Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért jó a forralt bor?

2023. október 24. - Csilla Csipszer

 

ime-a-legfinomabb-forralt-bor-variaciok-_-es-a-klasszikus-recept-4.jpg

A forralt bornak, bár sokan korábban is előszeretettel fogyasztották, az utóbbi években egyre nagyobb a népszerűsége Magyarországon is, ami korántsem véletlen, amellett ugyanis, hogy hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, és a hidegben felmelegíti az embert, otthon elkortyolgatva is jólesik egy nehéz nap után.

Amennyire finom, olyan jótékony hatással lehet az egészségre is, sokan mégis aggódnak fogyasztása miatt, elsősorban alkoholtartalmát emlegetve, mellyel kapcsolatban az sem teljesen tisztázott, van-e egyáltalán.

A forralt bor fogyasztásának hagyománya régi időkre nyúlik vissza, amikor is a megsavanyodott bort próbálták ilyen formában, forralással, illetve fűszerek és méz hozzáadásával fogyaszthatóvá tenni.

A minőségi vörösbor már önmagában is számos egészségvédő hatással rendelkezik - antioxidáns-tartalma révén többek között segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedéseket -, melegen pedig, éppúgy, mint sok más meleg ital, kiváló ellenszere a megfázásnak és a náthának.

Mindezt a fűszerek is elősegítik, elég csak a szegfűszeget és a fahéjat megemlíteni, melyeknek baktérium- és vírusölő hatásuk van, alkalmasak a torok és a garat fertőtlenítésére, valamint csökkentik a gyulladást. Mindemellett emésztésserkentő hatással is rendelkeznek.

Már nagyanyáink is úgy tartották, a kalapkúránál kevés hatékonyabb megoldás létezik a megfázás elűzésére: ha szeretnéd kipróbálni, egy alapos fürdés után feküdj az ágyba, és igyál meg egy pohár forralt bort melegen.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy mértéktelenül kellene és lehet fogyasztani, egy pohár azonban nem árthat meg, különösen, ha egészségesen készíted el, valóban jó borból, cukor helyett pedig mézzel ízesíted, mely tovább fokozza a betegségellenes hatást.

Bár sokan úgy vélik, a forralt borban a főzés hatására már semmi alkohol nincs, ez nem igaz, amivel számolni kell, ha például vezetsz, de akkor is, ha könnyen becsípsz.

Ahhoz, hogy a bor alkoholtartalma teljes egészében elillanjon, nagyon sokáig kellene forralni és főzni. A hagyományosan készített forralt bor alkoholtartalma 7-10%, de magasabb is lehet, ha épp csak melegíted és fűszerezed.

Nem árt tehát vigyázni vele, csakúgy, mint kihasználni a fogyasztásából fakadó jótékony hatásokat, ha egyébként is szereted. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr4118238343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása