Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan sportoljunk hőségben?

2023. augusztus 11. - Csilla Csipszer

 

kategorizalt-kepek_temak_izzadas-folyadekvesztes-infuzio-budai-egeszsegkozpont.jpg

A meleggel, a hőséggel nem érdemes packázni, mert a meggondolatlanság és a felkészületlenség súlyos következményeket vonhat maga után a kiszáradástól kezdve a hőgutáig. Viszont kellő tudatossággal és megfelelő szervezéssel a melegebb időszakokban is megvan a lehetőségünk arra, hogy biztonságosan, az egészségünket megőrizve sportoljunk.

Az úgynevezett Terminátor-üzemmódnak nem csak a filmekben, hanem a sportban is megvan a maga helye, amennyiben erős fókusszal és kitartással, illetve az önfegyelem magas szintjével párosul, a lehető legjobb teljesítmény és eredmény elérése érdekében. Ám ahogyan az élet valamennyi területén igaz, a „fafejűség”, a konokság, a felelőtlenséggel párosuló felkészületlenség, az „én mindent kibírok” mentalitás eredményét legtöbbször a sporttal kapcsolatban sem tesszük ki a vitrinbe (pardon, közösségimédia-felületeinkre).

A nagy meleg és a hőség alapból is kihívást jelent az emberi szervezet számára, de a fokozott fizikai aktivitás során a terhelés mértéke nagyságrendileg nagyobb. Legyünk tisztában azzal, hogy az érzeteink félrevezethetnek bennünket, mert még egy alapvetően egészséges szervezet számára is alsó hangon két hét szükséges az erőteljes hőmérsékeltváltozásokhoz való alkalmazkodáshoz.

A hőség komoly terhelést jelent a szív-érrendszer számára, így különösen azoknak kell odafigyelniük, akik e területeket érintő betegségekkel küzdenek. Vagyis akár a kondiparkban vagyunk, akár tekerünk vagy futunk, ismernünk kell a határainkat és az aktuális egészségi állapotunkat.

Nem érdemes keménykednünk, ehelyett inkább reálisan nézzünk rá a fizikai teljesítőképességünk mértékére, és szakember (orvos, sportorvos) segítségével mérjük fel egészségi állapotunkat. Ha a tények birtokában — és így biztos alapokon — kezdjük el vagy folytatjuk sporttevékenységeinket a melegebb időszakban is, nagyobb eséllyel őrizzük meg az egészségünket, illetve kisebb eséllyel sérülünk meg.

A víz az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóeleme; testünk körülbelül hetven százalékát adja. Étel nélkül hetekig képesek vagyunk életben maradni, míg a vízhiányt csak néhány napig tudjuk elviselni. Könnyű belátnunk, hogy a folyamatos vízpótlás elengedhetetlen az életfunkcióink fenntartása érdekében, ami egy átlagos felnőtt ember esetében két–három liter víz elfogyasztását jeleni naponta. Na, amikor a motivációnk a legnagyobb melegben is kivisz bennünket a pályára — igen, tudjuk, elmegyünk akár a végső határokig is, mert imádjuk csinálni —, a szervezetünknek akár négy–öt liter folyadékra is szüksége lehet a dehidratáltság (kiszáradás) elkerülése érdekében, aminek többek között az is az oka, hogy a szervezetünk hőszabályozása a fokozott izzadással, és a légzésben részt vevő izmok nagyobb igénybevételével valósul meg (ez pedig az átlagosnál energiaigényesebb működés).

kiszáradás a vízhiány mértékétől függően lehet enyhe, közepes vagy súlyos fokú. A legelső tünetei a szomjúságérzés, illetve a sötét színű vizelet. Az előbbi azt jelzi a szervezet számára, hogy pótolni kell a hiányzó folyadékmennyiséget, utóbbi pedig a csökkent vízkiválasztás — vagyis a fokozott vízmegtartás — jele. Ezeken kívül a szédülés, a kábultság, a fejfájás, a fáradtság és a kiszáradt száj, ajkak, szemek mind a dehidratáció jelei, amikkel jó, ha tisztában vagyunk.

Ám az intenzív izzadással nemcsak a folyadék távozik nagy mennyiségben a szervezetünkből, hanem az értékes ásványi anyagok is. Tehát a „mennyiség” mellett a „minőségre” is figyeljünk, ha nem akarjuk fájdalmas izomgörcsökkel befejezni az edzéseinket. A kálium-kalcium-magnézium szentháromsága (és persze a só) nélkül nincs egészséges és hatékony sportolás, ezen ásványi anyagok pótlását pedig meg tudjuk oldani ásványvizekkel és izotóniás italokkal. A dehidratáció nem a barátunk!

Noha a hidratáció kérdése „égető”, van még néhány tippünk, amelyek hasznosak lehetnek a melegben:

  • Ha tehetjük, csak a reggeli és az esti órákban sportoljunk.
  • Kerüljük el az aszfaltos, köves helyeket, hiszen a hősugárzás itt extrém hőséget teremthet.
  • Ha tehetjük, edzéseinket árnyékos, erdősebb, hűvösebb területeken végezzük.
  • Védekezzünk a leégés ellen, használjunk magas faktorszámú fényvédő készítményeket.
  • Viseljünk világos színű, nagyon könnyű és légáteresztő ruházatot.
  • Védjük a fejünket és a szemünket az erős fénytől és az UV-sugárzástól.
  • Védekezzünk a kullancsok és a szúnyogok ellen.
  • Mindig jelezzük valakinek, ha messzebbre vagy hosszabb időre megyünk edzeni. Figyeljünk a testünk jelzéseire!

Viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még a legedzettebbekkel is megtörténhet a baj, akár egyik pillanatról a másikra jöhet egy hőguta vagy egy eszméletvesztés, ezért bármennyire is a topon érezzük magunkat, figyeljünk oda a testünk jelzéseire, és vegyük őket komolyan. Tehát ha megszédülünk, ha megfájdul a fejünk, esetleg jön egy kis hidegrázás vagy bizonytalanságérzet, egyetlen percet se késlekedjünk; azonnal fejezzük be az edzést, és húzódjunk árnyékba! És ha szükséges, kérjünk segítséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr4918189663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása