Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan győzzük le a félénkséget?

2023. június 22. - Csilla Csipszer

 

sad-g87fb7c36d-1920-1652959664.jpg

A félénkség  olyan érzelem, ami a  kényelemérzet hiányával, vagy ügyetlenséggel jár együtt, különösen, ha valaki más emberek társaságában tartózkodunk. Ez gyakran új helyzetekben vagy ismeretlen emberek környezetében fordul elő. A félénkség elsődleges meghatározó vonása hogy mások mit fognak gondolni a viselkedésünkről. Ennek eredménye, hogy, egyre inkább félünk cselekedni, vagy azt mondani, amit mi akarunk, mivel félünk a negatív reakcióktól, hogy kinevetnek vagy megaláznak, illetve félünk a kritikától és/vagy elutasítástól.

Kezeljük a helyén az adott helyzetet. Akár a főnökünkkel, akár a tanárunkkal, akár egy hivatalos személlyel kell beszélnünk, jusson eszünkbe, hogy ő is csak ember, és semmi végzetes nem történhet velünk, ha tévedünk, vagy szerencsétlenül fogalmazunk meg valamit.

Amennyiben olyan helyzetbe kerülünk (például meg kell szólítanunk vagy fel kell hívnunk valakit), amelyben általában teret nyer a félénkségünk, ne halogassuk a feladatot. Minél tovább várunk, annál jobban túldramatizáljuk a helyzetet.

Partnerünk minden bizonnyal nagyon szeret önmagáról beszélni. Inkább kérdezzünk, mint beszéljünk (ez úgyis jobban megy), így egyből szimpatikussá válhatunk a másik számára.

Bókoljunk. Ha nem tudjuk, hogyan szólíthatnánk meg valakit egy társasági összejövetelen, lépjünk oda hozzá, és egyszerűen jegyezzük meg, mennyire tetszik a ruhája vagy épp a táskája.

Ne tervezzünk meg mindent előre. Teljesen felesleges kész forgatókönyvet készítenünk az adott helyzetre, és előre kitalálnunk minden válaszunkat, hiszen lehet, hogy nem is az lesz a kérdés, mint amire gondoltunk. Ha egy kérdésre nem jut azonnal eszünkbe semmi, ne ijedjünk meg; nyugodtan válaszoljuk azt, hogy ezen egy kicsit gondolkoznunk kell.

A fenti praktikák akkor válnak be igazán, ha sokat gyakoroljuk. Ezért ne mondjuk le a meghívásokat a társasági összejövetelekre vagy nyilvános szereplésekre félénkségünkre hivatkozva; ha eleinte nem is fog úgy menni, mint szeretnénk, már a második alkalommal meg fogunk lepődni azon, mennyivel jobban csináljuk, mint az elején.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr9618149904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása