Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan engedd el a múltat 3 könnyű lépésben!

2023. augusztus 21. - Csilla Csipszer

 

swiss-mechanikus-ora.jpg

Mindannyian szereztünk már sérüléseket a múltban, így jogos a kérdés: hogyan engedd el a múltat? Mi az, ami fáj és már nem tudod megváltoztatni, milyen dolgok bünteted önmagad vagy épp milyen sérelem ért, amit tüskeként a mai napig hordozol? Gyakran mondják mások: „tedd már le végre a terhet!”, Egészen addig, amíg erős érzelmi hatás van a fájdalmadon, a racionális megbocsátás, a másra gondolás, „Ó túl vagyok ezen!” racionalizálás nem igazán működik vagy csak a felszínen… azonban hamar észreveheted, hogy egészen kis impulzus hatalmas érzelmi vihart képes vetni. Miként engedd el a múltad, hogy lehessen jövőd?

1 A múltbeli nehézségek, kudarcok, csalódások vagy épp a felgyülemlett harag rendkívül káros az egészségedre, mely folyamatos stressz, szorongás, álmatlanság, depresszió, önértékelési zavar formájában tör a felszínre. De az is lehet a tested elhízással, anorexiával válaszol az érzelmi egyensúlytalanságodra, ami igen gyakori nők között. Míg férfiak pl. inkább fordulnak az alkohol, számítógépes játék függés felé. De más függőség is mutathatja, hogy valami nincs rendben a lelkeddel.

  1. A múlthoz való görcsös ragaszkodás teljesen meggátolja, hogy a jelenben élj és éld annak örömeit és így boldog jövőt teremts magadnak. Ha benne ragadtál a komfortzónádban, ha az életedben nem történik változás, nincs fejlődés bármennyire is vágysz rá (a felszínen), akkor bizony a béklyók kötnek le, amivel foglalkoznod kell.
  2. Emberi kapcsolataid minősége megmutatja milyen az érzelmi kapcsolatod önmagaddal és másokkal. Ha túl sok konfliktus, érzelmi teher, függőség, netán erőszak van jelen, ez vészjelzés az azonnali cselekvésre és a múltbeli minták megváltoztatására!
  3. Ha az életed csak elfolyik, mint kezeid között a homok, szintén itt az idő, hogy változtass. Képes vagy elengedni a múltat, ha a fókuszodat ismét a jelenre helyezed, célokat fogalmazol és azt következetesen végre is hajtod, a siker elkerülhetetlen lesz. Ha önmagadnak a saját élete nem fontos, akkor kinek? Miért élsz? Meddig akarod a múlt sebeit nyalogatni?

Hogyan engedd el a múltat gyakorlati lépések

A tüskék feldolgozása több szálon történhet: szükséged lesz tudatos szembenézésre, amihez alább adok tippeket.

Kezdetben az is segíthet, ha beszélsz valakivel róla, egyszerűen hagyod hogy mások szeressenek és nem fordulsz magadba. Életminőségeden sokat javít, ha elkezdesz sportolni, kitakarítod, átrendezed a lakásod, új, szokatlan dolgokat próbálsz ki, nem törődsz azzal, más mit gondol.

Mindazonáltal az önismereti, a konkrét tudatos feldolgozást nem spórolhatod meg, el kell engedni a múltat hogy lehessen jövőd, íme néhány segítő tipp elindíthat a változás útján.

Hogyan kell elengedni a dolgokat?

  1. Idő: Ahogy a mondás tartja, Róma sem egy nap alatt épült fel, így ha érzelmi trauma ér, szükséges türelmes lenned magaddal. Nem teríthetsz szőnyeget a problémára, az attól még ott lesz. Ahogy azonban telik az idő és távolodsz a fájó eseménytől úgy lesz könnyebb és képes leszel kívülről látni, kevesebb érzelmi felindulással.
  2. Viszonyod a traumához: ragaszkodhatsz a múltbeli fájdalomhoz, hogy téged ez mennyire érint és cipelheted ennek érzelmi terhét évtizedeken át vagy tekinthetsz rá úgy is, mit tanultál meg ebből? Ha túljutsz a nehézségen, mennyivel több ember leszel, mennyivel fejlődik a probléma megoldó képességed, milyen új személyiségjegyeket, megoldási képességeket tudsz kifejleszteni, amire a probléma nélkül minden bizonnyal nem lettél volna képes. Így milyen lehetőségek jöhetnek az életedbe?
  3. Milyen konkrét dolgot teszel azért, hogy ne kövesd el újra a hibát? Minden élethelyzetben a személyes felelősség felvállalása a történtekért esszenciális. Bár lehet, hogy nem voltál a hunyó, de te döntéseid, cselekedeteid révén te is részese voltál a történetnek. Képes vagy felülről nézni az eseményt, mit tanultál meg ebből?

4.Munka az érzésekkel! Milyen félelmek gátolnak, hogy új utakra lépj? Félsz a jövőtől, a „mi lesz ha” érzéstől, ha újra sérülést szerzel? Mekkora energiát akarsz adni az aggodalmadnak? Kontrollálni akarod az életed minden lépését? Mered vállalni, hogy nem vagy tökéletes és esetleg ismét hibázol?

A múlttal való munka nem mindig egyszerű és van úgy, hogy nehéz szembenézni önmagunkkal, tetteinkkel vagy mások esendőségeivel. Azonban légy tudatában, ha nem köt a múltad szabadabban haladhatsz a jelenben és ez megteremteni a boldog jövőt és bizonyítéka annak, hogy képes vagy elengedni a múltat.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2818197617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2023.08.22. 10:31:14

Próbáld megölni magad, ha túléled,túl vagy mindenen. Ha nem, akkor is! ? (faszkivan az ilyen megmondóemberekkel)
süti beállítások módosítása