Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Harisnya kisokos

2023. november 10. - Csilla Csipszer

 

19121439_9ff9e65efdc0f4ab85507504afa48d4a_wm.jpg

Mi is az a den?

A finom női harisnyanadrágok többféle fonalból készülnek. Ennek a fonalnak a finomságát denier-ben (rövidítve: den) vagy dtex-ben mérik. A denier-ben megadott érték azt jelenti, hogy az adott fonalból 9000 méter hosszú darab hány gramm tömegű, a dtex-ben megadott érték ugyanezt 10.000 méterre vonatkoztatja. Ezt az adatot a csomagoláson általában feltüntetik. Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb fonalról van szó. A vékony harisnyanadrágok harisnya részéhez 15-30 den (17-33 dtex) finomságú fonalat használnak, a nadrág részhez ennél vastagabbat, többnyire 40 den (44 dtex), ritkábban 60 den (67 dtex) finomságút. A vastag, télire ajánlott harisnyák nem ritkán 80-100 denesek.

 Milyen anyagból készülnek a harisnya termékek?

A fonalak összetételét tekintve nálunk kaphatóak krepp, lurex, lyrca, pamut harisnyák.

Krepp: Ez a legolcsóbb alapanyag, mivel összetétele nagyrészt poliamid, és kis részben tartalmaz elasztánt.

Lurex: Áttetsző, üvegszerű, csillogó anyag, amely kifejezetten erős (sztreccs). Általában a 10-15-den vastagságú harisnyák tartalmazzák. Ezek a termékek mindig fényesek, selymesek és csillógóak. Alap összetételük nagyrészt poliamid, kis mennyiségben elasztán, melyeket az úgynevezett Lurex szállakkal erősítenek meg gyártás során. 

Lycra: Ez egy védett márkanév, ami egy különleges, magas minőségű szálfajtát foglal magába. Ez az anyag abban különleges, hogy nagy mértékben képes nyúlni, ezáltal a harisnya, amely tartalmazza, sokkal ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben. Ezek a termékek nagyon rugalmas, kényelmes viseletek. Ennek is van nem védett megfelelője, tehát ha nincsen a dobozon a LYCRA jelölés, attól még lehet nagyon jó minőségű egy harisnya.

Pamut: Természetes anyag, amely kevésbé rugalmas, általában gyűrődő. Melegebb, téli harisnyák készülnek ebből, hiszen jó hő megtartási tulajdonsággal rendelkezik.

 Van-e különbség a szövésben? 

Igen. A mindennapi használatra szánt harisnya termékeket klasszikus szövéssel készítik. A ma használt gyártási technológiákkal ez már egy elég strapabíró anyag lehet, habár ez nem minden ország termelésére igaz. Ugyanakkor létezik más gyártási technológia is, ahol nem egyszerű szálakból, hanem egyszer, vagy kétszer körbefont szálakból készítik a harisnyát. Ezek igazán strapabíróak, nem szakadnak könnyen, vagy ha mégis, a szakadás nem látható viselet során úgy, mint egy klasszikus harisnyánál. A dupla font szálakból készült harisnya sokkal rugalmasabb, de mégis jobban tart, így akár egy gyenge alakformálóként működhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr1018253077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása