Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért is érdemes múzeumba menni?

2023. szeptember 20. - Csilla Csipszer

 

large.jpg

Mert együtt lehet a család

Közös élménynek igazán kiváló a múzeum, mert mindenkit számos nem mindennapi inger ér. Szinte minden intézményben vannak családi programok kézműveskedéssel, kalandokkal, feladatokkal. Érdemes rákeresni az egyes múzeumok oldalain a programokra vagy a múzeumpedagógia kifejezésre – máris számtalan tippet találunk.

Mert megmutathatsz a csemetédnek, valamit, ami neked tetszik

Nincs is annál jobb, mint amikor szülőként valami olyat mutathatunk, amihez értünk, amiért mi magunk is lelkesedünk, és amikor gyermekünket bevezethetjük a mi világunkba.

Mert a múzeumok méltóságteljesek

A múzeum intézményében van valami különleges, amit a szép épület és a kiállított tárgyak együtt teremtenek meg. Máskor a múzeum megálmodóinak igyekezete és az értékek megőrzésének vágya adja meg a hely méltóságát. A méltóság pedig tartást ad, egészséges önbizalmat és a valahová tartozást erősíti.

Mert a múzeum értéket közvetít

Ami múzeumban van, az értékes. Egyrészt a tárgy, amit esetleg sok pénzért biztosítanak, vagy mára már megfizethetetlen alkotás, vagy valami olyan emlék a múltból, amit sehol máshol a világon nem láthatnál. Lehet értékes a szellemi teljesítmény, ami az adott kiállítás létrehozásához és megértéséhez szükséges, vagy az érzés, amit felkelt, vagy a tudás, amit megszerezhetünk. (És ritkán van olyan is, amikor egy kiállításon nem értékes egyik sem, akkor talán tekinthetünk úgy az élményre, mint ami erősíti az önbizalmunkat az értékes és étéktelen megkülönböztetésének képességében…)

Mert a múzeumban játékosan tanulhatunk

A gyerek teljesen fehér lapként szívja magába az információt, szülőként pedig többet tudhatunk meg arról, amit valamennyire már ismertünk.

Mert olyat is megszerethetünk, ami a mi gyerekkorunkból esetleg kimaradt

Érdemes olyan helyre is elmerészkedni, ami nekünk is új, ahol a nyitottságunkat, a kíváncsiságunkat, a tudásszomjunkat láthatja rajtunk csemeténk. Egy-egy kiránduláson a helyi nevezetességekhez általában betekintünk, de néha saját közvetlen környezetünkben is vannak kiállítások, amiket sosem néztünk még meg, vagy mert nem jutottunk még sosem el, vagy mert korábban még nem is léteztek.

Mert fejlesztő a gyereknek

A múzeum több érzékszervre is hat. Bár ezt minden nagyobb áruház is hozza, de örüljünk, hogy mára a múzeumok is felzárkóztak és már rég nem érvényes a „mindent a szemnek, semmit a kéznek”-szabály. Igen sok helyen nemcsak nézhetünk, de tapogathatunk, szagolhatunk, fülelhetünk is a kiállításokon. Néhol kimondottan a fogyatékos emberek kedvéért vannak ilyen tárlatok.

Mert a múzeumok ma már interaktívak

Annyi kütyü segíti a tájékozódást és a szórakozást, hogy egy nagyobb iskolás több órát is képes itt eltölteni. De egy kisebb is többször megnézheti, nyomogatva a gombokat például a vulkánkitörést.

Mert van olyan kiállítás, ami kimondottan gyerekeknek készült

A jó múzeum több korosztályt is megszólít, de vannak olyanok, ahol a gyerekek a fő célcsoport.

Mert akár születésnapi bulit is tarthatunk ott

Számos kiállítóhely szolgáltatásai között szerepel gyerekzsúrok szervezése. Ha valami igényesebbet szeretnétek, és otthon egyébként sincs elég hely, akkor belevethetitek magatokat az ajánlatok keresésébe.

Mert vásárolhatunk, kávézhatunk is

Bár egy kicsivel nehéz hosszasan leülni, de jó tudni, hogy számos helyen van büfé, kávézó. A múzeumi boltok, noha nem a legolcsóbbak közé tartoznak, de különleges és szép ajándékokat lehet itt vásárolni, többek között olyan könyveket, amiket esetleg máshol nem is árulnak.

Mert szeretünk oda járni

Van, akit az erdő vonz, van, akit a repülés van, akit a múzeum légköre (esetleg ez mind egyszerre). Ha gyerekeinket már korán bevezetjük a múzeumok világába, számukra is ismerős és érdekes közeggé válik, és szívesen jönnek majd velünk.

Mert meleg van és télen ez sem utolsó szempont. 😊

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr6218217303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása