Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért jó a munkahelyi flört?

2023. március 23. - Csilla Csipszer

Eléggé megosztó a kérdés. Van, aki csinálja, és van aki egyenesen ördögtől valónak tartja.

Egyik ismerősöm, szerint, nincs semmi kivetnivaló abban, hogy az emberek flörtölnek a munkahelyükön, hiszen mindenki ezt teszi. Ez dobja fel a napját, teszi izgalmassá a légkört. Egy ártatlan kétértelmű megjegyzés még nem teszi tönkre a házasságot. Sőt, csak még jobban feldobja azt – véli.

Gondoljunk bele, egy kicsit megláttatni a másikban a nőt/férfit, és megélni a nőiességet/férfiasságot a másokkal történő verbális játszadozással, pikáns üzenetváltással a céges hálózaton, esetleg óvatos testi kontakttal – sokan élnek ezzel a megoldással. Miért lenne ez rossz?

Az elsődleges kérdés nem az, hogy a munkahelyi flört helyes-e vagy sem, hanem az, hogy akik házasságban, párkapcsolatban élnek, azokra, és a kapcsolatukra ez milyen hatással van?

Azért van itt néhány kérdés, ami elgondolkodtató:

- Miért van szüksége valakinek a kívülről jövő visszajelzésre?

- Jobb nőnek/férfinek tartja magát, ha folyamatosan jelét adja a hódításnak?

- Milyennek éli meg, látja önmagát a „flörtölő” a párkapcsolatában? Meg tudja mutatni azt az oldalát, amit a munkatársának megmutat?

- Szándékában áll egyáltalán a párja felé küldeni azokat a jeleket, amit olyan jólesik megkapni idegenektől?

- Az izgalom, és a bizsergés, amit a munkahelyén megél, pótolja azt, ami hiányzik az otthoni párkapcsolatából? Vagy esetleg csak egy fájdalomcsillapító, figyelemelterelés?

- Vagy arra használja, hogy szenvedélyét felkorbácsolva a társával közösen elégüljenek ki?

Egy kicsit több jelenik meg a baráti közvetlenségnél, akár közelség, akár kétértelmű kifejezések formájában. Ha kölcsönös a szimpátia, és igényes a megnyilvánulás, akkor a női és férfi energiák finom áramlása volt megfigyelhető. De előfordult, hogy csak az alpári kifejezések, olcsó poénnak tűnő, szexista beszólások kaptak helyet. Az rendkívül kiábrándító.

Ez, szinte elkerülhetetlen. Napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így ott kommunikálunk a legtöbbet. Ha valaki felkelti az érdeklődésünket, vagy mi az övét, onnantól könnyedén kialakulhat a flört. Ezeket legtöbbször nem visszük haza, nem folytatjuk a munkaidő végeztével. Kedves szavak, bókok, apró kis kedvességek, figyelmességek, és előzékenység jellemezhet. Férfiaknál ez átcsaphat trágár és primitív beszólásokba, melyet igazán csak ők értékelnek. Pedig tudjuk, hogy az ilyen szintű megnyilvánulások sosem hoznak eredményt.

Kik kezdeményezi többnyire a flörtöt?

Talán túlnyomó részben a férfiak kezdeményezik ezeket a lépéseket, jól lehet csak egy zavart mosollyal, vagy egy jelentőséggel bíró tekintettel, esetleg egy vicces megjegyzéssel. Bár, a nőket sem kell félteni, tudják, hogyan lehet felkelteni a férfiak érdeklődését, figyelmét. Vagy egy határozott, magabiztos nőt mutatnak, vagy épp, hogy olyan képet festenek magukról, hogy a férfiakban feléledjen a hódító, védelmező attitűd.

Figyelmet, elismerést, különleges bánásmódot, várnak a flörtölők, bármit, ami az önbizalmukat növeli, erősíti, illetve a hiányukat betölti. Bizonyos esetekben valódi kapcsolat kialakítása is lehet a cél, de nem ez az elsődleges.

A munkavégzést akár inspirálhatja, energiával is feltöltheti a résztvevőket, de félelmet is kelthet azokban, akik nem szívesen vesznek részt benne, így ennek megfelelően akár a munkavégzés rovására is mehet. Akár úgy, hogy nem tudnak eléggé koncentrálni a feladataikra, akár úgy, hogy nem is akarnak. Előnye is lehet és hátránya is. Ha túlságosan sokat ácsorgunk a kollégánk, kolléganőnk asztalánál, és a főnök már sokadszorra kap ezen rajta, az nem lendíti előre a karrierünket. Persze, ha ez az asztal a főnökasszonyé, és őt udvaroljuk körbe, az viszont adhat egy kis lökést.

Vannak párok, ahol a munkahelyi flört nem okoz gondot, mert amíg valaki otthon is kedves, figyelmes, és szeretetteljes, addig elfogadott, hogy a flört az élete része. Míg más párok esetében egyáltalán nem elfogadott, sőt, konfliktushelyzetet teremt, mert a partner úgy érzi, ezzel az ő kettejük közösségét, egységét árulja el. És van, amikor a munkahelyen felkorbácsolt energia a párkapcsolatba beforgatva, az otthon négy fala között teljesedik ki.

Ha este a párunk mellett a kolléganőnkön jár az agyunk, az meg már egy intő jel.

Kétségtelenül a munkahelyi flört rejt veszélyeket magában. Egyrészt, a párkapcsolat is rámehet erre a „játékra”, másrészt, mert a munkahelyre akkor is be kell majd járniuk, amikor ez a kellemes időszak átcsap egy kellemetlenebb helyzetbe. Akár azért, mert az egyik félnek terhessé válik ez a megnyilvánulás, akár azért, mert kapcsolódás alakul ki közöttük.

Amíg nem komoly, és nem veszélyezteti a párkapcsolatunkat, addig nincs baj. Ha ez a kapcsolódás kikerül a munkahelyünk falai közül, akkor már nem munkahelyi flörtről beszélünk.

Nincs olyan ember, akinek rosszul esik, ha valaki kiemelt figyelmet szentel neki. A munkahely nagyon sok esetben az a hely, ahol kényszerűségből töltjük az időnket. Ha ezt fel tudja dobni egy új kollegina vagy kolléga  érkezése, a vele való ismerkedés, flörtölés, azt nem szokták kihagyni. A munkahelyi flört legtöbbször csak ártalmatlan időtöltés, mondhatni egy fajta izgalmas verbális kommunikációs csatorna, mely nem a fizikai beteljesülésről szól. Persze láttunk már karón varjút.

Az biztos: egy ízléses, kommunikációs szinten magasabban kifejezett flört, jót tud tenni az ember önbizalmának. Persze, csak akkor, ha mindkét fél így gondolja. Ekkor mindkettőjüket olyan magasabb szintre emeli érzelmileg, - ami átlépi ugyan a kollegális viszony határát- amitől kialakul az igazi Nő/Férfi érzés. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr3818078468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása