Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A hideg levegő hatása az asztmás betegekre

2023. december 18. - Csilla Csipszer

 

1581000772-ijkihpph5_md.jpg

Ez nagyon egészséges ebéd utáni program… Vagy mégsem teljesen? Kinek, mikor veszélyes a hideg idő? Persze itt most nem a megfázásra gondolok.

Fontos tudni, hogy az időjárás jelentős szerepet játszik az asztmás beteg életében. És bizony akár fulladásos rohamot is provokálhat.

Biológiai alapok röviden

Miért okozhat panaszt a hideg levegő? Az asztmás beteg légútjai túlságosan érzékenyek. A  SZÁRAZ, és a HIDEG LEVEGŐ hatására gyulladással reagál. A hideg levegő gyors belégzése, például szabadban végzett sportok télen, könnyen rohamot provokálnak. A gyulladás során  nyálkahártya duzzanat,  fokozott váladékképződés és a légutak falában lévő simaizmok összehúzódása jön létre. Ez elsősorban a kilégzést nehezíti, mivel kilégzéskor nő a mellkasban a nyomás, ami viszont fokozza a légúti elzáródást. Ilyenkor az asztmás beteg nem tudja megfelelően kifújni az elhasznált levegőt és ez a gázcsere romlását, oxigénhiányt idéz elő. Súlyos esetben a szén-dioxid leadása is csökken,ami teljes légzési elégtelenséget okoz. Ebben az esetben pedig kórházi ellátásra van szükség.

Az aszthma egy változékony,

ám jól kezelhető betegség. Az asztmás tünetek időről-időre , folyamatosan változnak. A kezelési lehetőségek azonban folyamatosan fejlődnek!  A jelenleg elfogadott rend szerint, az asztma terápiáját folyamatosan hozzáigazítjuk a beteg állapotához. Az asztma aktuális súlyossági fokához igazított kezelés lehetővé teszi , hogy az asztmások döntő többsége aktív, korlátoktól mentes,teljes életet tudjon élni.FONTOS , hogy az asztmára jellemző panaszok /köhögés, fulladás, sípolás/ jelentkezése esetén  minél korábban forduljanak orvoshoz. Az időben elkezdett kezeléssel megelőzhető az állapot súlyosbodása. Világszerte több millió ember képes AKTÍV és TELJES életet élni annak ellenére , hogy asztmás! Kezelőorvosukkal szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy megfelelően kontroll alatt tartsák a tüneteket.

A LEGFONTOSABB,

hogy a fenntartó-gyulladáscsökkentő-terápiát folyamatosan és rendszeresen használja a beteg. Hideg időben, ha fokozódnak a tünetei a kezelőorvosával konzultálva terápiaváltás és/vagy a gyógyszerek adagjának módosítása történhet.A rövid hatású hörgőtágító legyen mindig könnyen elérhető helyen. Szükség estén időben használja! De ha nincs rá szükség, akkor is legyen mindig kéz közelben. A tudat, hogy ha szükséges van mihez nyúlni, megnyugtatja a beteget.

A gyógyszeresen jól beállított asztmás betegnek nem kell félnie a SÍELÉSTŐL, KORCSOLYÁZÁSTÓL, TÉLI SÉTÁKTÓL! A hideg levegő ugyan ronthatná az állapotát, de a fenntartó terápia megtanult helyes használatával nem fog rosszabbodni állapota. A MOZGÁS, a TISZTA LEVEGŐ, a jó társaságban eltöltött órák és napok összességében kedvező hatással vannak a testre és lélekre egyaránt.

Mozogjunk, sportoljunk sokat a hideg télben is!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr918274037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása