Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Ezért ne utáld a telet: a hideg levegő 10 jótékony hatása

2023. december 15. - Csilla Csipszer

1mfktkqturbxy8wnwrmnwy2mtu0ngfkzwy3mwuzntq1zwmwotnmzdq4mi5qcgvnkzuczqolamld.jpg

Te is azok közé tartozol, akik már az ősz beköszöntével alig várják a nyári meleget? A tél okozhat némi kellemetlenséget, elég ha a reggeli fagyoskodásra gondolunk a buszmegállóban. Ám jó oldala is van, íme a hideg levegő 10 csodás hatása.

A legtöbbünknek nehezen indul a reggel, pláne, ha a korai ébresztő dermesztő hideggel párosul. Ezen az sem segít, hogy még sötétben indulunk útnak, mielőtt jó pár réteget magunkra húzunk, hogy a buszmegállóban ne dermedjünk jégkockává. Mindezek ellenére, sokkal több jótékony hatással bír a hideg levegő, mint gondolnád! Íme 10 ok, amiért érdemes, ha nem is megszeretni, de legalább elfogadni a téli időjárást. 

1. Gyorsabban jár az eszed

Az alacsony hőmérséklet segít tisztán gondolkodni, ahogy kutatások bizonyítják azt is, hogy javítja az agyműködést. 

2. Égnek a kalóriák

A hideg időben a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa az optimális testhőmérsékletet, ráadásul az anyagcsere is felgyorsul. 

3. Viszlát allergia (legalábbis egy időre)

A hideg levegő másik előnye, hogy az alacsony hőmérséklet miatt szinte alig van pollen a levegőben. Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy a poratkának kifejezetten kedvez a fűtésszezon. Ezért ha allergiás vagy, ügyelj rá, hogy gyakran szellőztess, és tartsd tisztán a környezeted.

4. Természetes gyulladáscsökkentő

Ahogy a sérüléseket is jegeljük, úgy a hideg levegő is pozitív hatással van a gyulladásra. Ha ízületi problémákkal küzdesz, például duzzad a bokád, télen nagy valószínűséggel kevesebb gondod lesz vele, mert a hideg természetes módon csökkenti a gyulladást.

5. Megöli a káros baktériumokat

Ez talán furcsának tűnhet, hiszen a tél egyik velejárója, hogy az immunrendszer könnyebben legyengül, mégis számos olyan betegség és vírus létezik, amelyek meleg időben gyakrabban előfordulnak. Az olyan betegségeket, mint a nyugat-nílusi, vagy dengue-láz, általában a szúnyogok terjesztik, de mivel télen nincsenek szúnyogok, így ezektől a betegségektől nem kell tartanunk. 

6. Úgy alszol, mint a medve

Alvás közben a test maghőmérséklete természetesen alacsonyabb, aminek következtében a szervezet több kalóriát éget. Ez a folyamat két óra elteltével indul be, a mély alvás időszakában, ez pedig hozzájárul a pihentető, regeneráló alváshoz. A reggeli sötétségnek pedig megvan van az előnye: nincs szükség sötétítőfüggönyre. 

7. Segíthet a fertőzések leküzdésében

Vitathatatlan, hogy télen könnyebben megfázunk, de tanulmányok rámutattak, hogy a hideg ugyanakkor növeli a fertőzésekkel szembeni védekező képességet. 

8. Megfiatalítja a bőrt

Míg a melegben kitágulnak, hideg időben összehúzódnak az erek. Télen kevésbé olajos a bőrünk, illetve kevesebb faggyú termelődik, így a pattanásoktól is kevésbé kell tartani.

9. Megerősít és energikussá tesz

A téli edzések erősebbé teszik a szívizmokat, mivel a szívünknek több oxigéndús vért kell pumpálnia, hogy melegen tartsa a testünket. 

10. A hideg levegő, mint a természetes vércukorszint-szabályozó

Tanulmányok kimutatták, hogy a szervezet adiponektin szintje 70 százalékkal nőhet a téli hidegben. Az adiponektin egy fehérje hormon, amelynek a glükózszint szabályozásáért és a zsírsavak lebontásáért felel.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr418274033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása