Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Téli arcápolás

2023. december 04. - Csilla Csipszer

teli-borapolas-olajokkal.jpg

A bőrszárazság hidegben még azokat is eléri, akiknek alapvetően nem száraz a bőrük. Ennek számos oka lehet, de szerencsére erre a problémára is van megoldás. 

A száraz, hideg levegő, a szél és a fűtés kimerítheti a bőr nedvességraktárait, ami jellegzetesen viszkető, égő érzéshez vezethet. Ráadásul nemcsak az évszakok váltakozása viseli meg bőrünket, hanem olyan szokásaink is, amik nagyban hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához: a gyakori, hosszú és túlságosan forró kádfürdők, a túlzott szappanhasználat, a stressz és bizonyos étkezési szokások is okozhatnak bőrszárazságot. 

Víz- és zsírhiány a háttérben

A bőrszárazság tipikus jele a kellemetlen, feszülő érzet. Emellett attól függően, hogy mennyire vészes a helyzet, kipirosodhat, sőt be is repedezhet a bőr, ami viszont már nemcsak kellemetlen, de látványos is lehet. Amikor a hőmérséklet leesik, bőrünk zsírtermelése nagymértékben csökken. A rendkívül száraz bőr ezért általában nemcsak víz-, hanem zsírhiányos is, és a nedvesség pótlása csak átmenetileg jelent megoldást. Általában azok a bőrszárazság elleni termékek a leghatékonyabbak, melyek a bőr védő zsírrétegét is helyreállítják. A lipidek ugyanis egy védő filmréteget képeznek, amely magába zárja a nedvességet, így segíti a bőr természetes vízháztartását. 

Jó tanácsok a bőrgyógyásztól

Dr. Robyn Gmyrek bőrgyógyász szakértő  szerint érdemes petrolátum alapú, krém állagú hidratálókat használni. Ezek nedves arcra felkenve még hatékonyabbak, mert a bőr még több vizet és tápanyagot szív magába. Célszerű naponta maximum egy-két alkalommal megtisztítani az arcot, így nem merülnek ki a bőr természetes nedvességraktárai. A szakértő szerint télen nem szükséges mindennap szappant vagy más tisztító kozmetikumot használni, olykor a víz is elég. Különös figyelmet kell fordítani az arc, a kezek, a lábfejek és a testhajlatok tisztán tartására, de az erőteljes, dörzsölő mozdulatok elkerülésével.  A túl forró víz és a szappan tovább száríthatja a bőrt - mondja dr. Gmyrek, aki rövid, langyos zuhanyzást javasol azoknak, akik a téli viszketéstől szenvednek. Nekik érdemes olyan, illatanyagmentes kozmetikumokat beszerezni, melyek kifejezetten érzékeny bőrűek számára készültek, és többnyire a gyógyszertárakban kaphatóak.

Párásító igen, szolárium nem

A beltéri párásítók segítenek megakadályozni, hogy a szoba levegője túl szárazzá váljon, így bőrünk is kevesebb vizet ad le. Szabad levegőn célszerű a lehető legnagyobb testfelületet eltakarni, illetve tartózkodni az erős széltől, a túl alacsony hőmérséklettől, valamint az erős napsugárzástól. A szoláriumok és az egyéb mesterséges barnítási módszerek károsíthatják a hámréteget, továbbá a bőrrák kockázatát is növelik. 

Amennyiben a bőrszárazság és a viszketés hosszú időn keresztül fennáll, mindenképpen fel kell keresni egy bőrgyógyászt - zárja a tanácsait dr. Gmyrek. 

5+1 tipp bőrünk védelmében

 • Biztosítsunk megfelelő páratartalmat az otthonunkban! Nem kell mindjárt a legmodernebb párásító berendezést beszereznünk, elég, ha egy tálkában vizet teszünk a radiátorra!
 • Zuhanyozzunk langyos vízzel, és ha nem akarunk lemondani a lazító fürdőzésről, ne felejtsünk el fürdőolajat  tenni a vízbe!
 • Egy kávé, egy pohár víz! A kávé tipikusan olyan élvezet, amiről nem szívesen mondunk le, de talán nem is kell! A kávé vizet von el a szervezettől, ezért érdemes példát venni az olaszokról, akik minden egyes csésze kávé után egy pohár vizet is megisznak!
 • Kerüljük az erős fűszereket (bors, chili, gyömbér), melyek irritálhatják a bőrt, és a sót, mely rengeteg vizet von el a szervezettől. Helyettük használjunk inkább zöldfűszereket!
 • Sportoljunk, szaunázzunk rendszeresen! Mindkettő kiváló stresszoldó, ráadásul az izzadás edzi a bőrt: kevésbé lesz kiszáradásra hajlamos, és javul a vérellátása is.
 • Válasszunk megfelelő bőrápoló termékeket! A hűvösebb időszak a gazdagabb krémek ideje. Azoké, amik nem csak hidratálnak, hanem pótolják a bőr védő lipidrétegét is, és támogatják annak saját védelmi rendszerét, valamint az optimális vízháztartás helyreállítását.

Igyuk egészségesre bőrünket

Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk bőrünk téli védelméért. A hidratálás a megfelelő folyadékbevitellel kezdődik, ezért télen sem szabad megvárni, amíg a szomjasak leszünk, hanem anélkül is gondoskodni kell elegendő mennyiségről. Legjobb ilyenkor a meleg folyadék: tartalmas levesek, illatos teák, rostos gyümölcslevek, váltogatott összetételű (márkájú) ásványvizek biztosíthatják a bőr vízháztartását és a szervezet ásványi anyagszükségletét is. 

Pakolás a kamrából

A száraz, repedezett bőrt valósággal újjávarázsolhatja egy-egy frissítő pakolás. Ehhez sem kell holmi drága kencékre, különleges kozmetikumokra gondolni, hiszen a hűtőnkben rendszeresen fellelhető alapanyagok között is találhatunk megfelelőt. Különféle gyümölcsökből, mézből, joghurtból, tejszínből készített pakolás vagy például egy-két csepp tápláló olívaolajjal kikevert élesztő csodát tehet a fáradt bőrrel.

Miért érdemes télen kimozdulni?

 

futas-hideg.jpeg

A hideg, a szürkeség és a korai sötétedés még a rendszeresen edzőket is sokszor elriasztja a szabadtéri sportolástól, mozgástól, nem is beszélve a kevésbé motiváltakról. Pedig a sportolásból, különösen a kinti mozgásból, télen többet profitálhatunk, mint nyáron.

Ahhoz, hogy télen is motiváltak legyünk kimozdulni, érdemes először tudatosítani magunkban a téli mozgás hasznát, illetve találni legalább három személyes célt a téli edzéssel kapcsolatban, amely kevésbé lelkes pillanatainkban is ott lebeghet a szemünk előtt.

Lehet ez egészségmegőrzéssel, a téli fertőzések elkerülésével kapcsolatos, de jó cél az ünnepek alatti túlevés kompenzálása, vagy ha esetleg havazik, a gyerekekkel a hógolyózás, hóember-építés öröme. (Ha valakiben kevés a motiváció a kimozdulásra, idézze csak fel magában, hogy gyerekként mennyire imádta a havat!)

Enyhíti a téli depressziót

A magyarok 10-15 százaléka küzd téli depresszióval, ezt a természetes fény, a rendszeres szabadtéri mozgás jelentősen enyhíti. Még inkább oldja a melankóliát, ha találunk egy társat is a közös szabadtéri edzéshez.

Kevesebb a felsőlégúti betegség

Több tanulmány is alátámasztja, hogy azok, akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban influenzások, vagy szenvednek légúti betegségektől. Fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba, a jótékony hatások mértékletes sportolás mellett érvényesülnek.

Nagyobb eséllyel dobhatjuk le a felesleges kilókat

Ahhoz, hogy télen a szabadban mozgás közben ne fázzunk, önkéntelenül is intenzívebben, többet edzünk. Ezáltal gyorsul az anyagcserénk, így könnyebben szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. Ráadásul mindez szinte észrevétlenül is történhet, hiszen például a korcsolyázás öröme valóban képes úgy elragadni az embert, hogy közben egy pillanatig sem töpreng azon, hogy mennyi kalóriát is éget el éppen.

A hidegben szívünk is erőteljesebben dolgozik, ami egészséges embernél a keringés felfrissülését, a szívizmok erősödését, illetve az állóképesség növekedését jelenti.

Felfrissülés az agynak

A téli séta, nordic walking, futás, kerékpározás, valamint időjárástól függően a hógolyózás, szánkózás, síelés, korcsolyázás teljesen kikapcsolja az agyat, ezáltal segít a stressz levezetésében is.

Ha a kisebb távokat autó helyett gyalog tesszük meg, annak is örülhetünk, hogy télen még több benzint takaríthatunk meg, hiszen ilyenkor magasabb a kocsik fogyasztása.

Ugyancsak örömet okozhat az a tudat is, hogy a nyáron tömött futópályákon, teniszpályákon télen kisebb a tömeg.

 

Ahhoz azonban, hogy a téli sportolás valóban öröm legyen, ne vegyük félvállról az öltözékünket, és készüljünk fel alaposan.

A tökéletes öltözék

A tökéletes öltözék réteges: az első réteg lehetőség szerint ún. technikai aláöltözet, amelynek feladata, hogy az izzadságot elvezesse a bőrfelszínről, majd azt a szövet külső felületén gyorsan elpárologtatva azonnal száradjon. A pamut aláöltözékekkel a probléma, hogy a verejtéket magukba szidják, nehezen száradnak, így hiába öltöztünk fel alaposan, előbb-utóbb hideget érzékelünk testünk körül.

Az aláöltözetre jöhet a meleget biztosító középső réteg, amely lehet polár vagy gyapjú, végül pedig ajánlott egy szél- és vízálló külső réteg. Aki vékonyabb, annak még több rétegre lehet szüksége ahhoz, hogy komfortosan érezze magát. 

Mivel a testünk által termelt hő közel 50 százaléka a fejen keresztül távozik, ne feledkezzünk el a sapkáról, és fontos a kezek és a lábfej védelme is.

Hidegben gyengébb a végtagok keringése, így ha esetleg extrém hidegben tartózkodunk kint, az arc mellett a kezeken és a lábakon is megnő a fagyásveszély kockázata. Ezért érdemes a téli futó-gyalogló cipőből fél-egy számmal nagyobbat venni, hogy a vastag zokninak is legyen benne hely.

A leggyakoribb hiba egyébként, amit téli sportolás során elkövet az ember, hogy túlöltözik. Ezért is ajánlott a réteges öltözék, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni egy felesleges rétegtől.

Nézzük meg előre az időjárásjelentést

Mielőtt télen sportolni indulunk, nézzünk rá előtte az időjárásjelentésre. A leghasznosabb információ a a hőérzet-index (például a wind chill), hiszen szeles időben a hőmérsékletet hidegebbnek érzékeljük. Ráadásul a szél öltözékünk rétegei közé is behatolhat, így a hőtárolási képesség is csökken.

A fagyási sérülés tünetei

Bár a fagyási sérülések kockázata mínusz 15 fok alatt alacsony, jó ha tisztában vagyunk a tünetekkel. A sérülések elsőként az orcán, az orron, a fülön jelentkeznek, az első jel a bőr zsibbadása, érzéketlensége. Ha ilyet észlelünk magunkon, minél előbb menjünk melegbe, és lassan kezdjük el az érintett terület felmelegítését, de ne dörzsöléssel, mert az kárt tehet a sérült bőrfelületben.

A hipotermia tünetei

A hipotermia alatt az abnormálisan alacsony testhőmérsékletet értjük. Hidegben a test több hőt ad le, mint amennyit termelni tud, emiatt ilyenkor megnő a hipotermia kockázata. Tünetei az intenzív vacogás, a koordinációs készség gyengülése, valamint a nagyfokú fáradtság.

Legyünk láthatóak

Télen hamar sötétedik, így ha nem jól kivilágított helyen sétálunk, futunk, szereljük fel magunkat fényvisszaverő szalagokkal, mellénnyel.

Igyunk edzés előtt, közben és után is

Télen az izzadástól, a sportolás közbeni intenzív légzéstől, a szél szárító hatásától ugyanolyan dehidráltak tudunk lenni, mint nyáron, csak a hidegben kevésbé észleljük. Ezért, még ha nem is érzékelünk szomjúságot, tudatosan igyunk edzés előtt, közben és utána is.

Kell 10 perc bemelegítés, majd mozogjunk folyamatosan

A téli edzés során figyeljünk rá, hogy a hidegben izmaink lassabban melegednek be, érdemes akár már a lakásban elkezdeni a bemelegítést. Bemelegítés után pedig mozogjunk folyamatosan, közel azonos intenzitással. Ha ugyanis futunk, majd leállunk, sétálunk, újra futunk, újra sétálunk – könnyebben leizzadunk, majd a pihenés során hamarabb kezdünk fázni.

Asztmások, szívbetegek óvatosan

A hideg idő senkit se riasszon el a sportolástól, ám ha valaki asztmában szenved, vagy szívproblémákkal küzd, konzultáljon előtte orvosával.

A hidegben ugyanis az erek összehúzódnak, megnövelve ezzel a vérnyomást, ami növeli a szívinfarktus esélyét. A szervezetnek nehéz a gyors, nagy hőmérsékletkülönbséghez is igazodni (például, amikor nagy hidegből extrém melegbe megyünk be), ilyenkor szintén magasabb a szívinfarktus és a stroke esélye. Az asztmások tünetei hidegben szintén rosszabbodhatnak.

Ha lázasak vagyunk, hagyjuk ki az edzést, ám ha nem vagyunk lázasak, csak kicsit megfáztunk, és a közérzetünk egyébként jó, mozogjunk annyit, amennyi jól esik.

Ezért veszélyes a szmog

szmog3.jpg

 

A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg.

A káros anyagokkal szennyezett kültéri levegő hárommillió, a nem tiszta beltéri levegő 4,3 millió halálesetet okoz - közölte a szervezet kedden Genfben kiadott jelentésében. A levegő minőségét világszerte több mint háromezer helyen mérték. A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján. A Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a régió több országa még nálunk is sokkal rosszabbul szerepel. Hogy miért, azt az alábbi cikkünkben olvashatják!

A károsanyag-kibocsátás miatti szívinfarktus , tüdőrák és a krónikus léguti megbetegedések kialakulásának kockázata a szegényebb országokban különösen magas. A légszennyezettség miatt bekövetkező halálesetek csaknem 90 százaléka ezekben az országokban történik, amelyek kétharmada Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati területein található.

A szegény országok levegője egyre rosszabb

A kültéri levegő szennyezettsége miatt bekövetkező halálesetek száma Türkmenisztánban a legmagasabb. A WHO szerint a sorban Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Egyiptom és Kína következik. A szegényebb országokban nem csak a kültéri levegő erősen szennyezett. A WHO szerint csaknem három milliárdan még mindig szénnel, trágyával, fával vagy más növényi maradékkal fűtenek és főznek is, ami jelentősen növeli a belső légtér szennyezettségét.

Hasonló adatokat közölt a WHO májusban is, de "az új modell megmutatja, hova koncentrálódik a probléma, ezzel megfigyelési alapot nyújt a helyzet megoldására. A májusi jelentés szerint az alacsonyan és közepesen fejlett országok nagyvárosai lakosságának 98 százaléka erősen szennyezett levegőben él.

Miért lehet belehalni a szomorúságba?

sz.jpg

Egy családtag, érzelmileg közel álló személy elvesztése megduplázza a szívroham és a stroke kockázatát is. A gyász komoly hatással van az egészségre, fizikai tüneteket okoz, és számos oknál fogva rontja az érintett általános állapotát.

Szívinfarktus után ilyen teát kell inni - részletek .

Mióta az emberi emlékezet létezik, tudott, hogy a gyász komoly testi tüneteket okozhat. Ritkán ugyan, de akár halálos következményei is lehetnek annak, ha meghal valakinek a szerette: ilyenkor általában a már egyébként is kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő egyénnél erősödik fel annyira a betegség, hogy az végül szívinfarktushoz vagy stroke -hoz vezet. Ez a kritikus periódus - a tapasztalatok szerint - a gyász első hónapjában a legmagasabb.

Érzelmi támaszt és fizikai segítséget kell nyújtani a gyászolónak.

Először is a stressz, ami az itt maradt, esetleg teljesen magára maradt túlélőt éri. A stressz hatására az agyunkban lévő amigdala azt az üzenetet küldi a csontvelőnek, hogy több fehérvérsejtet kell termelnie - ez viszont hatással van az artériákra, mert ekkora mennyiségben már gyulladást okoz bennük. Az így kialakult gyulladás pedig növeli a szívinfarktus és stroke esélyét, és gyakrabban jelentkezik a szívbetegnél angina pectoris (mellkasi fájdalom).

A depresszió, ami ilyenkor teljesen természetes, szintén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és ez nemcsak a klinikai küszöböt elért depresszióra vonatkozik, hanem már enyhébb esetekre is. A depressziósok között 65 százalékkal gyakrabban fejlődött ki iszkémiás szívbetegség (ISZB - a szívizom elégtelen vérellátásából fakadó probléma), ezzel együtt nőhet a cukorbetegség, a magas vérnyomás kialakulásának esélye is. Mindez ráadásul még azokra is érvényes, akik addig jól kezelt kardiológiai betegek voltak, nem estek még át súlyosabb szív- és érrendszeri eseményen.

"Megszakad a szíve fájdalmában" a kifejezésnek valós, fizikai alapja van: érelzáródás miatti szívinfarktus, szintén érelzáródás miatti vagy éppen elpattanó ér miatti vérzéses stroke következhet be, megváltozhatnak a véralvadási paraméterek, emelkedhet a vérnyomás és a stresszhormonszint, a szívritmus-szabályozásban problémák jelentkezhetnek, ami a hirtelen szívhalál kockázatát növeli - a gyásznak tehát valóban közvetlen hatása lehet az egészségére.

Az is ront a helyzeten, hogy ilyenkor az emberek elhanyagolnak minden más tevékenységet, amely az egészségük megőrzését szolgálná: elfelejthetik bevenni a gyógyszereiket (szívritmus-szabályozót, koleszterinszint-csökkentőt , véralvadásgátlót, vérnyomáscsökkentőt, aszpirint), nem táplálkoznak és pihennek megfelelően, sok esetben lelkileg és fizikailag is bezárkóznak, emiatt a fizikai aktivitásuk is a nullára csökken.

Sólámpa - miért jó?

 

so.jpg

A sólámpák kétség kívül pompás díszei a lakásoknak, kellemes fényük és természetet idéző megjelenésük miatt. Sokan azonban nemcsak dekorációs célból vásárolnak ilyen világításokat, hanem mert úgy vélik, egészségmegörző vagy javító hatása van. Tény, hogy a só nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, és az is igaz, hogy a sós levegő jót tesz légúti megbetegedések esetén. De vajon a sólámpa is eléri ezt a kívánt hatást? Cikkünkben körbejárjuk a témát, és leírjuk, kinek és mikor ajánlott beszereznie ebből a különleges eszközből.

 Mire jó a só?

A só voltaképpen egy kristály, ami rengeteg nátrium és klorid ionból áll, innen a tudományos neve, nátrium-klorid. Ez tulajdonképpen igaz a konyhasóra, vagy másnéven kősóra, igaz az ebből készülő jódozott sókra is, a himalája sóra, parajdi fürdősókra, de a sólámpákra is.

A só azért tud ilyen szép kristályos anyag maradni, mert a benne lévő pozitív nátrium, és negatív kloridionok erősen kapcsolódnak egymáshoz, ez az ionos kötés. A só tehát egy stabil anyag, ami önmagában nem bomlik meg, ezért is vitatják néhányan a sólámpák hatékonyságát. De a sólámpákról keringő mítoszok és igazságok azért sokszor találkoznak, ezért hamarosan megtudhatja, milyen hatásai vannak.

 

A só nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. Egyrészt, mert a testünk fontos alkotóeleme, ott van oldott formában a vérünkben, a verejtékünkben, számos sejtanyagcsere folyamat résztvevője. Tehát sóbevitelre szükségünk van, amit étkezésünkkel biztosítunk. Sokan ismerik a mesét a királylányról, aki sót vitt az öreg királynak, és azt mondta, annyira szereti, mint a sót. Erre az kitagadta. Majd mikor egy gazdag herceg elvette, és békülésképp meghívták a királyt az esküvőre, az ételébe nem tettek sót. Ekkor jött rá a bölcs király, milyen fontos is a só.

Valóban, a só a mindennapi életünk része: ízesítünk vele, télen sóval hatástalanítjuk a fagyos csapadékot, használják a mezőgazdaságban, a víztisztításban, és rengeteg kiegészítő készülhet belőle. Ide tartoznak a sólámpák, sókövek.

A só egészségügyi hatásai

A só azon túl, hogy a szervezetünk nélkülözhetetlen eleme, egyéb egészségügyi jelentőséggel bír. Nem véletlenül van sok gyógyvízben só; kiváló mozgásszervi panaszok esetén. A fürdősók ellazítanak, olajtartalmukkal méginkább elősegítik a test relaxációját. Ha fáj valamink, akár egy fél zacskó asztali sót is tehetünk a fürdővízbe, csodákra képes.

A só a levegőben párologva kiváló a léguti panaszokra, megfázásra, allergiára, nem véletlenül ajánlják az orvosok is. Sajnos tengerpartra nem mindenki, és nem bármikor juthat el, ennek leképezése a sószobák és sóbarlangok kitalálása.

A só (tengervíz) jót tesz a bőrnek, megszünteti a pattanásokat, fiatalítja a bőrt és antibakteriális is.

Az antibakteriális hatás érvényesülhet gargalizálás útján is; amikor fáj a torkunk, egy pohár langyos sós vízzel vagy akár Salvus-vízzel érdemes öblögetni.

Ezek az egészségügyi hatások vezettek oda, hogy a sót nagy mennyiségben kezdték bányászni, és ebből nemcsak étkezésre vagy ipari felhasználásra szántak, hanem dísztárgyak, sólámpák készítésére.

Tényleg jók a sólámpák?

Az egyszerű válasz az, hogy igen. A sólámpák számos esetben jók és hasznosak, de természetesen ezek nem gyógyszerek, és nincs klinikailag igazolt hatásuk. Ha abból indulunk ki, hogy a só rácsszerkezete nagyon stabil, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy annyi só jut a levegőbe belőle, mint a tengerparton sétálgatva. Ennek ellenére számos pozitív és jótékony hatása van.

A sólámpák 5 pozitív hatása

 • A sólámpák kellemes színe nyugtathatja az ember lelkét, oldhatja a stresszt, kellemes hangulatot válthat ki, és kiváló éjszakai világítás pl.a gyerekszobában. Aki hisz az energetikában, és a színterápiában, az további előnyöket vélhet felfedezni. A sóban lévő vörös szín kedvezhet a vérkeringési zavarokra, alacsony vérnyomásra, serkentheti a szervek működését.  A vörösessólámpák tehát energizálnak, aktivizálnak. A narancssárga dominanciájú segíthet asztmás, reumás panaszoknál, kedvezően hathat a köhögésre és hörghurutra. A fehér sólámpák elég ritkák, de állítólag egyensúlyba hozzák a csakrákat, és méregtelenítenek.
 • A só, amennyiben bekerül a levegőbe, jótékony hat a légzőszervekre, így segítségünkre lehet náthás, allergiás időszakban, kedvezhet az asztmának, könnyítheti a légzést. Természetesen, ha valaki gyógyszert szed ezekre, azokat nem tudja helyettesíteni. Akinek ilyen panaszai vannak, bevethet diffúzorokat is, melyek képesek sóoldatot is párologtatni.
 • Sokan alváskönnyítő, ellazító, nyugtató hatásról is beszámolnak sólámpa használatakor, ami a kellemes színnek is betudható.
 • A műszaki cikkeink használatakor sok pozitív ion kerül a levegőbe, felborul az ionegyensúly. Ezt az emberi szervezet is érzékeli, és nem tudjuk miért, de ingerültebbek vagy épp fáradékonyabbak leszünk. Bizonyos szemléletek szerint a sólámpák képesek az ionegyensúlyt a helyére billenteni.
 • Mivel a sónak antibakteriális hatása van, a levegőben keringő só oly módon is jót tesz, hogy a penészgombákat, baktériumokat elpusztíthatja. A sólámpa tehát afféle légtisztítóként is funkcionálhat..

 

Honnan származnak a sólámpák?

A sólámpák általános elnevezése, hogy himalájai sólámpa, de nem minden só ered valójában onnan. A bányászott só legnagyobb mennyisége Kínában, Pakisztánban  kerül kitermelésre, illetve a Himalájától több száz kilométerre. De ez természetesen nem von le a só értékéből vagy minőségéből.

A sólámpák különleges narancsos színét a bányákban jelenlévő vas-oxid adja. A só normál formájában fehéres, szürkés anyag.

Minden kibányászott darab egyedi, azokat vésik vagy formázzák, aztán izzó kerül beléjük. Más fajtáikba mécsest lehet tenni, és vannak már egész modern változatok, melyek pl.USB-kábelről jutnak elektromossághoz.

Hogyan használjuk a sólámpát?

Akik meg vannak győződve az ion kiegyensúlyozó hatásáról, azok azt javasolják, hogy a lámpákat olyan berendezések közelébe tegyük, melyek ez ellen hatnak. Vagyis, televízió, számítógép mellé.

Ha megnyugtatásra, hangulatvilágításra szeretnénk használni, helyezzük a hálószobába őket, vagy a gyerekszobába az ablakba, ágy mellé.

Légúti megbetegedéseknél a beteg mellé, hogy támogassa pihenését, és minél közelebb legyen a légzése a lámpához.

Összességében kijelenthető, hogy a sólámpák szép és kellemes hatású tárgyak, melyekkel akár egészségjavító hatást is elérhetünk, de természetesen kizárólag ezekre támaszkodni nem szabad. Érdemes belőlük beszerezni egyet a háztartásba, mert ártani nem fog, ráadásul kimondottan éke lehet a szobának.

Mit csináljunk a hideg napokon?

 

fagy_26170529.jpg

Újra elérkezett az év hűvös időszaka. Hamar sötétedik, estefelé kint már vacogni lehet, és sokunknak nincs is kedve kimozdulni ilyenkor otthonról. De a négy fal között sem kell unatkozni, rengeteg szórakoztató elfoglaltsággal üthetjük el az időt otthon is.

Társasjátékra fel!

A legjobb program hűvös őszi és téli estékre. Kapjuk elő a régóta porosodó Acitivity-t és legyen a nevetésé a főszerep! Ha nincs otthon társasjátékunk – akkor először is ideje beszerezni párat – másrészt egy darab papír és toll segítségével is remekül szórakozhatunk. Gondolom senkinek nem kell bemutatni az Ország-város-fiú-lány játékot, amihez csak erre a két kellékre lesz szükségünk. De ha éppen egyedül töltjük az estét, az online térben is kutakodhatunk remek társasok után – személyes kedvencem a Honfoglaló. Ha pedig inkább a hagyományos szórakozás hívei vagyunk, elő a magyar vagy a francia kártyával vagy tartsunk egy családi UNO partyt. Érdemes a gyerek Play Station-ére is rávetni egy pillantást: a videójáték is remek móka, rendezzetek bátran egy otthoni, kockulós gamelést. Ha pedig acélidegekkel és türelemmel rendelkezik a háztartás, akkor az 1000 db-os puzzle-ket pont Nektek alkották meg.

Egy kis kézműveskedés

Egy nehéz nap után csak kapcsoljuk ki az agyunkat és forduljunk bátran a kézműves világ felé! Nagyon népszerű mostanság a kötés, ami ráadásul kutatások szerint csökkenti a stressz szintjét és a depressziót is. Egy tízpontos relaxációs tevékenység, amivel újra zen állapotba kerülhetünk. De kipróbálhatjuk magunkat a varrás területén is. Ha még zöldfülűek vagyunk, kezdjünk apró lépésekkel: hajtsuk fel egy nadrágunk szárát vagy próbáljunk meg visszavarrni egy gombot a blézerünkre. Gyöngyfűzés, ékszerek készítése, barkácsolás – ki sem kell mozdulnunk az otthon melegéből ezekhez. Személy szerint nekem nincs türelmem beletalálni a cérnával egy tűbe (például), tehát ha ez nem a te tereped, nem is kell erőltetni. A lényeg, hogy találd meg a személyiségedhez leginkább passzoló hobbikat. A felnőtt színezők is virágkorukat élik, adjunk ezeknek is egy esélyt.

Nagytakarítás és egyben lomtalanítás

Na jó, talán nem a világ leginkább szórakoztató tevékenysége, de a munka gyümölcse kárpótol a takarítással töltött órákért. Ha közösen végzitek, akár szórakozássá is válhat és ugye milyen jó érzés körbe nézni egy frissen takarított, csillogó-villogó szobában? Már ennek az illatától is megváltozik az ember közérzete. Biztosan ezer éve halogatod a tároló vagy a pince lomtalanítását is, a téli időszak remek lehetőséget ad erre. A szortírozásástól újjászületik ház és lélek is, tehát célszerű megszabadulnunk legalább egy évben egyszer a felesleges dolgainktól és tárgyi szinten is felfrissíteni az otthonunkat. Közeleg a Karácsony, egyre több helyen fogadnak adományokat, akár ide is elvihetjük, amire már nincs szükségünk. A rend és az átláthatóság után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Egy jó könyv és egy melengető tea

Ugye, hogy jól hangzik? Minden olvasmány hozzátesz valamit a személyiségünkhöz. Évek óta gyűjtögetem a szigorúan elolvasandó könyveket, és a szürke időszakban általában hozzá is látok a listámhoz. Akár összeírhatjuk a régi klasszikusokat, amik azért hozzátartoznak az alapműveltséghez, de még nem jutottunk el odáig, hogy kézbe vegyük őket. Könnyed regény, elgondolkoztató krimi, önfejlesztő alkotás – csak válasszunk a hangulatunkhoz éppen illő könyvet, főzzünk egy meleg almás-fahéjas teát (ha nem szeretjük, akkor nyilván másfélét) és merüljünk el a legkényelmesebb fotelünkben. Olvasás közben az otthonunk melegéből fedezhetünk fel új tájakat, hangulatokat, életérzéseket és valaki más bőrébe bújhatunk a karakterek által.

Wellness nap

Nyilván kevesen mondhatjuk el, hogy egy jakuzzi figyelne az erkélyünkön, de a sarokkád is megadhatja ezt az élményt. Szerezzünk be illatos habfürdőket, radírozó szappanokat, fürdősókat és olajokat a relax élmény kimaxolásához és ne hagyjuk ki a frissítő arcpakolást sem a repertoárból. Ha van hozzá türelmünk egy otthoni manikűr-pedikűr kombinációt is megvalósíthatunk. A gyertyafény és az andalító zene kötelező a programhoz és garantáltan kicserél másnapra az otthoni wellness nap.

Főzés – kicsit másképp

Kapjuk elő a kísérletező oldalunkat és próbáljuk ki a konyhában! Hagyományos életeinket bátran dobjuk fel ízlésvilágunk szerint, vagy alakítsunk át régi recepteket a kreativitás jegyében. Most jöhetnek az időigényesebb feladatok is, akár az egész család bevonásával. Ha mindig ugyanazt az ünnepi menüt készítjük mert biztosra akarunk menni, érdemes kicsit kilépni a komfortzónákból és nehéznek tűnő, új fogásokkal meglepni a családot. Akár megejthetünk egy próbafőzést is az alkalom előtt, hogy egyáltalán ízlik-e a kiválasztott újdonság. Szuper családi program lehet egy házi vacsoracsata, ahol mindenki elkészíti a „gasztronómiai főszámát” és egy közös étkezés során kölcsönösen megkóstoljuk a végeredményeket. Ha pedig eddig még nem írtad össze gyerekkorod kedvenc ételeit, ideje beszerezni egy vaskos füzetet és felhívni édesanyádat a receptekért.

A klasszikus film vagy sorozat

A hideg évszak beköszöntével arányosan megnövekszik a tévénézés időtartama is a háztartásokban. Most lesz idő bepótolni a régen emlegetett sorozatot, vagy szétnézni a Netflixen a legújabb néznivalókért. Egy esős vasárnapra pedig a legjobb ötlet a popcorn+filmezés kombináció például egy remek Harry Potter maratonnal. Tartsatok moziesteket a kedvenc filmjeitekkel vagy kezdjetek el egy új sorozatot! A leterhelő filmeket, amik lelkileg megviselnek most tegyük félre, inkább a könnyed és vicces filmeket/sorozatokat részesitsük előnyben. A napfény hiánya miatt az agyunk szerotonin (boldogsághormon) termelése is csökken, emiatt alakul ki sokaknál a levertség és rossz hangulat ebben az időszakban. A téli depresszió valós jelenség és a jelenlegi korlátozásokkal nyakon öntve egy nehéz időszakká teheti a hideg hónapokat mindannyiunk számára. Ezért most nagy szükségünk van a szívmelengető, mókás „limonádé” alkotásokra.

Mozgás, mozgás, mozgás!

Senkit nem hibáztatok, ha nem áll neki egy 10 km-es körnek mínusz 2 fokban (én sem tenném), de erre nincs is semmi szükség. Csak bekapcsoljuk a laptopunkat, és máris temérdék online mozgásformából válogathatunk: zumba, alakformáló torna, jóga – mindegyikhez található edzés a világhálón, a legtöbbhöz még eszközre sincs szükség. Ha pedig szeretnénk egy vidám napot varázsolni magunknak, tekerjük fel a hangerőt a kedvenc dalainkon és táncoljunk egy jót! Garantált, hogy utána kicsattanunk majd az energiától és még a felesleges kilók is lerobbananak rólunk.

Motivációs tábla – út a jövő felé

Az év vége egyébként is az összegzés, a számvetés időszaka. Kicsit lassuljunk le a rohanós hétköznapok közepette és nézzünk körbe magunk körül. Most jobban van időnk átgondolni, mi minden történt velünk az évben, merre tartunk jelenleg és hová akarunk eljutni. Ehhez készítsünk egy motivációs táblát, ahol összegezzük a következő időszakra kitűzött céljainkat! Ehhez szükségünk lesz egy parafatáblára és néhány inspiráló képre, ami a célunk elérésére emlékeztet. Minden nap pillantsunk rá, hogy erőt és kitartást adjon az úton.

Miért eszünk többet télen?

photo.jpg

Bizonyára Önnel is előfordult, hogy a téli hónapokban képtelen volt ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak, még akkor is, ha tudta, hogy megálljt kellene parancsolni. Még a kutatók sem tudják pontosan, hogy a hideg időszakban történő vágy a nagyobb étkezésekre egy olyan ösztön, amely azt súgja, hogy együnk, hogy felmelegedjünk, hogy túléljük a hideg időjárást, vagy azért eszünk zsíros és kalóriadús táplálékokat ezekben a hónapokban, mert egész egyszerűen az ilyen ételek érhetők el ebben az időszakban. Most olyan tippeket olvashat, amelyek segítséget nyújtanak, hogy egész évben tartani tudja az étkezési szokásait, és még télen is csak ritkán csábuljon el.

Számtalan tanulmány készült arról, hogy a hideg, téli időszakban elfogyasztott édes és magas zsírtartalmú ételek elfogyasztásával az agy csupán a boldogság érzetét szeretné megtapasztalni. Pedig ezt más, egészséges élelmiszerek elfogyasztásával is elérhetjük. Például érdemes ebben az időszakban sok olyan táplálékot enni, amelyek omega-3-zsírsavakban gazdagok, hiszen ezekről kimutatták, hogy hangulatnövelő erejük van. Egyen fehérjében gazdag ételeket, mert ezek fokozni tudják az elégedettség érzetet.

Ha édességre vágyik, igyon meg egy bögre forró csokoládét – de csak mértékkel és alkalmanként –, amely nemcsak a szívbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de növeli a jó koleszterin szintjét és a hangulatot is. Igyon egészséges forró italokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy boldogabbá tesznek.

Kutatások igazolják, hogy ősszel és télen sok-sok kalóriadús táplálékot veszünk magunkhoz és ilyenkor a legalacsonyabb a fizikai aktivitás szintje is. Pedig pont ebben az időszakban kellene keményebben edzenünk, ha már nem bírunk ellenállni a csábító falatoknak. Sokan ilyenkor hagynak fel a testedzéssel és tavasszal sanyargatják magukat, amikor a testünknek rengeteg energiára van szüksége. Ezért mindenképpen az lenne a legideálisabb, ha az év minden évszakában ugyanúgy helyesen étkeznénk, és a sport is az életünk részévé válna.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy télen több időnk van a szeretteinket meglátogatni, akik a hagyományos, magyar ízekkel próbálnak nekünk kedveskedni. Sokan – még ha az egészséges életmód útjára is léptek már – nem akarják a szeretett rokon meghívását és ételeit visszautasítani, mert ezzel úgy érzik, mintha a rokon iránt érzett érzelmeket, szeretetet utasítanák el. Mégis érdemesebb az egészséges táplálékokhoz ragaszkodni, hiszen csak így őrizhetjük meg az ideális alakunkat és az egészségünket is.

7 tipp, hogy ápoltak legyünk

abcbe84bf9de291989915956a0d99bf4.jpg

Egészséges tincsek - Elegendő hetente egyszer-kétszer kevés, táplálóhidratáló samponnal hajat mosnunk. Tincseinket akár mindennap megmoshatjuk, de figyeljünk arra, hogy ehhez napi használatra való sampont válasszunk. A hosszú hajúak vagy hordják kiengedve hajukat, vagy viseljenek hajráfot, az összekötött haj könnyen befülled, ami a korpásodásért felelős gombák melegágya lehet.

 1. Alapozó: csak szolidan! - A sminkelés első lépése legyen az arctisztítás. Vigyázzunk, a vastagon felkent púderekkel többet árthatunk, mert eltömíthetik a pórusokat. A legjobb választás egy könnyű hidratálókrém használata. Az uborka kitűnő hidratáló, egy uborkapakolással ásványi anyagokkal tölthetjük fel a bőrünket. Karikázzunk fel egy kígyóuborkát, tegyük fel a szeleteket, és hagyjuk 10-15 percig az arcunkon.
 2. Zsályával a verejtékezés ellen - Az izzadás természetes dolog, hiszen szabályozza a testhőmérsékletet, és segít a méregtelenítésben is. Ám hogy az ezzel járó kellemetlenségeket elkerüljük, a lehető legjobb megoldás a rendszeres tisztálkodás, akár naponta többször is. Jó megoldást jelentenek még a dezodorok, amelyek elpusztítják a baktériumokat, az illatanyagok elfedik a kellemetlen szagokat, és összehúzzák a verejtékmirigyeket. Az érzékenyebb bőrűek azonban óvakodjanak az alkoholtartalmú kozmetikumoktól. Izzadás ellen kiváló segítség a zsályatea. Forrázzunk le egy teáskanál zsályát egy fél liter vízzel, hagyjuk ázni 15 percig, majd szűrjük le. Napi egy-két csészényi adag már nagy segítség lehet.
 3. Krémek és testápolók - A zsíros kozmetikumok eltömíthetik a pórusokat, így jelentkezhetnek a bőrhibák, pattanások, emellett még zsíros, ragadós érzetet is kelthet. Az olívaolajos kozmetikumok kiválóan alkalmasak a bőrápolásra. Ha kellemes felfrissülésre vágyunk, használhatunk akár vizes vagy illatosított testpermetet is.
 4. Szőrtelenítés - Az ápoltsághoz természetesen hozzátartozik a szőrtelenítés, amely nemcsak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is jó megoldás. Ám akár borotválkozás, akár epillálás vagy gyantázás után előfordulhat, hogy kipirosodik a bőrünk, ég és viszket, és nem ritkán begyulladhatnak a szőrtüszők. Ezért ne felejtsük el a szőrtelenítés utáni hidratálást, és használjunk nyugtató krémeket, balzsamokat. A szőrtelenített felületet érdemes aloe vera-géllel vagy körömvirágkrémmel bekennünk, amelyek csökkentik a gyulladást.
 5. Hagyjuk lélegezni a lábat! Hatásos lehet a lábfürdő, ami után mindig alaposan szárazra kell törölni a lábunkat, majd ez után jöhet a hintőpor vagy a lápspray használata. Fürdőhelyeken, strandokon könnyen összeszedhetünk láb- és körömgombát, amelytől aztán nehezen szabadulhatunk meg. A kellemetlen tüneteket a lábhigiénia betartásával előzhetjük meg. A tölgyfakéregből és zsályából készült lábfürdő hatásos ellenszere a lábizzadásnak.
 6. Előnyben a könnyű falatok! - A zsíros és kiadós falatok helyett könnyebb ételeket, főként zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk. Emellett rendkívül fontos, hogy sokat igyunk. Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontosak, a vitaminok, amelyeket gazdagon tartalmazzák a gyümölcsök és a friss zöldségek. A hal- és az olívaolaj szabályozza a vérkeringést, a fokhagyma és a póréhagyma pedig remek vér- és értisztító. Víz helyett fogyaszthatunk zöld, fehér, vörös és egyéb gyógyteákat is, amelyek ráadásul az agyi teljesítőképességet is fokozzák.

A társasjáték előnyei felnőttkorban

szorakoztato-parti-jatekok-csaladdal-es-baratokkal.jpg

 

Ne várj egy áramszünetre, hogy leporold a társasokat! Mutatjuk is, hogy miért?

Activity, Monopoly, Ki nevet a végén?, Rizikó, Uno…

Ha ezek a dolgok ismerősen csengenek számodra, valószínűleg társasjátékokon nőttél fel. És fogadni mernénk rá, hogy szép emlékeid vannak, amikor egy játszótéren töltött hosszú nap után, vagy egy felhőszakadásos napon bent a lakásban ezeket játszottad a barátaiddal vagy a szüleiddel. Mivel 20-30-40 évvel ezelőtt nem volt közösségi média, társasoztunk, mert ez a szórakoztató elfoglaltság mindenki számára elérhető volt.

Ebben az írásunkban a társasjáték 7 legfontosabb előnyét vizsgáljuk meg és azt, hogyan járulhat hozzá a boldog és egészséges életmódodhoz, ha olyanokkal játszol, akiket szeretsz.

1 A társasjáték élénkíti az agyműködést

A társasjáték egy csodálatos gyakorlat az agy számára. Mivel ez a játék serkenti azokat az agyi területeket, amelyek felelősek a komplex gondolkodásért és az emlékezetért, segít az alapvető kognitív készségek gyakorlásában, mint például a problémamegoldás és a döntéshozatal. A társasozás a fiatalok számára is számos előnnyel jár: hozzájárul a szellemi fejlődéshez és intelligensebbé teszi a tizenéveseket.

2 Megnevettet és csökkenti a stresszt

A nevetés a társasjátékozás „mellékhatása”, és a kreativitás és az élvezetes tanulási élmény egyik létfontosságú összetevője. Ezenkívül a nevetés és általában a szórakoztató időtöltés segít csökkenteni a stresszt.

3 Boldogsággal tölt el

A társasjátékok beindítják a jó közérzetért felelős endorfinok termelődését a szervezetben. A pozitív érzelmekért felelős boldogsághormonok képesek tudatosan vagy tudat alatt javítani az elme funkciókat, így akik társasoznak, végső soron vidámabbak, elégedettebbek és együttérzőbbek lesznek.

4 Összehozza az embereket és erősíti a kapcsolatokat

Játszik valaki egyedül társasjátékkal? Nem. Nyilvánvalóan. A társasjáték alapja az együttműködés. Akkor működik, ha csapatmunka mozgatja. Idegeneket, régi barátokat, munkatársakat és családtagokat hoz össze. A társasjátékozás tökéletes módja annak, hogy kellemes társaságban töltsd az időt, és erősítsd a kapcsolataidat más emberekkel.

5 Emlékeztet arra, milyen egy valós világban élni

A társasjátékok egyik legcsodálatosabb előnye, hogy az ilyen hagyományos játékok kivonják az embereket a digitális világból. Bármennyire is ellenkezünk, szükségünk van arra, hogy ne mindig csak a monitort vagy az okostelefonjainkat bámuljuk, és online kapcsolatokat ápoljunk.

6 Megtanít célokat kitűzni és türelmesnek lenni

A győzelemhez stratégia és türelem kell. Egy boldog és vicces környezetben ezeket a dolgokat stresszmentesen és kalandos módon gyakorolhatjuk.

7 A társasjátékok erősítik a kreativitást és az önbizalmat

A társasjátékozás tökéletes alkalom a kapcsolatteremtésre, a nyitásra, valamint a személyiségünk kreatív oldalának megélésére. Mindezt úgy tehetjük meg a játék során, hogy nem vagyunk közben tolakodók vagy arrogánsak. A társasjáték arra késztet bennünket, hogy a kreativitás és az egyéniség erősebb érzékét fejlesszük ki magunkban, ami nagyobb önbecsüléshez, elfogadáshoz és mások érzéseinek figyelembevételéhez vezet.

A társasjáték előnyei felnőttkorban – a szürke hétköznapok túlélése

A fenti előnyöket figyelembe véve nem kérdés, hogy szükségünk van a valós emberi kapcsolatokra, hogy időnként elengedjük magunkat, és egy vidám társaságban kifújjuk a fáradt gőzt. 

Az ajándékozás lélektana

karacsonyi.jpg

Mindjárt itt a karácsony, amikor – vitatható, hogy jól vagy rosszul van-e így – sokat bíbelődünk az ajándékozással. De egyáltalán, miért adunk ajándékot? És milyen a jó ajándék? És megéri ennyit törni a fejünket, hogy kinek mit ajándékozzunk?

Taktikai ajándék – ebben különböznek a nők és a férfiak

Ez ugye azt jelenti, hogy nem maga az ajándékozás a cél, hanem ez egy eszköz valami más, nagyobb ívű elgondolás érdekében. Nem kell itt gaz manipulátorokra meg machiavellizmusra gondolni, egyszerű evolúciós magyarázatot is tudunk erre adni: az ajándék (értéke) kifejezheti a jól eleresztettségünket, vagyis hogy jó parti vagyunk, lehet az udvarlás egy eszköze, illetve igyekezhetünk vele jó benyomást kelteni.

Nem fogadhatom el

A „nem fogadhatom el” mondat gyakran akkor hangzik el, ha az ajándékozás fogalmához hozzákapcsolódik a viszonzás gondolata, vagyis az, hogy hasonló volumenű dologgal illik viszonozni a kapott ajándékot. Hivatalos kapcsolatokban ezért is tiltott az ajándék elfogadása.

Összehasonlító kutatások azt mutatják, hogy ezen a téren jelentős különbség van a keleti kultúrák és például az amerikaiak között. Keleten az emberek erősebben egy közösség szövetében látják magukat, énjüket a másokkal való relációban értelmezik, szemben a nyugati individualizmussal. Így a keleti kultúrákban jellemzőbb, hogy egy távolabbi kapcsolatok által kínált ajándékot visszautasítanak, mert nem akarnak adósa maradni a másiknak, nem szeretnének lekötelezettek lenni. Ezzel szemben Amerikában ez kevésbé szempont, ott inkább az ajándék kívánatossága alapján döntenek az elfogadásról.

Pont erre vágytam!

Az ajándékokra pont nem igaz az a mondás, hogy azt add, amit kapni szeretnél. (Egyébként meglepően sok esetben nem igaz ez a bölcsesség, így megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán bölcsességről van-e itt szó.) Az ajándékozók is tudják, hogy jól át kell gondolni, kinek mit adunk: a személyre szabott ajándéknak jobban örül mindenki. Amikor adjuk az ajándékot, azt hisszük, hogy ha valakinek jól átgondolt ajándékot veszünk, akkor mindegy is, mondjuk egy esküvőnél, hogy megadott listából választunk-e, vagy a saját kreativitásunkra bízzuk magunkat. Jó, jó a meglepetés, de még jobb, ha éppen azzal lepnek meg, amire vágyunk.

És a csomagolás?

Hát az sokat dob az ajándékon. Kár, mert minden alkalommal, amikor összegyűlik két köbméter csomagolópapír december 25-ére, arra gondolok, hogy gyerekkoromban nem voltak becsomagolva az ajándékok, mi is leszokhatnánk róla. De azt mutatják a vizsgálatok, hogy a csomagolás sokat dob az ajándék szerethetőségén és a felette érzett örömön.

És hogy milyen legyen a csomagolás? Szép-e vagy csúnya? Itt nem az evidensnek tűnő válasz jött be: az emberek jobban örülnek annak az ajándéknak, amit kicsit slendriánul csomagolt formában kapnak, mint a szépen csomagoltnak. A kutatók azzal magyarázták ezt, hogy a csúnya csomagolás lejjebb viszi az elvárásokat, és ezek után nagyobb öröm és meglepetés egy szuper ajándék. Szerintem ennél a magyarázatnál megint nem vették figyelembe a korábban is elfelejtett érzelmi értéket. Arra gondolok, hogy jobban esik, ha látjuk, hogy szerettünk, barátunk a saját kezével igyekezett becsomagolni az ajándékot, és gyakorlatlan ujjai között kicsit csúnyább lett, mintha a boltban valaki profi csomagolta volna be. A csúnyább csomag talán személyességet és törődést, az ajándékunkba fektetett időt jelképezi, aminek igenis van érzelmi értéke.

Ha tehát nagy vonalakban gondolkozunk a karácsonyi ajándékokról, irányelvként szem előtt tarthatjuk, hogy valami olyan legyen, amire az ajándékozott kifejezte, hogy vágyik, ne izguljunk a kicsit csúnyább csomagoláson, és azon sem feltétlenül, hogy mennyibe kerül, az érzelmi értéke nehezen lehetne ugyanis mérhető.

süti beállítások módosítása