Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Így akadályozza a sikert a túlzott pozitivitás

2023. július 21. - Csilla Csipszer

nonstop-onbizalom-a-magabiztossag-elsajatithato_59401f1524e3a9cb9df00c88131a950b.jpeg

Legtöbben azt gondoljuk, hogy a pozitív gondolkodás a siker kulcsa és erre a meggyőződésre alapozva hajlamosak vagyunk megtanítani magunkat arra, hogy minden körülmények között pozitivitást sugározzunk. De mi van akkor, ha egy napon rájössz, hogy a túlzott optimista hozzáállásod az igazi oka annak, hogy konkrétan semmit nem értél el az életben? Az évek során az emberek óriási bravúrokat értek el a pozitív hozzáállással és kellő optimizmussal, de soha senki nem mondta, hogy a pozitív gondolkodás vajon mennyire ideális a siker érdekében.

 1. Figyelmen kívül hagyod a negatív érzelmeket

Az élet az egyensúly fenntartásáról szól. A "rossz" létezése miatt tanulod meg értékelni a "jót". Az emberek értékelik az életet, mert a halált senki nem kerülheti el. Hasonlóképpen, ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, egyensúlyt kell tartani a pozitív és a negatív érzelmeink között. Nem fogod tudni magad teljesnek érezni, ha figyelmen kívül hagyod a negatív érzéseid.

Ha mindig pozitív maradsz és soha nem tapasztalsz meg érzelmi fájdalmat, akkor lehet, hogy soha nem találsz okot arra, hogy változtass magadon. Az olyan negatív érzelmek, mint a harag vagy a düh, megtanítják az embereket, hogyan fejlődjenek az életben a kihívások közepette.

  1. Megalkotod a saját valóságod

Lehet, hogy az emberek azt mondták neked, hogy legyél optimista, így boldog életet fogsz élni, de ez a gyakorlat gyakran elvonja a figyelmedet attól, hogy felismerd a valódi problémát. A túl sok optimizmus kétségtelenül elhomályosíthatja az elméd és befolyásolhatja a döntéseid. Emiatt van, hogy gyakran nem mérjük fel a kockázatokat.

Ezen túlmenően, ha túlságosan optimisták vagyunk, gyakran legyőzhetetlennek érezzük magunkat. Elhisszük, hogy semmi rossz nem történhet velünk. Minden egyes nap egészségtelen életmódot élünk, mint például a rendszeres dohányzás vagy alkohol fogyasztás és azt gondoljuk, hogy ez nem lesz túlságosan nagy hatással ránk. A valóságban viszont ezek halálos betegségekhez vezethetnek.

Az optimizmus nem rossz dolog. Arra ösztönöz bennünket, hogy tegyük meg, amit kell akkor is, ha minden más kicsúszik a kezünkből, de amikor elkezded figyelmen kívül hagyni a valós helyzetet, vagy abban hiszel, hogy majd valami csoda történik, akkor pontosan ezzel követed el a hibát.

  1. Elképzeled, hogy te irányítasz mindent

Hallottál már az "irányítás illúziójáról"? A pszichológusok így írják le, mint emberi hajlam, amikor túlbecsüljük minden helyzet kimenetelének irányítását. Ha túlságosan optimista vagy mindenben, akkor nagy eséllyel ez az illúzió benned is kialakulhat.

Tegyük érhetőbbé a dolgokat egy egyszerű példával. Talán észrevetted, hogy az emberek még mindig lottóznak, annak ellenére, hogy tudják, hogy az esélyük egy a millióhoz. Vicces, hogy az emberek azt hiszik, hogy nagyobb esélyük van nyerni, ha maguk választják ki a számokat a lottón. 

A kihívásokkal teli helyzet megoldásának ideális módja, ha felméred az összes döntő tényezőt és megóvod magad attól, hogy elragadjon a lelkesedés és a rendkívüli optimizmus. Ha állandóan a pozitív gondolkodás szemüvegét viseljük, az megakadályozhat minket abban, hogy reálisan lássuk a helyzetet, ami végül kudarchoz vezethet.

  1. Megnyugvást találsz az utópisztikus gondolatokban

A siker azoké, akik szembe mernek szállni az esélyekkel, nem pedig azoké, akik csak a sikerre gondolnak. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az embereknek azt mondják, hogy képzeljék el egy adott feladat elvégzésének legjobb módját, az negatív hatással van a produktivitásukra. Másrészt, amikor az embereknek azt mondják, hogy gondoljanak a kedvezőtlen vagy reális eredményekre, a teljesítményük ténylegesen javult.

Igaz, hogy gyakran elveszítjük a motivációt, ha tudjuk, hogyan tudjuk egyszerűen leküzdeni a kihívásokat. Miután elménk átéli a siker megtapasztalását, nehezebb lesz meggyőzni az elménket arról, hogy a valóságban is teljesítse az elvégzendő feladatot.

Nem számít, hogy hány önfejlesztő könyvet olvasol, vagy hány motivációs beszédet hallgatsz meg, semmi sem vezethet sikerre, hacsak nem találod ki a saját módszered arra, hogyan kezeld az érzelmeid.

Az optimizmus hasznos lehet, ha megfelelően használjuk. Valójában javítja az esélyeinket a siker elérésére, de nem szabad elragadtatni magunkat minden pozitív gondolattól és utópisztikus hiedelemtől. Lehet, hogy a siker elérésének ideális módja az, ha fenntartod a megfelelő egyensúlyt a reális megközelítés és az optimizmusod között.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr9018169679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása