Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Őszi túra tippek – 5 hasznos tanács

2023. október 17. - Csilla Csipszer

 

kepem.jpg

Míg nyáron sokan választják a különböző vízfelületek közelségét pihenésre, ősszel érdemes lehet bevetni magunkat a természetbe, hiszen a sárguló falevelek és a természet egyre lassuló szívverése pazar élményekkel gazdagíthat bennünket. Az alábbi őszi túra tippeket kezdő és gyakorlott túrázóknak egyaránt ajánlom!

 

  1. VEDD FIGYELEMBE A VÁRHATÓ IDŐJÁRÁST!

Az őszi időszak meglehetősen változékony időjárás szempontjából. Nem ritka a hajnali fagy utáni hirtelen felmelegedés. Az őszi túra tippek közül a legfontosabb, ha a túra előtt ellenőrizzük milyen időjárás várható a környéken, azonban fontos észben tartani azt is, hogy a szeszélyes időjárásnak köszönhetően az előrejelzések nem mindig lesznek pontosak. Ha olyan túrára indulunk ahol a kiinduló pont és a végpont között szintkülönbség van ( például hegyi úton túrázunk) minél magasabbra jutunk, annál jobban lecsökken a hőmérséklet.

  1. ŐSSZEL RÖVIDEBBEK NAPPALOK

Nyáron hozzászokhattunk, hogy még este is biztonságosan túrázhattunk, hiszen a nappalok hosszabbak voltak. Ősszel azonban figyeljünk arra, hogy a nappalok és az éjszakák hossza megváltozik. Sokféleképpen lehet ellenőrizni azt, hogy mikor megy le a nap. Érdemes ehhez mérten tervezni túránkat, ha nem szeretnénk a beálló sötétségben az erdőben elveszni. Ha előre megtervezzük a túra útvonalát ezt el tudjuk kerülni. Állítsunk óránkon/telefonunkon emlékeztetőt. Ha az indulás előtt látjuk, hogy 8 órányi napsütés vár ránk állítsunk emlékeztetőt 4 óra után. Így tudni fogjuk ha a számunkra kedvező napsütéses órákból már a fele eltelt, könnyebben tudjuk felmérni azt hogy visszaforduljunk-e vagy sem.

 

  1. ÖLTÖZZÜNK RÉTEGESEN!

Az őszi öltözködésről általánosságban is elmondható, hogy előnyös ha rétegesen öltözködünk. Sok kellemetlenségtől menthetjük meg magunkat, ha egy-két extra rétegnyi öltözetet csomagolunk magunknak. Ha úgy gondoljuk, hogy két réteg ruhában fázni fogunk csomagoljunk egy harmadikat is! A réteges öltözködés segít abban hogy a hőt eredményesebben tároljuk, így lassabban hűl le testünk. A sapkák, kesztyűk, melegebb alsó neműk és zoknik elengedhetetlenül fontosak a kényelmes őszi túrához.

Ha előre terveztük túránkat, elengedhetetlen hogy a lábbeli választásunkat a terepadottságokhoz igazítsuk. Ne az utcai cipőnkben induljunk erdei túrára, használjunk ennek a célnak megfelelő túrabakancsot. Egy rossz lépés a nedves avaron ( és ősszel szinte mindenhol nedves az avar!) súlyos sérülésekhez vezethet.

  1. A ŐSZI TÚRA MEGTERVEZÉSE

Az előzőekben már érintettük azt, hogy mennyire fontos a túra megtervezése. Egyrészt egy megtervezett úttal kisebb az esélye annak, hogy a szabadban ér minket az éjszaka, vagy elvesznénk a sötétben. Mielőtt túrára indulunk jó ötlet lehet szólni erről valakinek. Jelezzük az indulás időpontját és azt, hogy körülbelül mikor érünk vissza. Ha csoportban túrázunk érdemes a túra előtt felmérni azt, hogy társaink mennyire tapasztalt túrások. Lehetünk mi gyakorlottak ha a csoportunk tagjai hozzánk képest tapasztalatlanok. Ne magunkhoz húzzuk fel őket, hanem próbáljunk az ő tempójukban haladni!

 

  1. MEGFELELŐ TÚRA ESZKÖZÖK

Túracsomagunkba mindenképpen férjen bele egy elsősegély doboz, amivel a könnyebb sérüléseket az út során el tudjuk látni. Érdemes lehet térképet és iránytűt is magunkkal vinnünk és nem árt ha értünk ezeknek a használatához is. Vigyünk magunkkal zseblámpát vagy sisaklámpát is, arra az esetre ha szürkületkor/ este a szabadban ragadnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr7018235847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása