Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A féltékenység forrása

2023. február 27. - Csilla Csipszer

A féltékenységnek általában kevesebb köze van a partneredhez, és több köze van a saját bizonytalanságodhoz. Ha magabiztos vagy, és tisztában vagy saját erősségeiddel és értékeiddel, kevésbé valószínű, hogy kételkedni kezdesz – és nem hasonlítod össze magad másokkal.

Azok az emberek, akik boldogságukat a másiktól teszik függővé, gyorsabban reagálnak a féltékenységre, mint azok, akik függetlenek az életben.

 

A féltékenység erős érzelem, és nem más, mint stresszt kiváltó tényező a szervezetünk számára. Aki féltékeny, az dühös, feldúlt, szomorú vagy akár pánikba eshet. Azok, akik hosszú ideig küzdenek a féltékenységgel, alvászavaroktól és depressziótól is szenvedhetnek. Sokan alábecsülik, hogy a féltékenység (ha erős) teher a mindennapi életben, és megfosztja őket az energiától és az életörömtől. Tehát nem szabad elfojtani vagy elnyomni az érzéseidet – hanem komolyan kell venni őket.

 

A féltékenységnek negatív híre van – és természetesen az ellenőrzésnek és a birtoklási vágynak nincs helye egy egészséges kapcsolatban. Végül is a féltékenység a génjeinkben van. Tehát bizonyos fokú féltékenység teljesen normális. Figyelmeztető jelként szolgál a kapcsolatokban – például, ha a partnered valóban megcsal téged. Ha úgy tetszik, zsigereidben megérzed, ha baj van, veszély leselkedik rád.

 

Mit tehetsz, ha féltékeny vagy? A jó hír az, hogy a féltékenységen lehet úrrá lenni. Az első lépés az, hogy elfogadod a féltékenységedet. Még ha szégyelled is, és nem akarod beismerni, fontos, hogy ne nyomd el ezeket az érzéseket. Csak az elfogadással tanulhatod meg legyőzni a féltékenységedet. Ezek a tippek is segítenek leküzdeni a kínzó érzéseket:

 

Keresd meg az okokat: Ha tudod, honnan ered a bizalmatlanságod és a bizonytalanságod, kevésbé fogod magad tehetetlennek érezni. Ezért a legjobb, ha időt szánunk arra, hogy kiderítsük, honnan ered a féltékenység. Volt egy negatív élményed a múltban? Általában elégedetlen vagy az életeddel? Segíthet, ha leírod a dolgokat, vagy ha egy jó baráttal beszélgetsz róluk.

 

Erősítsd az önbizalmadat: „Csak azt lehet szeretni, aki szereti magát.” Még ha ez a bölcsesség kissé elcsépeltnek is hangzik – van benne némi igazság. Mert az önbizalom és a magabiztosság rendkívül fontos a féltékenység leküzdéséhez. Azok, akik legyőzik az önbizalomhiányt, kevésbé kételkednek a partnerükben is. Az egészséges önbizalom kialakítása ezért rendkívül fontos. Derítsd ki, hogy mik az erősségeid és tehetségeid, mi tesz téged különlegessé? A pozitív megerősítések (pl. „Elég jó vagyok” vagy „Szerethető vagyok”) szintén segíthetnek az önbecsülés építésében és a féltékenység leküzdésében.

 

Barátságok fenntartása: Azok az emberek, akik erős szociális hálóval rendelkeznek, és nem függnek a partnerüktől, sokkal kevésbé féltékenyek. Fontos, hogy legyen saját életed, saját hobbijaiddal és érdeklődési köröddel.

 

Erősítsd a kapcsolatot: Egy olyan párkapcsolatban, ahol az emberek egymástól távol élnek, és nem kommunikálnak nyíltan, a bizalmatlanság csak ösztönzi őket. Különösen a tartósan együtt élő pároknál a mindennapi életben (pl. bókok) és a szexuális életben a kis elismerő gesztusok gyakran túl rövidre sikerülnek. Ehelyett: Beszélgessetek nyíltan egymással, építsétek ki a közelséget és teremtsetek időt az együttlétre.

 

Az út hosszú – de megéri. Boldog párkapcsolat, belső nyugalom és elégedettség a jutalom.

 

A féltékenység nemcsak az érintett személy számára jelent stresszt, hanem a partner számára is. Ha állandóan az az érzése, hogy a jobbik fele kételkedik önben, megkérdőjelezi, vagy akár csalással vádolja, természetesen nehéz. Még ha dühös és sértett is vagy, akkor is meg kell próbálnod beszélni. Fontos, hogy mindkét fél ki tudja fejezni gondolatait és érzéseit. Együtt dolgozhattok rajta, és megpróbálhatjátok megerősíteni a kapcsolatotokat, hogy a féltékenység többé ne legyen probléma.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2818057300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása