Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért vagyunk boldogabbak tavasszal?

2023. április 06. - Csilla Csipszer

A tavasz beköszöntével sokkal nyitottabbá válnak az emberek. Szívesebben fogadjuk a közeledést, könnyebben kezdeményezünk. Az időjárás sok mindent megváltoztat bennünk, például a kedvünket is.

Kedvesebbek leszünk, ahogy a nap első sugarai megjelennek. A napsütés hatására olyan dolgok történnek, melyek szinte megmagyarázhatatlanok, de azért mégis van magyarázat, miért érezzük kicsattanóan jól magunkat.
LÉTEZIK a TAVASZI érzés!
És létezik a TAVASZI szerelem is!
Tavaszi láz, vagy csak a hormonok?
Ahhoz, hogy megértsük az évszakoknak az emberi testre gyakorolt hatását, érdemes kicsit belelátni az orvostudomány megközelítésébe is.
A szerelem érzése mögött, ott rejtőzik a biológia.

A tavaszi „láz” a téli depresszióhoz viszonyítva igen nagy változás.
Mindkettő mögött a napfény áll magyarázatként, hiszen, ha a napfény elmarad, akkor depressziósak lehetünk, míg, ha az érzékelhető, akkor akár indok nélkül is boldogok leszünk.
A napfény az emberi test hormontermelésre gyakorolt hatása kimagasló!
Télen a napok rövidebbek, sötétebbek és kevesebb melatonin szabadul fel a szervezetben, ami az alvásért felelős hormon. Mivel ebből télen kevesebb szabadul fel, kevesebbet és rosszabb minőségben alszunk, amitől fáradtak lehetünk, a fáradtság depresszióhoz vezethet.
Tavasszal a napok ismét fényesebbé válnak, a melatonin termelés intenzitása megnő, jobban alszunk, ami kipihent állapotot eredményez. Frissen, kipihenve rengeteg dologra vagyunk nyitottak és képesek.
Nem csak melatonin termelésünk nő meg tavasszal a napsugarak hatására, hanem a szerotonin termelés is, ami leginkább boldogság hormon néven ismert.

A tavaszi zsongás, amelyről leginkább a hirtelen szerelmi fellángolások juthatnak eszünkbe, nemcsak a költőket, de az emberi szervezet életfolyamatait vizsgáló kutatókat is foglalkoztatja. A tél elmúltával többek által megtapasztalt állapot jellemző "tünetei" között szerepel a kipirult arc, a felgyorsult szívritmus, a csökkent étvágy, valamint az általános nyugtalanság és a nappali álmodozás. Bár az említett tünetegyüttes nem tekinthető orvosilag is egyértelműen definiálható állapotnak, az élettan területén dolgozó kutatók közül többen is feltételezik, hogy valóban létező jelenségről van szó, amelynek hátterében jól körülhatárolható biológiai folyamatok állnak.

Miért alakul ki a tavaszi fáradtság?
Mert a testnek szüksége van időre, hogy alkalmazkodjon az új évszakhoz, új szervi működéshez, ebben rejlik a tavaszi fáradtság mikéntje.

Kevesebb ruha, kevesebb macera. Könnyebben kibontakoztathatjuk az egyéniségünket. A komor, sötét színeket leváltják a színes, virágos minták és ez szintén nagyban befolyásolja a hangulatunkat.

A családdal és barátokkal is egyszerűbb programokat találni, hiszen a helyszín nem korlátozódik le a lakásunkra. Tavasszal is vegyünk részt minél több, változatosabb programon, soha nem lehet tudni kibe botlik bele az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr8018095076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása