Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A szexi magassarkú rákfenéje

2023. szeptember 04. - Csilla Csipszer

 

e49a171191dfeb811b2914d99f3dccb5.jpeg

 

Kicsi vagy nagy, keskeny vagy széles sarok, színes vagy fekete, Manolo vagy Louboutin, nők tömkelege van oda a magas sarkú cipőkért. Elég csak a Szex és New York Carrie Bradshaw-jára gondolnunk, aki mániákusan vásárolta a tűsarkúkat, majd évekkel később jött csak rá, hogy egy lakás árát költötte a csodás lábbelikre.

Vannak, akik szerint ez teljesen érthető és imádnak magas sarkú cipőben járkálni, akár csak a sarki közértig is.

Ez a fajta cipő szorosan kapcsolódik a nő mint vágy tárgya gondolathoz. Egyrészt nemi szempontból kizárólagosság jellemzi a viseletét, másrészt, a Playboy-hoz hasonló férfimagazinok, valamint más, a nőket szexuális objektumként ábrázoló médiaforrások gyakran magas sarkú cipőkben prezentálják a modelleket. Paul Morris, a Portsmouthi Egyetem pszichológiai kutatója szerint a magas sarkú cipő a női járás nemspecifikus aspektusait hangsúlyozza, mesterségesen növelve így a nő nőiességét.

A magas sarkú cipő viselése az irodai öltözködési etikett részét képezi. Egyes kutatók azonban azt állítják, hogy a jelenség mostanra valamivel komplexebb kérdéssé, egy dilemma forrásává vált, mivel a magas sarkú hordása pszichoszexuális előnyökkel jár, illetve káros az egészségre.

Bár a magas sarkú cipők segítenek, hogy a női lábak hosszabbnak, formásabbnak hassanak és a testtartást is egyenesebbé varázsolhatják olykor, nem mehetünk el amellett, hogy egészségügyi kockázatot rejt a hordásuk. A magas sarkú cipő viselése izom- és csontrendszeri fájdalommal, sarokfájdalommal, valamint a talp bőrkeményedésével jár. Emellett a bokaficam is gyakori következménye lehet a magassarkú viselésének.

Az űrlap alja

A tűsarkú viselése hozzájárulhat a visszérproblémák kialakulásához is, mely a nők mindennapjaiban a munkától a családi teendők szervezéséig sok területen okoz nehézséget. Mivel a láb ereiben a gravitáció irányával ellentétesen kell áramoltatni a folyadékot, nincs könnyű dolga a vénának az elhasznált vért a testi sejtek felől a szív és a tüdő felé szállítani. Ezt segíti meg a vénákat körülvevő izmok pumpáló mozgása, ami magas sarkúban korántsem működik megfelelően, a végeredmény pedig a fájdalmas panaszok és a feltűnő visszértágulatok kialakulása, ahol a sok esetben esztétikailag zavaró látvány csak a legkisebb problémát jelenti.

Az űrlap alja

Persze nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy sosem viselhetünk magas sarkú cipőt, kellő odafigyeléssel megelőzhető sok probléma. A legfontosabb dolog, hogy észrevegyük, ha valami nincsen rendben. A vénás elégtelenségre az alábbi tünetek észlelésekor gyanakodhatunk:

  • délutánra, hosszabb állást vagy ülést követően bedagad a lábunk és a bokánk,
  • izomgörcsöt, bizsergést, zsibbadást vagy nehézséget érzünk a lábakban,
  • viszket a lábunk,
  • jól láthatóak, tapinthatóak a visszértágulatok.

Amennyiben a fent említett tünetek rendszeressé válnak, érdemes bizonyos életmódbeli változtatásokat foganatosítanunk, illetve felkeresni háziorvosunkat vagy egy érbetegek ellátásában járatos szakorvost (belgyógyász, bőrgyógyász, érsebész). A visszérbetegség megfelelő kezelés hiányában fokozatosan súlyosbodik, komolyabb következményekkel, szövődményekkel is számolhatunk: az áramlási zavar gyulladást, később a hám károsodásával különböző bőrelváltozásokat, a legsúlyosabb esetben pedig nehezen gyógyuló lábszárfekélyt is okozhat. Amit mi tudunk tenni, az a rendszeres mozgás, főleg biciklizés vagy kocogás, de egy kiadós séta is segíthet a megelőzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2418198511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.09.06. 17:27:05

"a Playboy-hoz hasonló férfimagazinok, valamint más, a nőket szexuális objektumként ábrázoló médiaforrások"

Ez a szexuális objektumos szöveget én még nem tudtam megszokni. Amikor én a Playboyban egy nő fényképeit látom, akkor bennem sosem merült fel, hogy őt objektumnak érezzem. Egy szép, mutatós, kívánatos, izgató nőt láttam, akihez adott esetben eszembe sem jutnak úgy fordulni, mint egy objektumhoz. Ő egy nő, aki el akar engem kápráztatni.

Azt egyébként tessék észben tartani, hogy nem a Playboy lopott fotókat egy-egy nőről, és tette közzé azokat a nő szexuális objektummá alacsonyításának szándékával, hanem megkérdezték a nőt, hogy akar-e a Playboyban szerepelni, és mennyi pénzt kér érte. És megegyeztek! A nő pénzt fogadott el azért, hogy a képeit százezrek megismerjék. A nő saját maga akart úgymond szexuális objektumként szerepelni, a Playboy ebben nem hibás. Szabad piaci kapitalizmus az új Isten, van kereslet, akkor mindig akad kínálat is. És a felek elégedetten búcsúznak el egymástól. Ha a nő tárgyiasult, akkor azt a nő így akarta, és nem a fondorkodó milliárdos Hefner csábította rossz útra, visszataszítóan heherészve dörzsölve a markát. Üzlet köttetett, amelynek a járulékos hasznát később számos modell ki is élvezte.

A poszt elején látható fénykép borzalmas. Ez egy bokatörés. Milliószámra találhatnánk ennél jobb, bár valószínűleg nem ennyire letisztázott, steril képet.

Én fiatalkoromban kicsit extrémnek számítottam azzal, hogy különlegesen tetszeni tudott nekem az ún. bokapántos cipő vagy szandál, még akkor is, ha az nem magassarkú volt. Szerintem az a pánt ott esztétikailag és geometriailag a legtökéletesebb helyen van, úgy hangsúlyozva a kellemes arányokat, ahogy azt tenni érdemes. Akkoriban a bokapántos cipő még mondénnak számított. Az idő engem igazolt, manapság ez számít normának, és a fenti fénykép mutatja a kevésbé népszerűt.
süti beállítások módosítása