Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Mire jó a félelem?

2023. június 30. - Csilla Csipszer

img262062583.jpg

A félelem ősi érzés. Fajunk sikereit köszönhetjük neki. Túl akartunk élni, így hát megtanultunk félni, elfutni vagy elrejtőzni. Főleg ha valami nagyobbal és erősebbel találkoztunk. Hát ez, ami ősi. De mi elől akarunk manapság elfutni? És miért?

Amikor megijedsz, idegrendszeri folyamatok indulnak el, felkészítve téged a harcra vagy menekülésre. Az őskorban így tudtunk, mint faj, túlélni. Ma már nem kell kardfogú tigris támadásától tartanod, de a modern kor is tartogat számodra elég meglepetést. Nem kell messzire menned félhetsz egyéb betegségektől, munkanélküliségtől, de akár egy vizsgától vagy attól, hogy mit fognak szólni az ismerősök, hogy szeles, esős időben biciklivel jársz dolgozni.

Élettani szempontból elmondhatjuk, hogy a testünk felkészül egy esetleges támadás elkerülésére. Gyorsabb lesz a szívverés, felgyorsul a légzés is, több oxigén jut a szervekbe, verejtékezni kezdünk, hogy tudjuk magunkat hűteni. Az izmaink megfeszülnek, ettől leszünk libabőrösek. Menekülésre készen állunk!

A félelem érzése megmagyarázható, mert valamilyen veszélyre vagy fájdalom elkerülésére irányul. Gyakorta hallunk egy, a félelemmel rokon érzésről, a szorongásról. Szorongásról akkor beszélhetünk, ha nem tudjuk megmagyarázni félelmünk okát. A reakciónk hasonlatos a féleleméhez, csak az ok nem biztos, nem magyarázható meg egykönnyen.

Amennyiben a félelem kóros, kezelni kell. Lehet olyan mély vagy erős a szorongásunk, hogy megbénítja a cselekvést, komoly testi tüneteink alakulatnak ki. Súlyos esetben fontos klinikai szakpszichológushoz, pszichoterapeutához fordulni.

Van olyan eset is az életünkben, mikor a célunk elérése kapcsán kerülünk „félelmetes”, szorongó állapotba. Ilyenkor gyakran a számunkra fontos, elérni vágyott, tervezett cél olyan ismeretlen feladatokat, helyzeteket állít elénk, ami félelemmel tölt el bennünket. Lehet a feladat olyan nagy falat, a szükséges tudásunk pedig nem eléggé megalapozott, hogy legszívesebben neki sem kezdenénk, de valamely oknál fogva (munka, elkötelezettség), muszáj.

Persze, ahogy mindennek, a félelemnek is van pozitív oldala, tartalma. Hívjuk hát ezt segítségül! Ha nem akarsz vagy tudsz lemondani a célodról (nem is kell! ), sokak tanácsa: Csináld azt, amitől a legjobban félsz! Győzd meg magad, győzd le félelmeidet és fogj hozzá! Nem árt ehhez egy jól felépített stratégia, nagy adag bátorság és elszántság, talán egy csipetnyi szerencse. Dereng már a cél? Meg tudod fogalmazni félelmeidet?

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr6618155218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása