Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Az eső illata is csodákra képes

2023. november 02. - Csilla Csipszer

1698214141-8wmfaml82_md.jpg

 

Az eső nem csak kertünkben, de éltünkben is komolyabb változásokat hozhat - bizonyára a Te hangulatodat is képes nagyobb mértékben befolyásolni. Hogyha belegondolsz, és szoktál akár meditálni, akár relaxációs zenét hallgatni, az esőnek mindkét oldalon nagy szerepet tulajdonítanak. Nézzük meg tehát a természet egyik legnépszerűbb hangját, az esőét, illetve, hogy miért nyugtatja meg olyan hatékonyan szervezetünket!

 A legtöbb ember, amikor kint tartózkodik, és elered az eső, azonnal menedék után kezd kutatni, és valamilyen fedett helyre szalad. Minden bizonnyal ez nem véletlen, hiszen kockázatos lehet nagyobb mértékben elázni, illetve átfázni. Másrészről, az eső mégis pihentetőnek tekinthető? Egyértelműen, ráadásul könnyen ki tudod használni a csapadék által nyújtott stresszlevezetést, akár fedett helyen is, amennyiben nem szeretnél megázni. De, ugyanakkor amennyiben tudod, hogy nem kell félned attól, hogy megfázol, érdemes az esőben is időt tölteni, hiszen rendkívül felemelő érzést nyújthat.


Miért nyugtatja meg szervezetünket, miért pihentető az eső?

Az eső nem csak a virágoknak fog jót tenni, hanem sokkal több előnyt is kínálhat. Egyáltalán nem vagy egyedül azzal a gondolattal, hogy az esős napok nyugalommal töltenek el. Az eső rengeteg formában képes a stressz enyhítésére.

 
Petrichor

A világ egyik legjobb illata az esőshöz köthető. Ez a megfoghatatlan, nehezen körülírható, friss, és kicsit föld szagú illatár, amit akkor érzünk maikor az esőcseppek a földre hullnak, de még esetenként megérkezte előtt, és után is. Érdekes azonban, hogy magának az esővíznek nincs különösebb illata. Akkor mégis mi idézi elő a petrichort?

A petrichor az esőillat tudományos neve, mely két görög kifejezésből származik – a petrosból (kő), valamint az ichorból (istenek vére). Ezt az illatot az ausztrál kutatók fejtették meg, akik megállapították, hogy a petrichor nem a vízből, hanem a földből keletkezik, ahogy az az esőcseppekkel érintkezik.

Tehát a petrichor az eső által kiváltott számos vegyület, valamint kémiai reakció kombinációja, melyhez köthető még magán a vízen kívül a talaj, illetve egy-két baktérium. Ennek az ötvözetét pedig sokan üdítőnek, pezsdítőnek érzik.

 

Hangok

A jó eső képes gazdagítani érzékeinket, nem csak illatok szempontjából, de hangok tekintetében is. Már említettem, hogy aki már hallott relaxációs zenéket, az tudja, hogy ez az elsődleges olyan hang a természetben, amit az emberek ilyen célokra szoktak felhasználni. Gondolj csak bele, ahogy hallod az esőcseppek kopogását az ablakon, tetőn, egy esernyőn. De a legjobb, amikor ez egy falevélen történik meg. Ugye, hogy máris nyugodtabb lettél?


Kitisztítja a levegőt

A port és a levegőben található egyéb részecskéket az eső cseppjei képesek könnyen elnyelni. Éppen ezért is, a levegő sokkal tisztább, amikor esik.


A magány érzete

Az emberek többsége otthonába indul, amikor elkezd szemerkélni az eső. Ez azt jelenti, hogy az ekkor kint töltött idő magányt, valamint békét biztosít – tökéletes környezetet a gondolkozásra, a dolgokra való reflektálásra. Abban az esetben, ha valami különösen stresszes az életedben, az esőben tartózkodás, az ott érzett illatok, hangok, valamint a magány mind segít átgondolni egy-egy helyzetet, vagy csak egyszerűen gondolkozni.


Esőben sétálás vagy gondolkozás a stressz levezetése végett

Az eső akkor is képes lehet csökkenteni a stresszt, hogyha egy fedett helyen élvezed azt, esetleg, ha nyitott ablakodnál ülsz. Ugyanakkor, miért ne élvezned ki ezt a hatást teljes mértékben? Abban az esetben, ha sétálsz, vagy dolgozol egy kicsit kertedben az eső alatt, akkor íme, néhány dolog, amire mindenképpen ügyelj biztonságod érdekében:


-    Maradj a lakásban, amennyiben vihar van, dörög és/vagy villámlik
-    Öltözz az esőhöz megfelelően, viselj gumicsizmát, illetve esőkabátot, így is kevésbé fogsz majd megázni.

-    Amennyiben az eső már teljesen eláztatott, ne maradj kint sokáig, hiszen nem szeretnél beteg lenni.
-    Amint beértél lakásodba, először öltözz át, keress tiszta, száraz ruhát, valamint vehetsz egy forró fürdőt is.


Az esőben tett séta egy remek lehetőség, hogy kiélvezd a természetnek ezt a részét is, mely elől gyakran csak menekülünk. Kertedben is sokféleképpen képes kihasználhatod ezt a csapadékos időjárást: esőben sokkal egyszerűbb például trágyáznod növényeidet, de a gyomtalanításban is segíteni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr4418248773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása