Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Meglepően egészségesek a főzelékek

2023. november 09. - Csilla Csipszer

sargaborsofozelek-elkeszitese-2.jpg

Korunkban kiemelt fontosságú az egészséges táplálkozás. Szervezetünket rengeteg negatív hatás éri, és az általános életvitel sem éppen kedvező a számunkra.

Ez hosszútávon veszélyezteti az egészségünket, esetenként akár az életünket is. Ha a szervezet meggyengül, figyelmeztetésképp jönnek a betegségek. Amennyiben szerencsénk van, csak egy-egy könnyebb nyavalya kap el minket, mint egy egyszerűen kezelhető vitaminhiány, azonban ennél jóval komolyabb következmények, károsodások is előfordulhatnak. Mivel az immunrendszerünk nagy része a belekben található, nem árt gyakorta odafigyelni, milyen ételeket viszünk be, ha szeretnénk egészségünket megőrizni!

Egészséges főzelékek

Az egészséges táplálkozás alapvető, kulcsfontosságú elemei a rendszeresen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök. A kiegyensúlyozott élelmezésre törekedve válogassunk étrendünkbe különféle főzelékeket, melyek zöme a meglepően egészséges kategóriába tartozik. Többségük alacsony energiatartalmú, zsiradéktartalmuk is elenyésző – így még a fogyni vágyók számára is jól jönnek -, valamint pektin tartalmuk (élelmi rostok) miatt gátolják a zsírok felszívódását, a koleszterinszintet kedvezően befolyásolják, segítik az epesav ürítését és a méregtelenítési folyamatot is, amellett tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, melynek köszönhetően gátolják számos betegség kialakulását. Érdemes hát bőségesen fogyasztani belőlük!

Melyik főzelék miért?

Ez a könnyű étel főételként vagy akár köretként is fogyasztható. Az eleve egészséges főzelék pedig apró trükkökkel még egészségesebbé tehető. Például cukor helyett xilitet tegyünk bele, alacsony zsírtartalmú tejet vagy ahelyett növényi tejet használjunk az elkészítéséhez, habaráshoz vagy rántáshoz válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, vagy még jobb annak elhagyása és saját magával pürésítve sűríteni az ételt, a tejfölt lecserélhetjük natúr kefírre vagy joghurtra, zsír helyett pedig vajat vagy akár olívaolajat is használhatunk.

Tökfőzelék: A tök nagyon sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Kalória- és szénhidrátszegény. Szerves sótartalma kiemelkedően magas, megelőzi a fáradékonyságot, segíti a máj és a hasnyálmirigy működését. Magas a rost- és a víztartalma, jótékony hatással van az emésztésre. Magas a C-vitamin, a béta-karotin és a folsav tartalma is, amellett tartalmaz mangánt, cinket, B1-, B2-vitamint és rezet. A főzelékbe tett kapor pedig nem csak fűszer-, de gyógynövény is értékes beltartalommal és számtalan kedvező hatással.

Kelkáposzta főzelék: A kelkáposzta a szuperételek egyike. Kiemelkedően magas kalcium, béta-karotin, A-, B-, C- és E-vitamin, valamint rosttartalommal rendelkezik, ezenkívül jelentős a kálium, magnézium és vastartalma is. Kimondottan ajánlott emésztési-, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek. Alacsony kalóriatartalmú, fehérjedús, tápanyaggazdag, mégis könnyen emészthető. Immunerősítő, gyulladásgátló, vérnyomás-szabályozó, szívműködést segítő, daganatgátló s csonterősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Rokona a brokkoli, a kelbimbó, a fejeskáposzta és a leveles kel, melyekből szintén érdemes főzelékeket készíteni.

Spenótfőzelék: Az alacsony kalóriatartalmú spenót egyfajta zöld elixír. Bőséges vas-, klorofil- és rostforrás, valamint jelentős folsav, béta-karotin, K-, A-, Mg- és C-vitamin tartalma van. Vérszegényeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott. Erőnlétet biztosít, élénkíti az agyműködést, segít megelőzni a csontritkulást, szívműködést segítő és vérnyomáscsökkentő. Tele van antioxidánsokkal, ezért jelentős rákmegelőző hatással bír.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr6918251999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása