megsérülnek. Könnyű vágott sebet szerezni, ha az eb rálép egy törött üvegdarabra, törmelékre, vagy éles faág-darabkára. A kisebb vágásokat könnyen lehet kezelni, elég lemosni fertőtlenítő szerrel, szükség esetén pedig akár be is kötözhető a mancs, bár célszerű csak rövid időre és lazán átkötni, mert a szakszerűtlen mancskötözés fájdalmas lehet. A mélyebb sebeket mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak.

Téli és nyári mancsápolás

Akárcsak a mi lábunk, a kutyák mancsa is eltérő ápolást igényel nyáron és télen. A téli hideg maga is tud sérüléseket okozni a mancsokon, hiszen a talppárnák berepedezhetnek, de a sózott utak, és más kémiai szerek, melyekkel a jégmentesítést végzik az utakon, szintén nem ápolják a lábaikat. 

Nem csak fertőzések és hólyagos sebek alakulhatnak ki, de ha az állat lenyalogatja fájó mancsairól ezeket a vegyszereket, bizony mérgezéssel is számolni lehet.

Előzze meg a bajt, és minden séta után azonnal mossa meg a kutya lábait enyhe, samponos vízzel. A téli séta előtt kenje be a mancsokat vazelinnel, vagy adjon cipelőtt az eb lábaira.

Nyáron ne feledkezzen meg arról, hogy a mancsaival kedvence fokozottabban érzi a meleget. Gondoljon csak bele, milyen érzés mezítláb járkálni a felforrósodott aszfalton! Az égési sérülések és a hólyagosodás elkerülhető, egyszerűen ne engedje, hogy kedvence a forró aszfalton vagy a homokon sétáljon. Halassza a sétákat a hűvösebb esti, vagy hajnali órákra, és menjenek füves területre.

Ha a mancs hólyagos lesz, kivörösödő, fekélyes foltokat vesz észre rajta, esetleg bőrdarabok válnak le, azonnal forduljon vele állatorvoshoz. A kisebb égési sérülések kezelhetők antibakteriális lemosóval és laza kötéssel, de a komolyabb sebek már orvosi beavatkozást igényelnek.

Hogyan előzheti meg a mancsok sérüléseit?

Minden új mozgásformát, kiképzési gyakorlatot fokozatosan vezessen be. A mancsok, a talppárnák nagyon érzékenyek, könnyen kiszáradnak, berepedeznek. Erre akkor ügyeljen fokozottan, amikor futtatni kezdi az ebet. A kertben, udvaron ne legyenek hegyes kavicsok, éles fatörmelékek, főleg nem törött üvegdarabok. Ezekre akkor is figyelni kell, amikor utcán, parkban sétálnak. Mindig olyan helyen sétáltassa kedvencét, ahol ön is nyugodt szívvel sétálna mezítláb.

Hinni és hinni hagyni – A Mikulás meséje tovább írható

funny-santa-claus-devil-horns-hand-devil-horns-hands-wallpaper-preview.jpg

Piros ruha, repkedő angyalok, rénszarvasok húzta szán: a decemberi varázslat leginkább a gyermeki lét különleges kiváltsága. De meddig tart az illúzió és hogyan kell véget vetni neki? A jó hír: leginkább sehogy. Hiszen más formában bár, de a mese tovább írható.

Jézuska, mint a felnőtt adventi készülődés jelképe

„A gyerekek kezdetektől a mesék szimbolikájából értik meg és tanulják az életet. A kudarcoktól indulva a félelmeken át a küzdés képességéig mindent itt tapasztalnak meg először. A Mikulás, a Jézuska, az angyalok története, a rájuk való várakozás tulajdonképpen a felnőtt adventi készülődés jelképe számukra” − mondja Juhász Anikó mediátor, gyógypedagógus. „A kicsik e szimbólumok segítségével sajátítják el, mit jelent ünneplőbe öltöztetni a szívüket, figyelni a körülöttük lévő csodákat, lassítani a tempón az egyik legszebb időszakában az évnek.”

Ennek ellenére a szakember úgy tapasztalja, napjainkban egyre inkább elterjedt a szülők körében az a vélemény, hogy minél előbb le kell leplezni az ünnepek körüli titkokat. Pedig valójában

A gyerek számára annál nagyobb az öröm, minél tovább hisz a varázslat létezésében.

Napjaink fogyasztói őrületében azonban, amely az ünnepek idején még nagyobb méreteket ölt, ez fokozottan nehéz feladat a szülők számára.

Titokzatos, nem pedig hamis

„A gyerekek többsége sokkal könnyebben hisz a titokzatos vagy épp láthatatlan dolgokban, amelyeket csak sejtés szintjén észlel, mint abban, ami hamis. Az este kitett kiscipő, amely reggelre megtelik, sokkal inkább megadja a lehetőséget bízni a csodában, mint a műszakállas Mikulás-utánzatok” – magyarázza Juhász Anikó.

Ha ugyanis a gyerek lépten-nyomon ál-Télapókba és karácsonyi leárazásokba botlik, hamar rájön, hogy amit lát, az álságos és köze sincs a varázslathoz. Ezek után már meg is fogalmazhatja magának, hogy a szülei által előadott történet hazugság. Pedig a valódi magyarázat ennél sokkal bonyolultabb.

A külső tényezők, a társak felvetései mind előidézik, hogy a gyerek hazaérve felteszi a kérdést: tényleg létezik a Télapó? „Óvodáskorban a szülő még nyugodtan erősítse meg a hitében a négy-ötévest, ameddig csak tudja. Ha a kisiskolás többször elbizonytalanodva érdeklődik, a kétsége már szinte bizonyosság, akkor érdemes elmondani neki az eddig ismert illúzió hátterét” – magyarázza Juhász Anikó, aki mindenképp azt tanácsolja, várjuk ki a kicsi jelzéseit. Felesleges beavatni a titokba csak azért, mert a szülő érettnek tartja rá, annak ellenére, hogy ő még igényli a mesét.

Ne zavarjuk össze!

Ha pedig a szülők különböző álláspontot tartanak érvényesnek a témában, előbb tisztázzák a kompromisszumos megoldást, amelyet együtt képviselnek a gyerek felé. Ha ugyanis az egyik szülő támogatja a csodákban való hitet, de a másik rálegyint és butaságnak tartja azokat, az sokkal jobban összezavarja a gyereket, mintha az óvodában hall ezt-azt és gyanakodni kezd.

„Ha eljön a leleplezés ideje…

…a történetet célszerű az igazság nézőpontjából bemutatni. Elmondani, hogy a Mikulás meséje egy valóságon alapuló legendából nőtte ki magát. Mert Miklós püspök körében valóban éltek olyan szegény gyerekek, akik csak úgy juthattak ajándékhoz, ha egy titokzatos jótevő meglepte őket. Akik egyetlen egy nap kaphattak ajándékot egész évben” – teszi hozzá a szakember, aki szerint a történet tovább fűzése az érzékenyítés megkezdésére is kifejezetten alkalmas.

A beavatás után ugyanis feltehető a kérdés: tudtad, hogy most is élnek veled egykorúak hasonló körülmények között? Nem szeretnéd tovább írni a mesét? Örömöt adni, ahogy azt régen Szent Miklós tette? És már lehet is együtt csomagolni a felesleges ruhát vagy játékot. Megbeszélni, hogy a Mikulás nem hazugság, csupán a segítségnyújtás egy régi-régi időkből ránk maradt máig élő és érvényes szimbóluma.

Ez történik veled a hidegben, ha nem hordasz sapkát

teli-seta.jpg

Örök dilemma, a szépség kontra sapkaviselés. A sapkák ugyan lenyomják a hajat, de jó, ha tudod, hogy mivel járhat, ha mellőzöd a nagy hidegben.

Télen rengeteg hajproblémával szembesülhetsz, még akkor is, ha egyébként nincs semmi baj a hajaddal.

Korpásodás, viszkető fejbőr

Hidegben a fejbőr megfázhat, extra módon kiszáradhat. Ezt megelőzheted sapkaviseléssel, ugyanakkor a sapka is okozhat viszketést, és zsírosítja a hajat. Ezért a legjobb megoldás az, ha 2-3 naponta megmosod a hajad a BABÉ Zsíros, Korpás Hajra való samponjával. Nem érdemes gyakrabban mosni, mert akkor a fejbőr zsírtermelése fokozódik. Hajmosáskor alaposan masszírozd át a fejbőrödet, mert ezzel serkented a vérkeringést és fellazítod az elhalt hámsejteket. Ügyelj arra, hogy mindig tökéletesen szárazra szárítsd a meg mind a hajadat, mind a fejbőrödet!

Hajhullás

A hajszállak tömeges hullásának több oka is lehet a vitaminhiánytól a vizes hajig, de az biztos, hogy a  mínuszos hőmérséklet is hozzájárul. Azon túl, hogy sapkát hordasz, javasoljuk, használd a Long 4 Lashes Hajhullás elleni erősítő sampont, amely segít erősíteni a gyenge és töredezett hajat, és megvédeni azt a hajhullástól.

Töredező hajszálak

Az alacsony hőmérséklet hatására a fejbőrben található hajszálerek összehúzódnak, így a hajhagymák kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. Ez hosszú távon nemcsak hajhulláshoz, hanem a hajszálak elvékonyodásához is vezethet. Emellett a fűtött helyiségek száraz levegője sem kedvez a hajszállak állapotának. Ha olyan sampont keresel, amely elősegíti a hajszálak egészséges rugalmasságának és fényének helyreállítását, növelheti a haj volumenét, akkor a Babé Extra Gyengéd Sampon a jó megoldás. 

Sajnos a tél beköszöntével ezek a problémák évről évre ismétlődnek és ha nem foglalkozol a hajaddal eleget, akkor hatványozottan fognak jelentkezni. A legnagyobb gond az, hogy a hajhagymák ilyenkor lassan kikopnak, ráadásul a megmaradt hajhagymák gyengébb, rosszabb minőségű hajszálakat termelnek. Épp ezért érdemes megelőzni a bajt és sapkát viselni, amikor hűvösre fordul az idő.

Rászánnád magad a sapkaviselésre, de utálod a sapka által szétzilált, lelapult frizurát? Mutatunk pár trükköt az ideális sapka megtalálásához:

 

Figyelj a sapka anyagára és méretére!

A szakemberek szerint a kasmír, a pamut és a gyapjú egészséges a fejbőrnek és nem is nyomja le a hajat. Inkább válassz bő sapkát, mint szűket! Jobban fogsz benne mutatni és kevésbé nyomja le a hajad.

Sose vedd fel vizes hajra!

Hajmosás vagy uszoda, szauna után vonzó lehet a gondolat, hogy félig nedves hajadra feldobj egy sapkát és már rohanj is tovább a dolgodra. Ne tedd! Ha a sapka alatt szárad meg a hajad, garantáltan lelapul, ráadásul a megfázás veszélyének is kiteszed magad.

A lapos haj megmentője a szárazsampon

Dobj be egy szárazsampont a táskádba és miután lekerül a sapka, néhány fújással és fésüléssel újra életet varázsolhatsz frizurádba.

Vedd le, amikor megteheted

Ha hosszabb ideig viselsz sapkát, akkor érdemes levenni a fejedről a hüttében, a buszon, kocsiban – mindenhol, ahol elég meleg van. Ezzel pihenteted a hajad, ami ilyenkor nyomás nélkül felveheti eredeti formáját.

Érdemes időt szánni arra, hogy megtaláld a számodra tökéletes sapkát (ez csaknem olyan nehéz, mint megtalálni az ideális melltartót). Olyat keress, ami nem csak jól áll, de az anyaga is kellemes és jól is érzed magad benne!

Téli arcápolás

teli-borapolas-olajokkal.jpg

A bőrszárazság hidegben még azokat is eléri, akiknek alapvetően nem száraz a bőrük. Ennek számos oka lehet, de szerencsére erre a problémára is van megoldás. 

A száraz, hideg levegő, a szél és a fűtés kimerítheti a bőr nedvességraktárait, ami jellegzetesen viszkető, égő érzéshez vezethet. Ráadásul nemcsak az évszakok váltakozása viseli meg bőrünket, hanem olyan szokásaink is, amik nagyban hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához: a gyakori, hosszú és túlságosan forró kádfürdők, a túlzott szappanhasználat, a stressz és bizonyos étkezési szokások is okozhatnak bőrszárazságot. 

Víz- és zsírhiány a háttérben

A bőrszárazság tipikus jele a kellemetlen, feszülő érzet. Emellett attól függően, hogy mennyire vészes a helyzet, kipirosodhat, sőt be is repedezhet a bőr, ami viszont már nemcsak kellemetlen, de látványos is lehet. Amikor a hőmérséklet leesik, bőrünk zsírtermelése nagymértékben csökken. A rendkívül száraz bőr ezért általában nemcsak víz-, hanem zsírhiányos is, és a nedvesség pótlása csak átmenetileg jelent megoldást. Általában azok a bőrszárazság elleni termékek a leghatékonyabbak, melyek a bőr védő zsírrétegét is helyreállítják. A lipidek ugyanis egy védő filmréteget képeznek, amely magába zárja a nedvességet, így segíti a bőr természetes vízháztartását. 

Jó tanácsok a bőrgyógyásztól

Dr. Robyn Gmyrek bőrgyógyász szakértő  szerint érdemes petrolátum alapú, krém állagú hidratálókat használni. Ezek nedves arcra felkenve még hatékonyabbak, mert a bőr még több vizet és tápanyagot szív magába. Célszerű naponta maximum egy-két alkalommal megtisztítani az arcot, így nem merülnek ki a bőr természetes nedvességraktárai. A szakértő szerint télen nem szükséges mindennap szappant vagy más tisztító kozmetikumot használni, olykor a víz is elég. Különös figyelmet kell fordítani az arc, a kezek, a lábfejek és a testhajlatok tisztán tartására, de az erőteljes, dörzsölő mozdulatok elkerülésével.  A túl forró víz és a szappan tovább száríthatja a bőrt - mondja dr. Gmyrek, aki rövid, langyos zuhanyzást javasol azoknak, akik a téli viszketéstől szenvednek. Nekik érdemes olyan, illatanyagmentes kozmetikumokat beszerezni, melyek kifejezetten érzékeny bőrűek számára készültek, és többnyire a gyógyszertárakban kaphatóak.

Párásító igen, szolárium nem

A beltéri párásítók segítenek megakadályozni, hogy a szoba levegője túl szárazzá váljon, így bőrünk is kevesebb vizet ad le. Szabad levegőn célszerű a lehető legnagyobb testfelületet eltakarni, illetve tartózkodni az erős széltől, a túl alacsony hőmérséklettől, valamint az erős napsugárzástól. A szoláriumok és az egyéb mesterséges barnítási módszerek károsíthatják a hámréteget, továbbá a bőrrák kockázatát is növelik. 

Amennyiben a bőrszárazság és a viszketés hosszú időn keresztül fennáll, mindenképpen fel kell keresni egy bőrgyógyászt - zárja a tanácsait dr. Gmyrek. 

5+1 tipp bőrünk védelmében

 • Biztosítsunk megfelelő páratartalmat az otthonunkban! Nem kell mindjárt a legmodernebb párásító berendezést beszereznünk, elég, ha egy tálkában vizet teszünk a radiátorra!
 • Zuhanyozzunk langyos vízzel, és ha nem akarunk lemondani a lazító fürdőzésről, ne felejtsünk el fürdőolajat  tenni a vízbe!
 • Egy kávé, egy pohár víz! A kávé tipikusan olyan élvezet, amiről nem szívesen mondunk le, de talán nem is kell! A kávé vizet von el a szervezettől, ezért érdemes példát venni az olaszokról, akik minden egyes csésze kávé után egy pohár vizet is megisznak!
 • Kerüljük az erős fűszereket (bors, chili, gyömbér), melyek irritálhatják a bőrt, és a sót, mely rengeteg vizet von el a szervezettől. Helyettük használjunk inkább zöldfűszereket!
 • Sportoljunk, szaunázzunk rendszeresen! Mindkettő kiváló stresszoldó, ráadásul az izzadás edzi a bőrt: kevésbé lesz kiszáradásra hajlamos, és javul a vérellátása is.
 • Válasszunk megfelelő bőrápoló termékeket! A hűvösebb időszak a gazdagabb krémek ideje. Azoké, amik nem csak hidratálnak, hanem pótolják a bőr védő lipidrétegét is, és támogatják annak saját védelmi rendszerét, valamint az optimális vízháztartás helyreállítását.

Igyuk egészségesre bőrünket

Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk bőrünk téli védelméért. A hidratálás a megfelelő folyadékbevitellel kezdődik, ezért télen sem szabad megvárni, amíg a szomjasak leszünk, hanem anélkül is gondoskodni kell elegendő mennyiségről. Legjobb ilyenkor a meleg folyadék: tartalmas levesek, illatos teák, rostos gyümölcslevek, váltogatott összetételű (márkájú) ásványvizek biztosíthatják a bőr vízháztartását és a szervezet ásványi anyagszükségletét is. 

Pakolás a kamrából

A száraz, repedezett bőrt valósággal újjávarázsolhatja egy-egy frissítő pakolás. Ehhez sem kell holmi drága kencékre, különleges kozmetikumokra gondolni, hiszen a hűtőnkben rendszeresen fellelhető alapanyagok között is találhatunk megfelelőt. Különféle gyümölcsökből, mézből, joghurtból, tejszínből készített pakolás vagy például egy-két csepp tápláló olívaolajjal kikevert élesztő csodát tehet a fáradt bőrrel.

Miért érdemes télen kimozdulni?

 

futas-hideg.jpeg

A hideg, a szürkeség és a korai sötétedés még a rendszeresen edzőket is sokszor elriasztja a szabadtéri sportolástól, mozgástól, nem is beszélve a kevésbé motiváltakról. Pedig a sportolásból, különösen a kinti mozgásból, télen többet profitálhatunk, mint nyáron.

Ahhoz, hogy télen is motiváltak legyünk kimozdulni, érdemes először tudatosítani magunkban a téli mozgás hasznát, illetve találni legalább három személyes célt a téli edzéssel kapcsolatban, amely kevésbé lelkes pillanatainkban is ott lebeghet a szemünk előtt.

Lehet ez egészségmegőrzéssel, a téli fertőzések elkerülésével kapcsolatos, de jó cél az ünnepek alatti túlevés kompenzálása, vagy ha esetleg havazik, a gyerekekkel a hógolyózás, hóember-építés öröme. (Ha valakiben kevés a motiváció a kimozdulásra, idézze csak fel magában, hogy gyerekként mennyire imádta a havat!)

Enyhíti a téli depressziót

A magyarok 10-15 százaléka küzd téli depresszióval, ezt a természetes fény, a rendszeres szabadtéri mozgás jelentősen enyhíti. Még inkább oldja a melankóliát, ha találunk egy társat is a közös szabadtéri edzéshez.

Kevesebb a felsőlégúti betegség

Több tanulmány is alátámasztja, hogy azok, akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban influenzások, vagy szenvednek légúti betegségektől. Fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba, a jótékony hatások mértékletes sportolás mellett érvényesülnek.

Nagyobb eséllyel dobhatjuk le a felesleges kilókat

Ahhoz, hogy télen a szabadban mozgás közben ne fázzunk, önkéntelenül is intenzívebben, többet edzünk. Ezáltal gyorsul az anyagcserénk, így könnyebben szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. Ráadásul mindez szinte észrevétlenül is történhet, hiszen például a korcsolyázás öröme valóban képes úgy elragadni az embert, hogy közben egy pillanatig sem töpreng azon, hogy mennyi kalóriát is éget el éppen.

A hidegben szívünk is erőteljesebben dolgozik, ami egészséges embernél a keringés felfrissülését, a szívizmok erősödését, illetve az állóképesség növekedését jelenti.

Felfrissülés az agynak

A téli séta, nordic walking, futás, kerékpározás, valamint időjárástól függően a hógolyózás, szánkózás, síelés, korcsolyázás teljesen kikapcsolja az agyat, ezáltal segít a stressz levezetésében is.

Ha a kisebb távokat autó helyett gyalog tesszük meg, annak is örülhetünk, hogy télen még több benzint takaríthatunk meg, hiszen ilyenkor magasabb a kocsik fogyasztása.

Ugyancsak örömet okozhat az a tudat is, hogy a nyáron tömött futópályákon, teniszpályákon télen kisebb a tömeg.

 

Ahhoz azonban, hogy a téli sportolás valóban öröm legyen, ne vegyük félvállról az öltözékünket, és készüljünk fel alaposan.

A tökéletes öltözék

A tökéletes öltözék réteges: az első réteg lehetőség szerint ún. technikai aláöltözet, amelynek feladata, hogy az izzadságot elvezesse a bőrfelszínről, majd azt a szövet külső felületén gyorsan elpárologtatva azonnal száradjon. A pamut aláöltözékekkel a probléma, hogy a verejtéket magukba szidják, nehezen száradnak, így hiába öltöztünk fel alaposan, előbb-utóbb hideget érzékelünk testünk körül.

Az aláöltözetre jöhet a meleget biztosító középső réteg, amely lehet polár vagy gyapjú, végül pedig ajánlott egy szél- és vízálló külső réteg. Aki vékonyabb, annak még több rétegre lehet szüksége ahhoz, hogy komfortosan érezze magát. 

Mivel a testünk által termelt hő közel 50 százaléka a fejen keresztül távozik, ne feledkezzünk el a sapkáról, és fontos a kezek és a lábfej védelme is.

Hidegben gyengébb a végtagok keringése, így ha esetleg extrém hidegben tartózkodunk kint, az arc mellett a kezeken és a lábakon is megnő a fagyásveszély kockázata. Ezért érdemes a téli futó-gyalogló cipőből fél-egy számmal nagyobbat venni, hogy a vastag zokninak is legyen benne hely.

A leggyakoribb hiba egyébként, amit téli sportolás során elkövet az ember, hogy túlöltözik. Ezért is ajánlott a réteges öltözék, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni egy felesleges rétegtől.

Nézzük meg előre az időjárásjelentést

Mielőtt télen sportolni indulunk, nézzünk rá előtte az időjárásjelentésre. A leghasznosabb információ a a hőérzet-index (például a wind chill), hiszen szeles időben a hőmérsékletet hidegebbnek érzékeljük. Ráadásul a szél öltözékünk rétegei közé is behatolhat, így a hőtárolási képesség is csökken.

A fagyási sérülés tünetei

Bár a fagyási sérülések kockázata mínusz 15 fok alatt alacsony, jó ha tisztában vagyunk a tünetekkel. A sérülések elsőként az orcán, az orron, a fülön jelentkeznek, az első jel a bőr zsibbadása, érzéketlensége. Ha ilyet észlelünk magunkon, minél előbb menjünk melegbe, és lassan kezdjük el az érintett terület felmelegítését, de ne dörzsöléssel, mert az kárt tehet a sérült bőrfelületben.

A hipotermia tünetei

A hipotermia alatt az abnormálisan alacsony testhőmérsékletet értjük. Hidegben a test több hőt ad le, mint amennyit termelni tud, emiatt ilyenkor megnő a hipotermia kockázata. Tünetei az intenzív vacogás, a koordinációs készség gyengülése, valamint a nagyfokú fáradtság.

Legyünk láthatóak

Télen hamar sötétedik, így ha nem jól kivilágított helyen sétálunk, futunk, szereljük fel magunkat fényvisszaverő szalagokkal, mellénnyel.

Igyunk edzés előtt, közben és után is

Télen az izzadástól, a sportolás közbeni intenzív légzéstől, a szél szárító hatásától ugyanolyan dehidráltak tudunk lenni, mint nyáron, csak a hidegben kevésbé észleljük. Ezért, még ha nem is érzékelünk szomjúságot, tudatosan igyunk edzés előtt, közben és utána is.

Kell 10 perc bemelegítés, majd mozogjunk folyamatosan

A téli edzés során figyeljünk rá, hogy a hidegben izmaink lassabban melegednek be, érdemes akár már a lakásban elkezdeni a bemelegítést. Bemelegítés után pedig mozogjunk folyamatosan, közel azonos intenzitással. Ha ugyanis futunk, majd leállunk, sétálunk, újra futunk, újra sétálunk – könnyebben leizzadunk, majd a pihenés során hamarabb kezdünk fázni.

Asztmások, szívbetegek óvatosan

A hideg idő senkit se riasszon el a sportolástól, ám ha valaki asztmában szenved, vagy szívproblémákkal küzd, konzultáljon előtte orvosával.

A hidegben ugyanis az erek összehúzódnak, megnövelve ezzel a vérnyomást, ami növeli a szívinfarktus esélyét. A szervezetnek nehéz a gyors, nagy hőmérsékletkülönbséghez is igazodni (például, amikor nagy hidegből extrém melegbe megyünk be), ilyenkor szintén magasabb a szívinfarktus és a stroke esélye. Az asztmások tünetei hidegben szintén rosszabbodhatnak.

Ha lázasak vagyunk, hagyjuk ki az edzést, ám ha nem vagyunk lázasak, csak kicsit megfáztunk, és a közérzetünk egyébként jó, mozogjunk annyit, amennyi jól esik.

Ezért veszélyes a szmog

szmog3.jpg

 

A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg.

A káros anyagokkal szennyezett kültéri levegő hárommillió, a nem tiszta beltéri levegő 4,3 millió halálesetet okoz - közölte a szervezet kedden Genfben kiadott jelentésében. A levegő minőségét világszerte több mint háromezer helyen mérték. A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján. A Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a régió több országa még nálunk is sokkal rosszabbul szerepel. Hogy miért, azt az alábbi cikkünkben olvashatják!

A károsanyag-kibocsátás miatti szívinfarktus , tüdőrák és a krónikus léguti megbetegedések kialakulásának kockázata a szegényebb országokban különösen magas. A légszennyezettség miatt bekövetkező halálesetek csaknem 90 százaléka ezekben az országokban történik, amelyek kétharmada Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati területein található.

A szegény országok levegője egyre rosszabb

A kültéri levegő szennyezettsége miatt bekövetkező halálesetek száma Türkmenisztánban a legmagasabb. A WHO szerint a sorban Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Egyiptom és Kína következik. A szegényebb országokban nem csak a kültéri levegő erősen szennyezett. A WHO szerint csaknem három milliárdan még mindig szénnel, trágyával, fával vagy más növényi maradékkal fűtenek és főznek is, ami jelentősen növeli a belső légtér szennyezettségét.

Hasonló adatokat közölt a WHO májusban is, de "az új modell megmutatja, hova koncentrálódik a probléma, ezzel megfigyelési alapot nyújt a helyzet megoldására. A májusi jelentés szerint az alacsonyan és közepesen fejlett országok nagyvárosai lakosságának 98 százaléka erősen szennyezett levegőben él.

Miért lehet belehalni a szomorúságba?

sz.jpg

Egy családtag, érzelmileg közel álló személy elvesztése megduplázza a szívroham és a stroke kockázatát is. A gyász komoly hatással van az egészségre, fizikai tüneteket okoz, és számos oknál fogva rontja az érintett általános állapotát.

Szívinfarktus után ilyen teát kell inni - részletek .

Mióta az emberi emlékezet létezik, tudott, hogy a gyász komoly testi tüneteket okozhat. Ritkán ugyan, de akár halálos következményei is lehetnek annak, ha meghal valakinek a szerette: ilyenkor általában a már egyébként is kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő egyénnél erősödik fel annyira a betegség, hogy az végül szívinfarktushoz vagy stroke -hoz vezet. Ez a kritikus periódus - a tapasztalatok szerint - a gyász első hónapjában a legmagasabb.

Érzelmi támaszt és fizikai segítséget kell nyújtani a gyászolónak.

Először is a stressz, ami az itt maradt, esetleg teljesen magára maradt túlélőt éri. A stressz hatására az agyunkban lévő amigdala azt az üzenetet küldi a csontvelőnek, hogy több fehérvérsejtet kell termelnie - ez viszont hatással van az artériákra, mert ekkora mennyiségben már gyulladást okoz bennük. Az így kialakult gyulladás pedig növeli a szívinfarktus és stroke esélyét, és gyakrabban jelentkezik a szívbetegnél angina pectoris (mellkasi fájdalom).

A depresszió, ami ilyenkor teljesen természetes, szintén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és ez nemcsak a klinikai küszöböt elért depresszióra vonatkozik, hanem már enyhébb esetekre is. A depressziósok között 65 százalékkal gyakrabban fejlődött ki iszkémiás szívbetegség (ISZB - a szívizom elégtelen vérellátásából fakadó probléma), ezzel együtt nőhet a cukorbetegség, a magas vérnyomás kialakulásának esélye is. Mindez ráadásul még azokra is érvényes, akik addig jól kezelt kardiológiai betegek voltak, nem estek még át súlyosabb szív- és érrendszeri eseményen.

"Megszakad a szíve fájdalmában" a kifejezésnek valós, fizikai alapja van: érelzáródás miatti szívinfarktus, szintén érelzáródás miatti vagy éppen elpattanó ér miatti vérzéses stroke következhet be, megváltozhatnak a véralvadási paraméterek, emelkedhet a vérnyomás és a stresszhormonszint, a szívritmus-szabályozásban problémák jelentkezhetnek, ami a hirtelen szívhalál kockázatát növeli - a gyásznak tehát valóban közvetlen hatása lehet az egészségére.

Az is ront a helyzeten, hogy ilyenkor az emberek elhanyagolnak minden más tevékenységet, amely az egészségük megőrzését szolgálná: elfelejthetik bevenni a gyógyszereiket (szívritmus-szabályozót, koleszterinszint-csökkentőt , véralvadásgátlót, vérnyomáscsökkentőt, aszpirint), nem táplálkoznak és pihennek megfelelően, sok esetben lelkileg és fizikailag is bezárkóznak, emiatt a fizikai aktivitásuk is a nullára csökken.

Sólámpa - miért jó?

 

so.jpg

A sólámpák kétség kívül pompás díszei a lakásoknak, kellemes fényük és természetet idéző megjelenésük miatt. Sokan azonban nemcsak dekorációs célból vásárolnak ilyen világításokat, hanem mert úgy vélik, egészségmegörző vagy javító hatása van. Tény, hogy a só nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, és az is igaz, hogy a sós levegő jót tesz légúti megbetegedések esetén. De vajon a sólámpa is eléri ezt a kívánt hatást? Cikkünkben körbejárjuk a témát, és leírjuk, kinek és mikor ajánlott beszereznie ebből a különleges eszközből.

 Mire jó a só?

A só voltaképpen egy kristály, ami rengeteg nátrium és klorid ionból áll, innen a tudományos neve, nátrium-klorid. Ez tulajdonképpen igaz a konyhasóra, vagy másnéven kősóra, igaz az ebből készülő jódozott sókra is, a himalája sóra, parajdi fürdősókra, de a sólámpákra is.

A só azért tud ilyen szép kristályos anyag maradni, mert a benne lévő pozitív nátrium, és negatív kloridionok erősen kapcsolódnak egymáshoz, ez az ionos kötés. A só tehát egy stabil anyag, ami önmagában nem bomlik meg, ezért is vitatják néhányan a sólámpák hatékonyságát. De a sólámpákról keringő mítoszok és igazságok azért sokszor találkoznak, ezért hamarosan megtudhatja, milyen hatásai vannak.

 

A só nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. Egyrészt, mert a testünk fontos alkotóeleme, ott van oldott formában a vérünkben, a verejtékünkben, számos sejtanyagcsere folyamat résztvevője. Tehát sóbevitelre szükségünk van, amit étkezésünkkel biztosítunk. Sokan ismerik a mesét a királylányról, aki sót vitt az öreg királynak, és azt mondta, annyira szereti, mint a sót. Erre az kitagadta. Majd mikor egy gazdag herceg elvette, és békülésképp meghívták a királyt az esküvőre, az ételébe nem tettek sót. Ekkor jött rá a bölcs király, milyen fontos is a só.

Valóban, a só a mindennapi életünk része: ízesítünk vele, télen sóval hatástalanítjuk a fagyos csapadékot, használják a mezőgazdaságban, a víztisztításban, és rengeteg kiegészítő készülhet belőle. Ide tartoznak a sólámpák, sókövek.

A só egészségügyi hatásai

A só azon túl, hogy a szervezetünk nélkülözhetetlen eleme, egyéb egészségügyi jelentőséggel bír. Nem véletlenül van sok gyógyvízben só; kiváló mozgásszervi panaszok esetén. A fürdősók ellazítanak, olajtartalmukkal méginkább elősegítik a test relaxációját. Ha fáj valamink, akár egy fél zacskó asztali sót is tehetünk a fürdővízbe, csodákra képes.

A só a levegőben párologva kiváló a léguti panaszokra, megfázásra, allergiára, nem véletlenül ajánlják az orvosok is. Sajnos tengerpartra nem mindenki, és nem bármikor juthat el, ennek leképezése a sószobák és sóbarlangok kitalálása.

A só (tengervíz) jót tesz a bőrnek, megszünteti a pattanásokat, fiatalítja a bőrt és antibakteriális is.

Az antibakteriális hatás érvényesülhet gargalizálás útján is; amikor fáj a torkunk, egy pohár langyos sós vízzel vagy akár Salvus-vízzel érdemes öblögetni.

Ezek az egészségügyi hatások vezettek oda, hogy a sót nagy mennyiségben kezdték bányászni, és ebből nemcsak étkezésre vagy ipari felhasználásra szántak, hanem dísztárgyak, sólámpák készítésére.

Tényleg jók a sólámpák?

Az egyszerű válasz az, hogy igen. A sólámpák számos esetben jók és hasznosak, de természetesen ezek nem gyógyszerek, és nincs klinikailag igazolt hatásuk. Ha abból indulunk ki, hogy a só rácsszerkezete nagyon stabil, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy annyi só jut a levegőbe belőle, mint a tengerparton sétálgatva. Ennek ellenére számos pozitív és jótékony hatása van.

A sólámpák 5 pozitív hatása

 • A sólámpák kellemes színe nyugtathatja az ember lelkét, oldhatja a stresszt, kellemes hangulatot válthat ki, és kiváló éjszakai világítás pl.a gyerekszobában. Aki hisz az energetikában, és a színterápiában, az további előnyöket vélhet felfedezni. A sóban lévő vörös szín kedvezhet a vérkeringési zavarokra, alacsony vérnyomásra, serkentheti a szervek működését.  A vörösessólámpák tehát energizálnak, aktivizálnak. A narancssárga dominanciájú segíthet asztmás, reumás panaszoknál, kedvezően hathat a köhögésre és hörghurutra. A fehér sólámpák elég ritkák, de állítólag egyensúlyba hozzák a csakrákat, és méregtelenítenek.
 • A só, amennyiben bekerül a levegőbe, jótékony hat a légzőszervekre, így segítségünkre lehet náthás, allergiás időszakban, kedvezhet az asztmának, könnyítheti a légzést. Természetesen, ha valaki gyógyszert szed ezekre, azokat nem tudja helyettesíteni. Akinek ilyen panaszai vannak, bevethet diffúzorokat is, melyek képesek sóoldatot is párologtatni.
 • Sokan alváskönnyítő, ellazító, nyugtató hatásról is beszámolnak sólámpa használatakor, ami a kellemes színnek is betudható.
 • A műszaki cikkeink használatakor sok pozitív ion kerül a levegőbe, felborul az ionegyensúly. Ezt az emberi szervezet is érzékeli, és nem tudjuk miért, de ingerültebbek vagy épp fáradékonyabbak leszünk. Bizonyos szemléletek szerint a sólámpák képesek az ionegyensúlyt a helyére billenteni.
 • Mivel a sónak antibakteriális hatása van, a levegőben keringő só oly módon is jót tesz, hogy a penészgombákat, baktériumokat elpusztíthatja. A sólámpa tehát afféle légtisztítóként is funkcionálhat..

 

Honnan származnak a sólámpák?

A sólámpák általános elnevezése, hogy himalájai sólámpa, de nem minden só ered valójában onnan. A bányászott só legnagyobb mennyisége Kínában, Pakisztánban  kerül kitermelésre, illetve a Himalájától több száz kilométerre. De ez természetesen nem von le a só értékéből vagy minőségéből.

A sólámpák különleges narancsos színét a bányákban jelenlévő vas-oxid adja. A só normál formájában fehéres, szürkés anyag.

Minden kibányászott darab egyedi, azokat vésik vagy formázzák, aztán izzó kerül beléjük. Más fajtáikba mécsest lehet tenni, és vannak már egész modern változatok, melyek pl.USB-kábelről jutnak elektromossághoz.

Hogyan használjuk a sólámpát?

Akik meg vannak győződve az ion kiegyensúlyozó hatásáról, azok azt javasolják, hogy a lámpákat olyan berendezések közelébe tegyük, melyek ez ellen hatnak. Vagyis, televízió, számítógép mellé.

Ha megnyugtatásra, hangulatvilágításra szeretnénk használni, helyezzük a hálószobába őket, vagy a gyerekszobába az ablakba, ágy mellé.

Légúti megbetegedéseknél a beteg mellé, hogy támogassa pihenését, és minél közelebb legyen a légzése a lámpához.

Összességében kijelenthető, hogy a sólámpák szép és kellemes hatású tárgyak, melyekkel akár egészségjavító hatást is elérhetünk, de természetesen kizárólag ezekre támaszkodni nem szabad. Érdemes belőlük beszerezni egyet a háztartásba, mert ártani nem fog, ráadásul kimondottan éke lehet a szobának.

Mit csináljunk a hideg napokon?

 

fagy_26170529.jpg

Újra elérkezett az év hűvös időszaka. Hamar sötétedik, estefelé kint már vacogni lehet, és sokunknak nincs is kedve kimozdulni ilyenkor otthonról. De a négy fal között sem kell unatkozni, rengeteg szórakoztató elfoglaltsággal üthetjük el az időt otthon is.

Társasjátékra fel!

A legjobb program hűvös őszi és téli estékre. Kapjuk elő a régóta porosodó Acitivity-t és legyen a nevetésé a főszerep! Ha nincs otthon társasjátékunk – akkor először is ideje beszerezni párat – másrészt egy darab papír és toll segítségével is remekül szórakozhatunk. Gondolom senkinek nem kell bemutatni az Ország-város-fiú-lány játékot, amihez csak erre a két kellékre lesz szükségünk. De ha éppen egyedül töltjük az estét, az online térben is kutakodhatunk remek társasok után – személyes kedvencem a Honfoglaló. Ha pedig inkább a hagyományos szórakozás hívei vagyunk, elő a magyar vagy a francia kártyával vagy tartsunk egy családi UNO partyt. Érdemes a gyerek Play Station-ére is rávetni egy pillantást: a videójáték is remek móka, rendezzetek bátran egy otthoni, kockulós gamelést. Ha pedig acélidegekkel és türelemmel rendelkezik a háztartás, akkor az 1000 db-os puzzle-ket pont Nektek alkották meg.

Egy kis kézműveskedés

Egy nehéz nap után csak kapcsoljuk ki az agyunkat és forduljunk bátran a kézműves világ felé! Nagyon népszerű mostanság a kötés, ami ráadásul kutatások szerint csökkenti a stressz szintjét és a depressziót is. Egy tízpontos relaxációs tevékenység, amivel újra zen állapotba kerülhetünk. De kipróbálhatjuk magunkat a varrás területén is. Ha még zöldfülűek vagyunk, kezdjünk apró lépésekkel: hajtsuk fel egy nadrágunk szárát vagy próbáljunk meg visszavarrni egy gombot a blézerünkre. Gyöngyfűzés, ékszerek készítése, barkácsolás – ki sem kell mozdulnunk az otthon melegéből ezekhez. Személy szerint nekem nincs türelmem beletalálni a cérnával egy tűbe (például), tehát ha ez nem a te tereped, nem is kell erőltetni. A lényeg, hogy találd meg a személyiségedhez leginkább passzoló hobbikat. A felnőtt színezők is virágkorukat élik, adjunk ezeknek is egy esélyt.

Nagytakarítás és egyben lomtalanítás

Na jó, talán nem a világ leginkább szórakoztató tevékenysége, de a munka gyümölcse kárpótol a takarítással töltött órákért. Ha közösen végzitek, akár szórakozássá is válhat és ugye milyen jó érzés körbe nézni egy frissen takarított, csillogó-villogó szobában? Már ennek az illatától is megváltozik az ember közérzete. Biztosan ezer éve halogatod a tároló vagy a pince lomtalanítását is, a téli időszak remek lehetőséget ad erre. A szortírozásástól újjászületik ház és lélek is, tehát célszerű megszabadulnunk legalább egy évben egyszer a felesleges dolgainktól és tárgyi szinten is felfrissíteni az otthonunkat. Közeleg a Karácsony, egyre több helyen fogadnak adományokat, akár ide is elvihetjük, amire már nincs szükségünk. A rend és az átláthatóság után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Egy jó könyv és egy melengető tea

Ugye, hogy jól hangzik? Minden olvasmány hozzátesz valamit a személyiségünkhöz. Évek óta gyűjtögetem a szigorúan elolvasandó könyveket, és a szürke időszakban általában hozzá is látok a listámhoz. Akár összeírhatjuk a régi klasszikusokat, amik azért hozzátartoznak az alapműveltséghez, de még nem jutottunk el odáig, hogy kézbe vegyük őket. Könnyed regény, elgondolkoztató krimi, önfejlesztő alkotás – csak válasszunk a hangulatunkhoz éppen illő könyvet, főzzünk egy meleg almás-fahéjas teát (ha nem szeretjük, akkor nyilván másfélét) és merüljünk el a legkényelmesebb fotelünkben. Olvasás közben az otthonunk melegéből fedezhetünk fel új tájakat, hangulatokat, életérzéseket és valaki más bőrébe bújhatunk a karakterek által.

Wellness nap

Nyilván kevesen mondhatjuk el, hogy egy jakuzzi figyelne az erkélyünkön, de a sarokkád is megadhatja ezt az élményt. Szerezzünk be illatos habfürdőket, radírozó szappanokat, fürdősókat és olajokat a relax élmény kimaxolásához és ne hagyjuk ki a frissítő arcpakolást sem a repertoárból. Ha van hozzá türelmünk egy otthoni manikűr-pedikűr kombinációt is megvalósíthatunk. A gyertyafény és az andalító zene kötelező a programhoz és garantáltan kicserél másnapra az otthoni wellness nap.

Főzés – kicsit másképp

Kapjuk elő a kísérletező oldalunkat és próbáljuk ki a konyhában! Hagyományos életeinket bátran dobjuk fel ízlésvilágunk szerint, vagy alakítsunk át régi recepteket a kreativitás jegyében. Most jöhetnek az időigényesebb feladatok is, akár az egész család bevonásával. Ha mindig ugyanazt az ünnepi menüt készítjük mert biztosra akarunk menni, érdemes kicsit kilépni a komfortzónákból és nehéznek tűnő, új fogásokkal meglepni a családot. Akár megejthetünk egy próbafőzést is az alkalom előtt, hogy egyáltalán ízlik-e a kiválasztott újdonság. Szuper családi program lehet egy házi vacsoracsata, ahol mindenki elkészíti a „gasztronómiai főszámát” és egy közös étkezés során kölcsönösen megkóstoljuk a végeredményeket. Ha pedig eddig még nem írtad össze gyerekkorod kedvenc ételeit, ideje beszerezni egy vaskos füzetet és felhívni édesanyádat a receptekért.

A klasszikus film vagy sorozat

A hideg évszak beköszöntével arányosan megnövekszik a tévénézés időtartama is a háztartásokban. Most lesz idő bepótolni a régen emlegetett sorozatot, vagy szétnézni a Netflixen a legújabb néznivalókért. Egy esős vasárnapra pedig a legjobb ötlet a popcorn+filmezés kombináció például egy remek Harry Potter maratonnal. Tartsatok moziesteket a kedvenc filmjeitekkel vagy kezdjetek el egy új sorozatot! A leterhelő filmeket, amik lelkileg megviselnek most tegyük félre, inkább a könnyed és vicces filmeket/sorozatokat részesitsük előnyben. A napfény hiánya miatt az agyunk szerotonin (boldogsághormon) termelése is csökken, emiatt alakul ki sokaknál a levertség és rossz hangulat ebben az időszakban. A téli depresszió valós jelenség és a jelenlegi korlátozásokkal nyakon öntve egy nehéz időszakká teheti a hideg hónapokat mindannyiunk számára. Ezért most nagy szükségünk van a szívmelengető, mókás „limonádé” alkotásokra.

Mozgás, mozgás, mozgás!

Senkit nem hibáztatok, ha nem áll neki egy 10 km-es körnek mínusz 2 fokban (én sem tenném), de erre nincs is semmi szükség. Csak bekapcsoljuk a laptopunkat, és máris temérdék online mozgásformából válogathatunk: zumba, alakformáló torna, jóga – mindegyikhez található edzés a világhálón, a legtöbbhöz még eszközre sincs szükség. Ha pedig szeretnénk egy vidám napot varázsolni magunknak, tekerjük fel a hangerőt a kedvenc dalainkon és táncoljunk egy jót! Garantált, hogy utána kicsattanunk majd az energiától és még a felesleges kilók is lerobbananak rólunk.

Motivációs tábla – út a jövő felé

Az év vége egyébként is az összegzés, a számvetés időszaka. Kicsit lassuljunk le a rohanós hétköznapok közepette és nézzünk körbe magunk körül. Most jobban van időnk átgondolni, mi minden történt velünk az évben, merre tartunk jelenleg és hová akarunk eljutni. Ehhez készítsünk egy motivációs táblát, ahol összegezzük a következő időszakra kitűzött céljainkat! Ehhez szükségünk lesz egy parafatáblára és néhány inspiráló képre, ami a célunk elérésére emlékeztet. Minden nap pillantsunk rá, hogy erőt és kitartást adjon az úton.

süti beállítások módosítása