Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Fiatal nő – idős férfi, mitől jó?

2023. március 15. - Csilla Csipszer

Azok a párok, akiknél a két felet több évtizedes korkülönbség választja el, gyakran néznek szembe előítéletekkel. Sokan úgy gondolják, a nőt az anyagi biztonság, a férfit a kapuzárási pánik vezette ebbe a kapcsolatba. Nem ritkák ezek a megfontolások sem, de a kérdés ennél jóval összetettebb. 

Az évek előrehaladtával változik az intimitáshoz való hozzáállás; a mennyiséghez és a minőséghez való viszony is egészen más a húszas éveinkben, mint mondjuk a negyvenes éveink végén. Ugyanakkor egy idősebb férfi az érzelmi intelligencia szempontjából előrébb járhat, mint a fiatal fiúk. És ez vonzó lehet a fiatal nő számára. Ha egy lány egy idősebb férfi kedvese lesz, észreveheti, hogy könnyebben beszélnek érzésekről, vagy esetleg nagyobb figyelmet kapnak az igényei. Ebben annak is szerepe lehet, hogy míg a húszas-harmincas éveikben járó férfiak rengeteget dolgoznak, hogy megteremtsék a szükséges egzisztenciát, egy idősebb úrnak mindez már megvan. Viszont van, ami hiányozhat: az idő további előrehaladtával a férfinak már nem lesz elég csupán a női test látványa; az évek számának növekedésével csökken a tesztoszteronszint, és ezzel együtt a spontán szexuális vágy is.

Egy fiatal nő számára nem csak az vonzó egy idősebb férfiben, hogy anyagi biztonságot kap. Ez a nyugalom fakadhat érzelmi biztonságból is

Egy ilyen kapcsolatban a nő azt is megélheti, hogy a tapasztaltabb partner pontosan tisztábban van azzal, hogy mire van szüksége testi és lelki szinten, amely igazán vonzóvá teheti az idősebb urat. Az ilyen viszony a nő szempontjából éppen a korkülönbség miatt rejthet komoly buktatót magában. A gyerekvállalás sarkalatos pont: a férfinak lehet, hogy a korábbi kapcsolatából már van gyereke, és nem akar többet vállalni, ha pedig mégis beadja a derekát, biztos, hogy nem tud olyan aktivitással részt venni a kicsi felnevelésében, mint egy harminc körüli apa. És ott van a nagy kérdés is, hogy meddig lesz velük a családfő. De a kor akkor is felmerül, ha nem vállalnak gyereket: ha a férfi meghal, a nő esetleg olyan korban – 40 éves kor fölött – marad magára, amikor már sokkal nehezebb új életet, új párkapcsolatot kezdeni, a gyerekvállalásról pedig már valószínűleg lemaradt.

Egy idősebb férfi számára az, hogy meg tud hódítani egy fiatal nőt, akár státuszszimbólum is lehet. Arról nem is beszélve, hogy az élet minden területén újra aktívnak érezheti magát.

A gyakran emlegetett kapuzárási pánik furcsa dolog. Hiszen míg a nőknél a változókor hoz hormonális változásokat, ez a férfiaknál nem következik be, de megijedhetnek a párjuk gyors változását látva. Beszélhetünk életközepi válságról is, amikor a kamaszkorban megálmodott életet megvalósítottuk, és hirtelen kiüresedett állapotba kerülünk.

Egy új kapcsolat, főleg egy fiatalabb nővel, új célokat ad, amitől fiatalabbnak, energikusabbnak érezheti magát a férfi. Arról nem is beszélve, hogy egy húszas éveiben járó lány még formálható, míg egy olyan, aki már több mindent megélt, jobban tisztában van magával, az igényeivel. Azonban, ha a fiatal lány nyitott a gondoskodó figyelemre, az egy jó kapcsolat alapja.

Bár az apakomplexust a nő igényeként szoktuk megfogalmazni, az is előfordulhat, hogy a férfi azért keres fiatalabb partnert, hogy gondoskodhasson a másikról.

Mindenki eldöntheti, hogy kit, hogyan, miért szeret. Az a lényeg, hogy hiába a környezet esetleges rosszallása, a felek higgyenek benne, hogy működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr5018066224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.03.17. 08:49:41

Nincs ez a természet rendje ellen: egy német (NDK) etológus éveken át tartó türelemmel beépült egy vaddisznó-kondába, és meg tudta figyelni az állatok viselkedését. TÖbbet közt megállapította, hogy az öreg kanok a fiatal emséket fedezik, míg a fiatal kanok az idős kocákat. Okot nem közölt.

Csilla Csipszer 2023.03.17. 09:05:39

@Motorogre: köszönöm a kommentet. Igen, lehet azért van így, mert a fiatalabb szerető, megfiatalít. Mellette újra a régi érzések jönnek vissza, újra fiatalnak érzik magukat. De a büszkeség is ott van, hogy egy ilyen, gyönyörű fiatal "ember" engem akar!

Motorogre 2023.03.17. 11:24:28

@Csilla Csipszer: a vadon-röfik esete azért érdekes, mert nyilván ott/náluk a társadalmi elvárások, előítéletek nem léteznek. Maga az evolúció "rendezte" el ezt a gyakorlatot. A csimpánzoknál ilyen kor-kereszt kapcsolatot Jane Goodall nem jegyzett fel.
Igen, a tesztoszteron hatékony élet-elixir, egy fiatal partner esetén jobban buzog.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.17. 19:32:33

Hár ha nem tudod mitől jó, az nagy baj! :P
:))

Andy73 2023.03.18. 09:49:30

Apakomplexus, vagy néha már nagyapakomplexus is lehet a háttérben. A férfi jól megértheti magát a nő szüleivel, ha azok elfogadják, hiszen ők tartoznak egy korosztályhoz. Valószínűbb azonban, hogy nem fogadják el, mert senki sem örül annak, ha a lányuk egy öregemberhez vonzódik. Ha a férfi még csak középkorú, akkor már nem ritka ez a felállás, de akkor sem természetes, mert akkor a férfinak már általában volt családja, vannak saját gyerekei, és őket kellene növelnie, nem a fiatal nővel szórakozni, amit az exfeleség is könnyen elronthat, teljesen érthetően.

Andy73 2023.03.18. 09:52:56

@Andy73: javítás, az idősebb férfinek a saját gyermekeit kellene nevelnie, nem a sokkal fiatalabb partnerét. Persze mindenki úgy él, ahogy akar, ha egy fiatal nő tényleg erre vágyik, lelke rajta.

Andy73 2023.03.18. 09:55:00

@Motorogre: érdekes felvetés, csak mi nem vaddisznók vagyunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.18. 12:56:32

Ne feledjük: egy fiatal nő számára a legerősebb afrodiziákum a vastagon dagadó

PÉNZTÁRCA.

Ami a vaddisznókat illeti: Etológusok egyes madárfajoknál is megfigyelték, hogy a tojók előnyben részesítik az idősebb hímeket. Ebben az a logika, hogy az idősebb hím már azáltal bizonyította jó génjeit, életrevalóságát, hogy megérte az idősebb kort, a tojó ezért tőlük sikeresebb utódokat remélhet.
süti beállítások módosítása