Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Nő vagy férfi vezető a jobb?

2023. március 20. - Csilla Csipszer

vezetok_1.pngNépszerű az a felfogás, hogy a férfiaknak és a nőknek eltérő a vezetési stílusok, ahogy népszerű az ebből a feltevésből fakadó kérdés is: akkor ki a jobb vezető? A férfi vezető vagy a nő vezető? És vajon mi lehet a válasz?

 Leszögezhetjük, hogy a vezetés az vezetés, semmi több.

Sokan vagyunk és sokfélék, úgyhogy nem túl kockázatos kijelenteni azt, hogy a fenti kijelentést olvasván biztosan vannak olyanok, akik egyetértően bólogatnak, ahogyan olyanok is, akik felhorkantottak és tán még szemöldöküket felhúzva, szájukat is félrehúzva grimaszolnak. A grimaszolásba pedig mindenki helyettesítse be azt a gondolatsort, ami éppen megjelent benne.

Érdekes módon, pont ezek az első megnyilvánulások és reakciók azok (legyen az bármilyen is), amik mindennél jobban alátámasztják azt -akarjuk vagy sem, ha bevalljuk vagy sem-, hogy a nemi szerepekkel kapcsolatos alapvető meggyőződésünk és gondolkodásmódunk szinte kétséget kizárólag befolyásolja a férfiak és nők vezetői teljesítményével és potenciáljával kapcsolatos felfogásunkat és elvárásainkat is.

Legyünk akár férfiből, akár nőből, ennek megfelelően a hitrendszerünk, a neveltetésünk, a gondolkodásunk meghatározza azt, hogy mi az önkéntelen reakciónk a férfi-női vezetés témájában. Vagyis, ha különbséget várunk el a férfi-női vezetők terén, akkor más normákat alkalmazunk, és így akkor eltérő viselkedést is „látunk”.
 Amikor a férfiak és a nők a vezetésben ’egyformán indulnak’ (pl. egyformán képzettek, egyformán ambiciózusak, a gyermekvállalás nem „vonja el” a figyelmet), a karrierjük különböző szakaszaiban mégis különböző döntéseket hoztak. A kutatásban ezek a döntések kissé előnyt jelentettek a férfiak számára és némileg hátrányos helyzetbe hozták a nőket.

Mi lehet erre a magyarázat?

A meghatározó tényezők:
• az egyéni rejtett feltételezések és sztereotípiák
• a csoportdinamika egyénekre (vezetőkre) gyakorolt hatása (javarészt külső meghatározó tényezők: az adott helyzet, vállalati és/vagy ország kultúrája,

Ha a fentieknek a teljes tudatában vagyunk, és tudatosan számítunk arra, hogy eltérő dolgokat fogunk a hiedelmeink miatt tapasztalni, akkor válunk a legjobban képessé egy objektív mérlegelésre.

Ha mindezek után feltételezzük, hogy nincsenek nemi különbözőségek a vezetésben, akkor feltételezzük, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan hatékonysággal vezetnek is. Ám akkor miért van az, hogy mégis tapasztalunk eltéréseket férfi és női vezetők közt?

A fenti táblázat talán jól érzékelteti, hogy sem a nők, sem a férfiak vezetői jellemzői nem jobbak vagy rosszabbak, erősebbek, avagy gyengébbek egymáséinál – leginkább csak mások. Nem akarja azt sugallja ez a táblázat, hogy ami az egyik oszlopban van, az már nem lehet a másikban.
Az egyes országok kultúrája is általában jobban ’maszkulin’ (pl. Amerika), vagy épp jobban ’feminin’ (pl. Hollandia), ami ’alapból befolyásoló’ erővel bír arra, hogy melyik vezetési stílust preferálják, illetve melyik vezetést élik meg többször hatékonyabbnak.

A női vezetői jegyek jobban működnek emberekkel foglalkozó iparágakban, szolgáltatásokban, ugyanakkor a férfi vezetők hatékonyságát kiemelik hierarchikus, fokozott teljesítményt elváró szervezetekben (katonaság, rendőrség, államigazgatás, banki szektor, stb).

A több nő vezetővel működő szervezetek produktívabbak azoknál a vállalatoknál, ahol a menedzsmentben kevesebb nő vezető van.
Mindezekből talán már összeáll az Olvasónak is a kép, hogy az arra való törekvés, hogy ’győztest’ kiáltsunk ki a nő és férfi vezetők közt, az javarészt felesleges erőfeszítés, hiszen ez zsákutca lesz.

Ugyanakkor a fentiek jól alátámasztják azt, hogy egy vállalatnak és az azon belül működő embereknek, bizony egyaránt szüksége van férfi és női vezetőkre, mert eredendően más-más készségekkel dolgoznak, melyek helyzethez és egymáshoz is jól igazíthatóak, azaz kiegészíthetik egymást. A legnagyobb teljesítmény produkáló vállalatoknál gyakran megállapított tény, hogy a menedzsmentben dolgozó női vezetők aránya jelentősen magasabb a többi, hasonló területen működő vállalatokhoz képest.

Végül nézzük meg a ’jó vezető jellemzőt’. A cikk szerzője pedig az Olvasóra bízza annak eldöntését, hogy ezek a kvalitások férfi vagy nő vezetőkre jellemzőek jobban:

1. Jól kommunikál
2. Megbízható és őszinte
3. Meghallgat másokat, emberséges, törődő
4. Tapasztalt és nagy szakértelemmel rendelkezik
5. Pozitív hozzáállású, rugalmas
6. Felelősségteljes
7. Tud motiválni
8. Integritásra törekszik magával is és a környezetével is
9. Bátor (újító, vállalja a gondolatait, véleményét, kockázatot …)
10. Rendre és rendszerre törekszik (döntésképesség, tisztánlátás)
11. Kivívja a tiszteletet, hiteles és autentikus
12. Pozitívan megerősítő, szenvedélyes

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr8418076208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása