Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Mi lesz, ha kihagyod a reggelit?

2023. szeptember 11. - Csilla Csipszer

19299774_1204188_7b4e7b424631fc6dbf292a5ade0fe9b0_wm.jpg

Tudod mi történik a szervezeteddel, ha rendszeresen kihagyod a reggelit? Lehet nem is érzed a hatását, de a reggeli elhagyása komolyabb problémákhoz is vezethet, mint gondolnád.

A reggeli elhagyása komoly problémákhoz is vezethet

 A reggeli fontossága

A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Annak ellenére, hogy ezt mindenki tudja, a nagy rohanásban sokaknál valahogy kimarad, vagy csak bedobnak egy kávét. Pedig fontos lenne időt fordítani rá, hiszen a reggeli nem csak azért lényeges, hogy ne korgó gyomorral induljunk útnak.

Az első étkezés elfogyasztása hatással lehet az egész napunkra, így valóban célszerű időt szánni erre, bármennyire is sietünk, ugyanis a reggeli feladata, hogy az agyunkat “üzemanyaggal” lássa el. Akik kiegyensúlyozottan és egészségesen szeretnének étkezni, nekik nem is kérdés, hogy a reggelizés mellett voksolnak.
A reggeli elfogyasztásával sokkal könnyebben vágunk neki a napnak, jobb lesz a közérzetünk is.  
Az első főétkezés felpörgeti az anyagcserét, fokozza a szellemi teljesítményt, beindítja az agyunkat és energiát ad a szervezetnek.

A rendszeres reggeli fogyasztásával kisebb az esélyünk az elhízásra és a cukorbetegségre.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha kihagyjuk a reggelit, akkor könnyedén elhízhatunk, vagy hajlamosabbak leszünk a cukorbetegségre.

De mi történik velünk, ha úgy döntünk, valóban kihagyjuk ezt az étkezést?

A reggeli elhagyása tényleg káros?

Azok az emberek, akik azért hagyják el a reggelit, hogy fogyjanak, nekik van egy rossz hírünk. Ha reggel nem étkezel megfelelően, akkor később biztosan éhessebb leszel, így ilyenkor többet is fogyaszthatsz. Előfordulhat ilyenkor az is, hogy az esti órákban is étkezünk, ami pedig nagyon rossz szokás és elhízáshoz vezethet. Ám ha ezekre a dolgokra tudsz figyelni a reggeli elhagyása még nem feltétlenül vezet elhízáshoz. (Ettől függetlenül nem javasoljuk, hogy aki fogyni szeretne azonnal hagyjon fel a reggeli étkezéssel)
reggeli kihagyása következtében az emésztésed is lelassulhat, ami pedig szintén az elhízáshoz vezethet, ha a többi étkezésünk nem tudatos. 
Mint fentebb említettük az agyunkra is hatással van a reggeli, így ha elhagyjuk azt, a teljesítőképességünk is romlik. Ez főleg gyerekeknél jelent kockázatot. 
Bár ez az állítás bármelyik étkezésnél megállja a helyét, de ha a délelőtt folyamán éhesek vagyunk a munkában és az iskolában, ingerültté válhatunk, ami az egész napunkra rányomja a bélyegét. Érdemes hát tele hassal indulni, így elkerülhetjük az esetleges vitákat is.

 Mindig hagyjunk időt a reggelizésre

A reggeli étkezés a napunk energiamennyiségének 25%-át adja. 
Ezek után, ha kimerültnek érzed magad, érdemes elgondolkodni, hogy megfelelően reggelizel-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr10018211665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2023.09.12. 14:53:46

Én például fogytam tőle pár kilót... jó, ez nagyon rég volt.
Akkori háziorvos azt mondta, hogy hülyeség, inkább a vacsorát hagyjam el!
Szerintem meg ez volt hülyeség. Gondolom, életében nem kellett korgó gyomorral aludnia. Szar dolog.

Mérnork 2023.09.12. 17:21:54

@Mesterséges Geci:
Kb az összes átmeneti böjtös módszer esetén elhagyják a reggelit, és ennek ellenér kifejezetten hatékonyan fogynak, akik betartják.
Nekem is így sikerült a '40-es éveim elején leadni a '30-asokban szépen felszedett 25 kilo pluszt. Természetesen akkoriban reggeliztem és ennek ellenére (vagy pont azért) híztam.

Mérnork 2023.09.12. 17:23:07

@Mesterséges Geci:
Ja és az alvás kapcsán is egyetértek, bekajálva sokkal jobban és könnyebben alszok.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.09.12. 18:16:10

Évek óta nem reggelizek, csak pozitív hatása volt számomra. Persze ez is egyénfüggő. Ha reggelizem, sokkal lomhább, lassabb vagyok + mivel már reggeliztem, az ebédem is ki fog maradni. Ezért majd csak késő délután eszem, így a vacsorát nem fogom kívánni. Aztán éjjel felriadok, hogy éhes vagyok...

Mesterséges Geci 2023.09.12. 21:02:36

@Mérnork:
"bekajálva" - na ebben nem teljesen értünk egyet. Ha épp annyit eszek, hogy ne legyek éhes, az kell az alváshoz. Ha degeszre zabálom magam, akkor sok baromságot tudok álmodni. :)
süti beállítások módosítása