Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért jó, ha van bakancslistánk?

2023. június 23. - Csilla Csipszer

szent-gyorgy-hegy-bazaltorgonak-heim-a-038_exact1980w.jpg

Szuper program akár egyedül, akár kettesben megtervezni az álmainkat

Az, hogy leírjuk ezeket a terveket még erősebb késztetést ad arra, hogy meg is valósítsuk

Jó látni, hogy miket szeretnénk, így sokkal fókuszáltabban tudjuk megvalósítani azt.

Onnantól kezdve, hogy leírjuk még büszkébbek leszünk rá, hogy el is érjük ezeket a célokat.

Általános elképzelés, hogy a bakancslista kifejezés magához a bakancshoz kötődik. Mikor valaki felveszi a cipőjét, hogy útnak induljon, belevágjon valamibe. Hiába szerepel a listáján, hogy „egész nap nem csinálni semmit”.

Valójában a bakancslistán azon vágyaink szerepelnek, melyeket még azelőtt meg szeretnénk csinálni, hogy meghalunk. Hogy „feldobnánk a bakancsot”..

Nem csak hazánkban használnak ehhez hasonló kifejezést, angolul például ez a Bucket List, vagyis a vödör lista. Gondolná az ember, hogy ebbe gyűjtik az ötleteket, terveket, valójában viszont úgy értik, hogy „Felrúgni a vödröt”. Mikor valaki kötéllel vetett véget az életének egy vödörre állt, majd ezt rúgta ki maga alól. Eredeti jelentését formálták át úgy, hogy kicsit kellemesebb, pozitívabb csengést kapjon, hogy az ember inkább a céljaira, élményeire összpontosítson.

Kezdetben gyógyíthatatlan betegek készítettek bakancslistát, viszont ma már elterjedése után, nyugodt szívvel listázzák, akár a nyári időszakra tervezett ötleteket is. Talán más fogalmazásban, mint a „Carpe diem!; Élj a mának!” Horatius ókori római költő által célratörőbb, megindítóbb lenne.

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne bakancslistája. Annyi a különbség, hogy van, aki ezt tudatos leírja és folyamatos kipipálja a „trófeákat” és van, akinek ez csak a gondolatai között létezik és inkább az álmai közé sorolja.

Neked is megfordult a fejedben, hogy írsz egy ilyet? Talán már van is egy ilyen a birtokodban?

Ha bakancslistát írsz, akkor céljaid nem csak a fejedben léteznek, valósággá válnak.

Azt szokták mondani a szavaknak ereje van. Pláne, ha azokat leírjuk vagy kimondjuk. Persze az is lehet, hogy sok ember rendelkezik bakancslistával, amit tíz-húsz évvel ezelőtt megírt az íróasztala fiókjának és azóta sem látta. Egyszerűen nem hisz benne és nem tartja fontosnak. Pedig, akiknek van ilyen listájuk azt mondják, hasznos dolog. Pláne akkor, ha önmagunkról szól, saját álmainkról és nem mások ránk gyakorolt nyomásáról. Nem árt szem előtt tartani, hogy a Te listádon csak a Te álmaid szerepeljenek, ne a társadalmi elvásárok, hiszen csak akkor tud működni.

Ha bakancslistát írsz, jobban átgondolod majd mire költesz, ezáltal sokkal áldozatosabb leszel!

Feltéve, ha a listára írt céljaid eléggé fontosak számodra. Ha pl. számos egzotikus utazás szerepel álmaid között, ami nem két fillér, akkor bizony érdemes egy picit átgondolni, hogyan csoportosítod át bevételedet, hogy jusson és maradjon is. És amíg ezen ügyeskedsz, talán észre sem veszed, de áldozatot is hozol, pl. lemondasz egy fontos koncertet a barátnőddel, vagy nem veszed meg a negyvennyolcadik nyári szandált a plázában csak azért, hogy a bakancslistád hőn áhított pontjait kipipálhasd.

Ha bakancslistát írsz, állandóan lázban leszel, tele leszel új tervekkel és célokkal!

Az emberek hajlamosak ellustulni és depresszióba esni. A mai rohanó világban mindenki hajtja a munkát, egyik fontos projektből esik bele a másikba, hagyjuk, hogy elnyeljenek a szürke hétköznapok. Majd félzombiként számoljuk vissza az időt a nyaralásig. Utána pedig újra elindul a mókuskerék. Legyen egy listád tele apró célokkal, ami lázban tart majd, amit hétköznap is bármikor elővehetsz és emlékeztetheted magad a számodra fontos dolgokra. Tudod, az álmoknak nincsen lejárati idejük!

Sokak számára a bakancslista lehet, hogy csak egy apró kis semmiség, egy játék. Viszont azok, akik vezetnek ilyet azt mondják: kimozdultak a komfortzónájukból, izgalmasabb lett az életük, folyamatosan tapasztalnak, világot látnak és ÉLNEK. Ők komolyan veszik magukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr8918149956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása