Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A meditáció pozitív hatásai a testre és a lélekre

2023. július 07. - Csilla Csipszer

352340.jpg

Számos tudományos kísérlet, valamint a magunkon is észlelt változások igazolják, hogy a meditáció alkalmazása jótékony élettani hatásokkal bír a fizikai és mentális egészségünkre egyaránt. A növekvő kognitív teljesítmény, a fejlődő empátia, valamint az energiaszint megemelése bárki számára elérhető a rendszeres, napi kb. 30 perces meditáció eredményeként.

A meditáció során az elme inaktívvá válik, ezáltal képesek vagyunk elérni egy olyan, azt a belső csend állapotát, ahol megszűnik a tér és az idő fogalma. Az ego háttérbe szorulása által a meditáció alatt nincsenek személyes gondolataink, az aggodalmak, a terhek és a teendők helyét a boldogság és a nyugalom érzése veszi át.

A meditálás olyan az elmének, mint a testnek a sport. Lényege a tudatosság, az érzelmek és gondolatok megfigyelése és elengedése, valamint a jelen pillanat megélése. Mindehhez nincs szükség másra, csak egy nagy adag motivációra, meditálni ugyanis bárhol és bármikor lehet.

Többféle meditáció létezik, az egyik egyszerű, elterjedt alternatíva valahogy így néz ki: kezdetnek keress egy csendes helyet, ahol minél kevesebb zavaró inger ér a külvilágból. Helyezkedj el egy kényelmes ülő pozícióba, majd hunyd be a szemed és kezdj el a légzésedre koncentrálni. Nem baj, ha elkalandozol, csak engedd el a gondolatokat és térj vissza a be- és kilégzés figyeléséhez.

  • Csökkenti a stresszt

A leggyakoribb oka annak, hogy egyre többen meditálnak rendszeresen, a folyamatos stressz, aminek szüntelen ki van téve az ember a mindennapokban. Mind mentális és fizikai stressz hatására megnövekszik a stresszhormon (kortizol) szintje a szervezetben, aminek közvetett hatásai közé sorolhatjuk az alvásproblémákat, a magas vérnyomást, a fáradtságérzetet és a szorongást.

  • Javítja a koncentrációkészséget

A meditáció segít növelni az időt, amelyet megszakítás nélkül képesek vagyunk egy dologra fókuszálva tölteni: akár már napi 13 perc meditációval edzhetjük a koncentrációkészségünket.

  • Segít, hogy jól aludj

Ha megtanulunk meditálni, a meditáció során alkalmazott technikák segíthetnek kontrollálni az elalvás előtt érkező gondolatrengeteget, amely általában az álmatlanság legfőbb oka. A meditáció emellett segít a test ellazításában, a feszültség levezetésében és egy olyan nyugalmi állapot elérésében, amelyben nagyobb eséllyel tudunk álomba szenderülni. Ezáltal nemcsak gyorsabban fogunk elaludni, de jobbat is fogunk aludni.

  • Csökkenti a fájdalomérzetet

A fájdalom érzékelése szoros összefüggésben áll a lelkiállapotunkkal, ebből következik, hogy fájdalomérzetünk stresszesebb helyzetekben magasabb.

  • Hozzájárul a mentális egészségünkhöz

A meditáció egészséges énképhez és optimista szemléletmódhoz vezethet. Az első pontban említett, stressz hatására felszabaduló citokin nagyban befolyásolja a hangulatot, sőt, a depresszió kialakulásához is hozzájárul.

  • Csökkenti a vérnyomást

A vérnyomás nemcsak meditáció közben, hanem idővel és rendszeres gyakorlással tartósan is csökkenhet, mivel meditáláskor a szívműködést és a vérerek nyomását szabályzó idegingerületek ellazulnak. Ezáltal enyhül a terhelés a szíven és az artériákon, így számos szívbetegség, például szélütés, megelőzhető.

Élettani hatások:

Mélyebb szintű fizikai relaxációt eredményez.

Csökkenti a menstruációt megelőző tüneteket.

Segíti a műtétek utáni felépülést.

Erősíti az immunrendszert.

Csökkenti a vírusok hatékonyságát és az érzelmi stresszt.

Serkenti az energiát, növeli az erőt és életerőt.

Csökkenti a szabadgyököket, kevesebb a szövetkárosodás.

Csökkenti a koleszterin szintet, így kisebb lesz a szív- és érrendszeri megbetegedés veszélye.

Lassítja az öregedés folyamatát.

Koherensebb agyműködést eredményez.

Pszichés jótékony hatások

Elmulasztja a fóbiákat és félelmeket.

Segíti kontrollálni a saját gondolatainkat.

Növeli a kreativitást.

Fejleszti a tanulási képességet és a memóriát.

Fejleszti az intuíciót.

Tisztítja a jellemet.

Segíti a kommunikációt az agy két félteke között.

Kevesebb az alvás igény kialvatlanság helyreállítására.

Csökkenti az állandó gondolkodást.

Csökkenti az aggódásra való hajlamot.

Meditáljunk, sokat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr6318160522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2023.07.09. 19:48:51

Mire való ez a blog? Kinek promózik?
Ilyen cikkekre mi szükség? Akit érdekel a meditáció az csodás könyvek és előadások millióiból válogathat.
Ebben a posztban semmi személyesség nincs, összeollózott mondatok egymásra hányva... mi ennek az értelme, kinek ad ez a blog örömöt????

arthurthedent 2023.07.10. 06:14:07

"így számos szívbetegség, például szélütés, megelőzhető"

Ja, a szélütés nem szívbetegség. Agyvérzés, agyérelmeszesedést, sztrók.

arthurthedent 2023.07.10. 06:19:26

"Csökkenti az állandó gondolkodást."

Miért jó, ha valaki nem gondolkodik?

Lorrh 2023.07.10. 09:04:56

@arthurthedent: a "gondolkodás" a meditáció szempontjából nem azt jelenti hogy matematikai problémákat akarsz megoldani. Hanem az egó állandó belső monológját amit a hétköznapi ember gondolkodásnak hív. De nem az. Hanem az agyunk állandó pörgése, újabb és újabb képek bevillanása és a figyelem össze vissza folyása.
A meditáció ezt az állandó ideges nyüzsgést és energiarabló monologizálást akarja megszüntetni.
Bővebbet a szakirodalomból.
süti beállítások módosítása