Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Tippek, hogy napról napra okosabb legyen

2023. szeptember 06. - Csilla Csipszer

 

1530714459-faradtsag_1.jpg

A folyamatos önfejlesztés vezérszó a vállalkozóknak szóló önsegítő könyvekben. Sokaknak nem jut idejük a napi teendők mellett arra, hogy új hobbit kezdjenek vagy megtanuljanak egy új idegen nyelvet. Vannak azonban önfejlesztő módszerek, amelyeket a legelfoglaltabb üzletember is rendszeresen bele tud illeszteni a mindennapokba.

Egy fejezet minden nap

A szépirodalom segít, hogy belehelyezkedjünk mások szerepébe, és megértsünk különböző nézőpontokat és élethelyzeteket. Az ismeretterjesztő könyvek pedig abban segítenek, hogy új területekről tanuljunk, például politikáról vagy pszichológiáról. Sokan évekig nem jutnak el odáig, hogy végig olvassanak egy könyvet, pedig nem lehetetlen vállalkozás. Ha minden nap elolvasunk egy fejezetet, mondjuk amíg sorban állunk valahol vagy utazunk a buszon, akár minden héten elolvashatunk egy teljes könyvet.

Tévés reality helyett TED-előadás

Olvasás helyett néha kényelmesebb mozgóképet nézni. Ilyenkor szoktuk ledobni magunkat a tévé elé, és órákig nézni anélkül, hogy észrevennénk az idő múlását. Pedig rengeteg újat lehetne tanulni az alatt a néhány óra alatt, sőt már fél óra alatt is. Ilyenkor válasszunk ki egy TED-előadást. Ha fáradtak vagyunk az olvasáshoz, akkor is tölthetjük hasznosan az időt.

Aki el tudja magyarázni, az érti

Amikor elmagyarázunk valamit másnak, sokkal jobban megragad a memóriánkban. Einstein is azt mondta, hogy ha nem tudunk valamit elmagyarázni, akkor nem értjük igazán. Sokan blogot indítanak, hogy mélyítsék a tudásukat egy területről, de élőben is érdemes megragadni minden alkalmat, hogy másokkal is megosszuk, amit megtanultunk.

Később jól jöhet

A fiatal Steve Jobs nem fejezte be az egyetemet, de visszajárt egy kalligráfia kurzusra. Ekkor tett szert arra a jártasságra a dizájnban, amelyre később az első Mac megtervezésében támaszkodott. A tanulság, hogy soha nem tudhatjuk, mi lesz hasznos a későbbiekben. Legyünk nyitottak, próbáljunk ki új dolgokat és kapcsoljuk őket a korábbi tapasztalatainkhoz. Ha egy tanfolyam túl nagy falatnak tűnik, csempésszünk apró újdonságokat a mindennapokba: ne mindig ugyanazokba az éttermekbe járjunk, vagy próbáljunk ki új útvonalakat.

Madarat tolláról, embert IQ-járól

Azt mondják, hogy az IQ-nk megegyezik a hozzánk legközelebb álló öt ember IQ-jának az átlagával. Ha olyanokkal töltünk időt, akik okosabbak vagy nagyobb tudásúak, kénytelenek vagyunk felzárkózni. Ehhez az is fontos, hogy nyitottak legyünk, és ne féljünk kérdéseket feltenni. Keressük az ilyen lehetőségeket, például minél gyakrabban kávézzunk vagy sétáljunk egyet valakivel, aki inspirálóan hat ránk.

Tekintsük át a napot

Minden este írjunk listát arról, hogy mit teljesítettünk aznap. Egyrészt jó, tudni, hogy mivel bővült a tudásunk, másrészt kitartásra sarkall, ha megtapasztaljuk, hogy egy kis erőfeszítéssel érezhető fejlődésre vagyunk képesek.

Ahhoz, hogy a felsorolt módszerek működjenek, az is fontos, hogy ne görcsösen igyekezzünk fejleszteni magunkat. A kimerültségre a legjobb gyógyír egy kis mozgás vagy séta. Az olyan nagy gondolkodók, mint Gandhi és Charles Darwin híresen hosszú sétákat tettek. Néha le kell állni egy kicsit, és hagyni, hogy az agyunk feldolgozza az új információt. Közben azt is át kell gondolni, hogy hogyan tudjuk alkalmazni a tanultakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr818198563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.09. 08:25:13

"Azt mondják, hogy az IQ-nk megegyezik a hozzánk legközelebb álló öt ember IQ-jának az átlagával."

"Lyól" hangzik, csak éppen első pillantásra is látszik, hogy nem igaz.

"Einstein is azt mondta, hogy ha nem tudunk valamit elmagyarázni, akkor nem értjük igazán."

Nagy igazság. Sokszor tapasztaltam magamon is, hogy ilyenkor áll bennem igazán össze a logikai lánc, ilyenkor tekintem át alaposan azt, amit addug csak úgy "tudtam".

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.09.10. 19:13:09

"Azt mondják, hogy az IQ-nk megegyezik a hozzánk legközelebb álló öt ember IQ-jának az átlagával."

Mondjuk, a feleségem IQ-ja nagyobb az enyémnél. De az övé is átlag, ezért a legjobb barátnőjéé még nagyobb. A barátnőé is átlag, ezért az ő fiáé még nagyobb. Még egy-két lépés, és elérkezünk egy olyan okos emberhez, akinek akkora a feje, mint egy gabonasiló.
süti beállítások módosítása