Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan lehet zöld a háztartásunk?

2023. július 14. - Csilla Csipszer

zold-otthon-350x285.jpg

Ez nem egyszerű divat kérdése, hanem a jövőnk záloga. A környezetvédelem mellett az energiaárak növekedésével még fontosabbá válik a zöld házatartás. A változást a saját otthonunkban kell kezdeni.

Cseréljük le a nyílászáróinkat!

Az ablakokat, ajtókat megközelítőleg 25 évente érdemes lecserélnünk. Nézzük meg, hogy milyen állapotban vannak a nyílászárók és ha szükséges, fontoljuk meg a cserét. Akár a fűtési szezon folyamán is cserélhetünk ablakot, megéri, hiszen egy jól szigetelt, korszerű nyílászárókkal felszerelt házban sokkal jobban meg tudjuk fogni a meleget, nem kell annyi fűtőanyagot elhasználni, mint egy rossz ablakokkal, ajtókkal felszerelt ház esetében.

Szigeteljük a házunkat!

A nyílászáró csere mellett nagyon fontos a megfelelő homlokzati és födémszigetelés. Minél jobb a szigetelés, annál kevesebb energiát kell elhasználnunk az épület komfortos üzemeltetéséhez, így jelentősen csökkenthetjük a házunk károsanyag kibocsátását is. A szigetelés kivitelezésénél figyeljünk arra, hogy elég vastag legyen a szigetelőanyag, nem érdemes például 5 centis hungarocellel körberagasztani az épületet, hiszen egy 14 centis hagyományos szigetelővel sokkal jobb energetikai szintet érhetünk el. Arra is érdemes külön figyelni, hogy az épület szerkezeti elemeinek találkozásánál is legyen szigetelés, így elkerülhetjük a hőhidak kialakulását.

 Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!

Ha már a szigetelés és a nyílászárók stimmelnek, akkor nem árt a fűtéstechnikát is korszerűsíteni. Ahhoz, hogy ne fűtsünk feleslegesen, érdemes legalább valamilyen automatikát beépíteni a fűtőrendszerbe. Az elavult fűtéstechnika és a szigeteletlen ház csak úgy ontja magából a káros anyagokat a levegőbe. Minden fűtési rendszerben van valamilyen szintű vezérlés, automatizálás, és attól függ a rendszer hatékonysága, hogy milyen az automatika. A termosztátokkal sokat javíthatunk a komfortérzet és a spórolás terén is. Így az épület helyiségeit pont arra a hőmérsékletre fűtjük fel, amennyire szükségünk van és csak abban az időszakban, amikor ott vagyunk a helyiségben. Egy okosvezérlés segítségével azt is el tudjuk érni, hogy a szobákban más és más hőmérséklet legyen. Az automatizálás jelentősen kisebb költséget jelent, mint a kazáncsere vagy a teljes körű korszerűsítés, viszont jelentősen csökkenthetjük vele a fölösleges üzemidőt, a rezsiköltséget és az elfüstölt károsanyagot. Ha az épületeket hagyományos, fosszilis tüzelőanyaggal vagy biomasszával fűtjük, akkor már egyetlen háztartás károsanyag kibocsátása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a légkör megteljen különböző üvegházhatást elősegítő gázokkal, például széndioxiddal, nitrogénoxidokkal.

 Ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

A szelektív gyűjtés lényege, hogy külön tárolóba pakoljuk az újrahasznosítható hulladékot (papírt, üveget, műanyagot, fémet). Fontos, hogy csak megtisztított formában szabad a szelektív kukába, zsákba helyezni a hulladékot. Ne legyünk nagyvonalúak! Ne hajítsuk lustaságból a szelektívbe való hulladékot a kommunális szemétbe.

Komposztáljunk!

Egy magyar házasságban évente több, mint fél mázsa hulladék keletkezik. Ennek a hulladéknak 30%-a olyan szerves anyagokból adódik össze, amelyeket költséghatékonyan, egyszerűen komposztálhatunk. Ha felállítunk egy komposztálót a kertben, akkor éves szinten fejenként 180 kg (kb. napi fél kg) hulladék nem a kukában köt ki, hanem visszajut a szerves anyagok természetes körforgásába. Vagyis a komposztálással csökkentjük a hulladékmennyiséget és hasznos tápanyagot hozunk létre, amit felhasználhatunk a kertünkben.

Ha nincs kertünk, akkor keressük meg a lakásunkhoz legközelebb eső közösségi komposztálót és az összegyűlt szerves hulladékot vigyük oda.

  Ne égessük el a szemetet sem!

Sajnos még mindig elég sokan hódolnak ennek a rossz szokásnak. Van, aki a téli időszakot fűtőanyag hiányában csak úgy tudja átvészelni, ha szemetet éget. Az avarégetésnél is súlyosabb légszennyező hatása van a szemétégetésnek! A vegyes szemét (műanyag, szerves anyag, építési hulladék stb.) füstjében számtalan káros, olykor mérgező anyag található. Kerüljük a szemét égetését, gondoskodjunk a hulladék megfelelő elhelyezéséről (szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, veszélyes hulladékgyűjtés, építési hulladék szakszerű tárolása, elszállítása)!

 Csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van!

Ezt nehéz meglépni, hiszen a 21. század fogyasztásra predsztinál. Arra ösztönöz minket, hogy minél több terméket vásároljunk, akár olyan holmikat, amelyekre végül nincs is szükségünk. Különösen igaz ez az online rendelésre és a házhozszállításra. Szinte mindent meg lehet venni, ha van rá pénzünk, kérdés, hogy tényleg szükségünk van-e a sokadik telefonra, kütyüre, ruhára játékra. Nem lesz-e a frissen vásárolt termékből szűk néhány hónap, esetleg év múlva nehezen feldolgozható hulladék? Legyünk fegyelmezett vásárlók, komoly lépést tehetünk a környezettudatosság felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr7018165454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása