Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Ezért veszélyes a szmog

2023. november 30. - Csilla Csipszer

szmog3.jpg

 

A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg.

A káros anyagokkal szennyezett kültéri levegő hárommillió, a nem tiszta beltéri levegő 4,3 millió halálesetet okoz - közölte a szervezet kedden Genfben kiadott jelentésében. A levegő minőségét világszerte több mint háromezer helyen mérték. A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján. A Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a régió több országa még nálunk is sokkal rosszabbul szerepel. Hogy miért, azt az alábbi cikkünkben olvashatják!

A károsanyag-kibocsátás miatti szívinfarktus , tüdőrák és a krónikus léguti megbetegedések kialakulásának kockázata a szegényebb országokban különösen magas. A légszennyezettség miatt bekövetkező halálesetek csaknem 90 százaléka ezekben az országokban történik, amelyek kétharmada Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati területein található.

A szegény országok levegője egyre rosszabb

A kültéri levegő szennyezettsége miatt bekövetkező halálesetek száma Türkmenisztánban a legmagasabb. A WHO szerint a sorban Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Egyiptom és Kína következik. A szegényebb országokban nem csak a kültéri levegő erősen szennyezett. A WHO szerint csaknem három milliárdan még mindig szénnel, trágyával, fával vagy más növényi maradékkal fűtenek és főznek is, ami jelentősen növeli a belső légtér szennyezettségét.

Hasonló adatokat közölt a WHO májusban is, de "az új modell megmutatja, hova koncentrálódik a probléma, ezzel megfigyelési alapot nyújt a helyzet megoldására. A májusi jelentés szerint az alacsonyan és közepesen fejlett országok nagyvárosai lakosságának 98 százaléka erősen szennyezett levegőben él.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr8118264453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása