Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan szakítsunk időt az olvasásra?

2023. június 15. - Csilla Csipszer

olvasas.jpg

 

Az olvasás olyan dolog, ami megérdemel egy erre szánt időablakot, ahogyan a testmozgásra, a bevásárlásra és a kert gondozására is szakítunk időt a munka és a család mellett.

Íme néhány tipp azoknak, akik boldogan hódolnának az olvasás iránti szenvedélyüknek, de egyszerűen nem jut idejük rá.

Nem hiszem, hogy megszületett már az az ember ezen a Föld nevű bolygón, aki szeret várakozni. Ne adj Isten sorbanállni. Az okostelefonok világában az a legjellemzőbb, hogy az ember idegesen beáll a sorba, előkapja a telefonját, és dühösen elkezdi pörgetni valamelyik social media felületet, vagy a híreket. Pedig mennyivel üdítőbb élmény lenne ilyenkor előkapni azt a könyvet, amit épp olvasunk, vagy olvasni szeretnénk? Ráadásul olvasás közben sokkal gyorsabban telik az idő. Szinte még csak most álltál be a sorba, de a kezedben tartott történetnek köszönhetően az az érzésed lesz, hogy máris sorra kerültél. Legközelebb próbáld ki! Ezután az olvasással töltött időhöz hozzáadhatod a sorbanállással töltött időt is. Mennyivel jobban hangzik, nem igaz? 

A tömegközlekedés, főleg a nagyvárosokban nagyon hatékony módja annak, hogy eljussunk egyik helyről a másikra. Ráadásul a közlekedés ezen módja a  környezetvédelem szempontjából is igen hasznos. Ettől még -ha összeszámoljuk- hamar rájövünk, hogy rengeteg időt töltünk utazással. Mindez pedig különösen igaz azokra, akik agglomerációból ingáznak oda és vissza nap, mint nap. De nem kell utazás közben többet azon bosszankodnod, hogy miért nem megy már a busz, és miért lassít állandóan a vonat! Kapd elő a könyvedet és vessz el valamelyik történetben. Meglátod, így hamarabb célba érsz! Ráadásul olvasás közben teljesen ki tudod zárni a külvilágot, így olyan, mintha egyedül utaznál!  

Jó dolog, ha az ember szereti a munkahelyét, még jobb, ha a kollégáit is. Ugyanakkor ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a munkaidő közbeni szabad perceinket is mindig minden körülmények között velük szeretnénk eltölteni. Ebédszünetben például tipikus, hogy az ember egy kis magányra vágyna, de ehelyett udvariasságból kénytelen valamelyik kollégájával beszélgetni esetleg a nagy semmiről. Ilyenkor remek kibúvó, ha egy könyvvel a kezünkben ülünk le elfogyasztani az ebédet. Hiszen ki haragudna valakire azért, mert olvas? Ráadásul a testi feltöltődés mellett, egyből szellemileg is feltöltődünk, ha egy kicsit valami olyasmit csinálhatunk napközben, ami igazán örömet okoz? 

Egészséges, vagy sem, életünkben nagyjából három hónapot trónolunk a wc-n ülve. Amíg nem volt okostelefon, addig a samponos flakonon olvasgattuk, hogy melyik kemikáliát hány százaelékban tartalmazza az adott szépségápolási termék. És, ha minden jól alakult, az összetevő lista kiböngészésének a végére érve, mi is végeztünk a nagy dolgunkkal. Mostanra a samponons flakon kikerült a reflektorfényből, és átadta a helyét az online térnek. Anélkül, hogy el akarnám viccelni a dolgot, nekem speciel nem tesz jót az emésztésemnek, ha a wc-n ülve némely külpolitikai hírt olvasom esetleg abban a témában, hogy melyik ország melyik szomszédján próbálná ki gondolatban az atomfegyverét. De a szuper modellek aktuális diétája sem sokat lendít a tevékenységemen. Annál jobban bevált az olvasás. Próbáld ki, hogy legközelebb magaddal viszed a mellékhelyiségre az épp aktuális könyvet, amit olvasol. Mire komolyabban belemerülnél, már azon kapod magad, hogy végeztél is a dolgoddal.

Akár fogorvoshoz megyek, akár ügyeket intézek, akár utazom valahová, mindig viszek magammal egy könyvet. Ahelyett, hogy felkapnám a telefonomat, és megnézném az e-maileket vagy végigpörgetném az Instagramot, inkább a könyvemért nyúlok, ami viszonylag kellemesebbé teszi az olyan dolgokat, mint például az orvosra várakozás. Valójában örömmel tölt el egy kis idő a várakozással, mert ez azt jelenti, hogy van időm olvasni. Ugye milyen fontos a paradigmaváltás?

Ha választhatok az e-könyv és a fizikai könyv között, mindig az utóbbit választom. De ha választhatok a könyv olvasása és a könyv el nem olvasása között, mindig az előbbit választom. Ezért van egy e-olvasó a telefonomon, hogy azokban az esetekben, amikor nincs nálam fizikai könyv, akkor is tudjak olvasni.

A várakozás előre nem tervezett pillanataiban ez is nagyon hasznos. Nem kell mást tenned, mint letölteni a Kindle alkalmazást a telefonodra, és mindig lesz egy könyv elérhető közelségben. Ha egyszer rászoktatod az agyadat, hogy az e-mail vagy a Facebook alkalmazás helyett a Kindle alkalmazást nyisd meg, meglátod, mennyi időd lesz olvasni.

Nem mindenki nyitott arra, hogy egyszerre több könyvet olvasson, és ezt meg is értem. De ha az a célod, hogy többet olvass, néha meg kell elégedned azzal a könyvvel, amelyik éppen a legkönnyebben elérhető számodra. Ha nincs nálad KÖNYV, és csak e-bookot tudsz olvasni, akkor elég valószínű, hogy ez már alapból két különböző könyv lesz. Egy másik dolog, amit néha teszek, hogy a nagyobb kihívást jelentő, az agynak nehezebben feldolgozható könyveket kiegészítem néhány könnyedebb olvasmánnyal. Ha nem érzem magam elég figyelmesnek ahhoz, hogy például az 1800-as évek orosz irodalmát olvassam (rád nézek Anna Karenina), akkor a többi könyv közül választok egyet, amit éppen olvasok, olyat, amit az agyam éppen akkor tud feldolgozni.

Ha egyszerre több könyv olvasására is nyitott vagy, akkor aszerint választhatsz könyvet, hogy milyen hangulatban vagy, vagy milyen hangulatban szeretnél lenni.

Ha képes vagy a figyelmed megosztására, akkor olyankor is olvashatsz, amikor éppen mást csinálsz. Azoknak, akiknek megvan ez a képessége, akár séta vagy főzés közepén is “olvashatnak”. Persze ez egy gyakran vitatott téma, és a hangoskönyv nem feltétlenül ugyanolyan, mint az olvasás – de kit érdekel, hogyan szívod magadba az információt?

Találj valakit, akivel beszélhetsz arról, amiről éppen olvasol.

Ha te is a lefekvés előtti tévézés híve vagy, de szeretnél több időt szánni az olvasásra, akkor nagyon bátorítalak, hogy próbáld ki a lefekvés előtti olvasást. Szánj rá harminc percet, mielőtt eloltanád a villanyt, és adj egy esélyt egy könyvnek. A könyv vagy elég lebilincselő lesz ahhoz, hogy ébren tartson – és ezért többet fogsz olvasni -, vagy nem fogja fenntartani a figyelmedet, és elaltat, ami szerintem szintén előnyös.

Mindenekelőtt, ha többet akarsz olvasni, el kell döntened, hogy tényleg akarod-e. Te vagy a legnagyobb akadályod – és a legjobb esélyed. Ha egyszer eldöntöd, hogy ez a szándékod, a lehetőségek kibontakoznak előtted. Időt szakítani az olvasásra sokkal több, mint időt szakítani az olvasásra; megnyitod az ajtót magad előtt. És erre érdemes időt szakítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr5418146208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása