Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan győzzük le a rémálmokat?

2023. május 26. - Csilla Csipszer

Mindenkinek volt már olyan álma, amiből izzadtan, riadtan, zihálva ébredt fel, csak azért, hogy felsóhajtson: de jó, hogy vége! De valóban a félelem az, amit érzünk? Ugyanarról álmodnak rosszat a férfiak és a nők?

Az emberek nagyjából 6 százaléka számol be arról, hogy rendszeresen vannak rémálmai , és vannak olyanok is, akiknél ezek a rossz álmok a szokásosnál súlyosabb következményekkel járnak, és még az ébrenlét óráit is befolyásolhatják. A rémálom nem betegség és általában nem okoz komolyabb problémát, de előfordulhatnak esetek, amikor már magától az elalvástól kezdenek félni.

Van, akinél a rémálom szinte minden éjjel megismétlődik, ezért az alany mindent megtesz azért, hogy ébren maradjon. Másoknál a rémálom miatti érzelmi stressz megakadályozza, hogy felriadás után visszaaludjon Ezek az esetek megzavarják az alvási ritmust és nappal is gondokat okozhatnak.

Meglepő módon, a nemi különbségek a rémálmok tematikájában is megjelennek. A férfiak természeti katasztrófákról (áradás, földrengés, vulkánkitörés stb.), üldözésről vagy rovarokról álmodtak. A nők rémálmaiban gyakrabban szerepeltek viták, vagy olyan helyzetek, melyben megalázták őket, vagy frusztrációval és ellentmondásokkal kellett szembenézniük. Szintén érdekes különbség, hogy míg a nők rémálmaiban gyakran szerepelnek barátságos karakterek, rokonok vagy ismerősök, a férfiak szinte mindig egyedül néznek szembe a rossz álmok kihívásaival.

Ennek a különbségnek az oka kettős. Az álmok azokat a dolgokat tükrözik, melyek ébren is foglalkoztatnak minket, és a nők a helyzetek emocionális oldaláról közelítik meg a konfliktusokat. Másrészt egy rémálom ritkán kezdődik rémálomként. Általában semleges képeket láthatunk, vagy kellemes élményként kezdődik az álom, majd fokozatosan fordul át rossz álomba.

A nőknek valamivel gyakrabban vannak rossz álmai, mint a férfiaknak. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy a nők könnyebben tudják felidézni, mit álmodtak, másrészt szerepet játszhat benne az is, hogy a nők körében gyakoribb pszichés gondok (szorongás, depresszió) többször vezetnek rémálmokhoz.

Hat évet álmodunk életünkben Minden ember álmodik, bár sokan nem emlékszenek rá. Ezek a képek olyan élethűek lehetnek, mintha a valóságban történt volna: halljuk a zenét, érezzük az illatokat. Nagyanyáink pedig a filmek hatására sokáig fekete-fehérben álmodtak. Álmainkat befolyásolják azok a dolgok, amelyeket ébren tapasztalunk, de az is lehetséges, hogy álmunkban azt érezzük, mintha a valóságban történnének velünk a dolgok. Az álmunkban átélt orgazmus például olyan erős lehet, mint amikor ébren vagyunk.

Hogyha valakinél hetente legalább kétszer, vagy akár többször is jelentkeznek rémálmok, az súlyos alvászavarokat eredményezhet és a munkahelyén, illetve a magánéletében is komoly gondokat okozhat. A gyakori rémálmok súlyosbítják a mentális problémák tüneteit és depresszióhoz, öngyilkossághoz is vezethetnek. Emellett az alvászavarokat a szívbetegséggel és az elhízással is összefüggésbe hozták már. Fontos ezért, hogy a rémálmokat leküzdve alvásunkat ismét nyugodtabbá tegyük. Ebben segíthetnek, ha megfogadjuk az alábbiakat.

Sokat segít, ha kialakítunk egy alvási rutint, és megpróbálunk minden nap nagyjából ugyanabban az időszakban lefeküdni és felkelni. Biológiai óránk így ezekhez az időpontokhoz kalibrálódik és ahogy közeledik a lefekvés szokásos ideje, úgy indítja el a testben az alvást előkészítő folyamatokat is. Az esti órákban nem tanácsos olyan italokat sem fogyasztani, amelyek ronthatják az alvásunk minőségét: a koffeint lefekvés előtt hat órával már érdemes hanyagolni, de alkoholt sem jó inni alvás előtt, ugyanis ez sem segíti a nyugodt pihenést. Szintén vigyázni kell az esti nassolással is, hiszen a falatozás fokozza az anyagcserét, amitől az agy is aktívabbá válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2618131612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása