Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Mit csináljunk a hideg napokon?

2023. november 27. - Csilla Csipszer

 

fagy_26170529.jpg

Újra elérkezett az év hűvös időszaka. Hamar sötétedik, estefelé kint már vacogni lehet, és sokunknak nincs is kedve kimozdulni ilyenkor otthonról. De a négy fal között sem kell unatkozni, rengeteg szórakoztató elfoglaltsággal üthetjük el az időt otthon is.

Társasjátékra fel!

A legjobb program hűvös őszi és téli estékre. Kapjuk elő a régóta porosodó Acitivity-t és legyen a nevetésé a főszerep! Ha nincs otthon társasjátékunk – akkor először is ideje beszerezni párat – másrészt egy darab papír és toll segítségével is remekül szórakozhatunk. Gondolom senkinek nem kell bemutatni az Ország-város-fiú-lány játékot, amihez csak erre a két kellékre lesz szükségünk. De ha éppen egyedül töltjük az estét, az online térben is kutakodhatunk remek társasok után – személyes kedvencem a Honfoglaló. Ha pedig inkább a hagyományos szórakozás hívei vagyunk, elő a magyar vagy a francia kártyával vagy tartsunk egy családi UNO partyt. Érdemes a gyerek Play Station-ére is rávetni egy pillantást: a videójáték is remek móka, rendezzetek bátran egy otthoni, kockulós gamelést. Ha pedig acélidegekkel és türelemmel rendelkezik a háztartás, akkor az 1000 db-os puzzle-ket pont Nektek alkották meg.

Egy kis kézműveskedés

Egy nehéz nap után csak kapcsoljuk ki az agyunkat és forduljunk bátran a kézműves világ felé! Nagyon népszerű mostanság a kötés, ami ráadásul kutatások szerint csökkenti a stressz szintjét és a depressziót is. Egy tízpontos relaxációs tevékenység, amivel újra zen állapotba kerülhetünk. De kipróbálhatjuk magunkat a varrás területén is. Ha még zöldfülűek vagyunk, kezdjünk apró lépésekkel: hajtsuk fel egy nadrágunk szárát vagy próbáljunk meg visszavarrni egy gombot a blézerünkre. Gyöngyfűzés, ékszerek készítése, barkácsolás – ki sem kell mozdulnunk az otthon melegéből ezekhez. Személy szerint nekem nincs türelmem beletalálni a cérnával egy tűbe (például), tehát ha ez nem a te tereped, nem is kell erőltetni. A lényeg, hogy találd meg a személyiségedhez leginkább passzoló hobbikat. A felnőtt színezők is virágkorukat élik, adjunk ezeknek is egy esélyt.

Nagytakarítás és egyben lomtalanítás

Na jó, talán nem a világ leginkább szórakoztató tevékenysége, de a munka gyümölcse kárpótol a takarítással töltött órákért. Ha közösen végzitek, akár szórakozássá is válhat és ugye milyen jó érzés körbe nézni egy frissen takarított, csillogó-villogó szobában? Már ennek az illatától is megváltozik az ember közérzete. Biztosan ezer éve halogatod a tároló vagy a pince lomtalanítását is, a téli időszak remek lehetőséget ad erre. A szortírozásástól újjászületik ház és lélek is, tehát célszerű megszabadulnunk legalább egy évben egyszer a felesleges dolgainktól és tárgyi szinten is felfrissíteni az otthonunkat. Közeleg a Karácsony, egyre több helyen fogadnak adományokat, akár ide is elvihetjük, amire már nincs szükségünk. A rend és az átláthatóság után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Egy jó könyv és egy melengető tea

Ugye, hogy jól hangzik? Minden olvasmány hozzátesz valamit a személyiségünkhöz. Évek óta gyűjtögetem a szigorúan elolvasandó könyveket, és a szürke időszakban általában hozzá is látok a listámhoz. Akár összeírhatjuk a régi klasszikusokat, amik azért hozzátartoznak az alapműveltséghez, de még nem jutottunk el odáig, hogy kézbe vegyük őket. Könnyed regény, elgondolkoztató krimi, önfejlesztő alkotás – csak válasszunk a hangulatunkhoz éppen illő könyvet, főzzünk egy meleg almás-fahéjas teát (ha nem szeretjük, akkor nyilván másfélét) és merüljünk el a legkényelmesebb fotelünkben. Olvasás közben az otthonunk melegéből fedezhetünk fel új tájakat, hangulatokat, életérzéseket és valaki más bőrébe bújhatunk a karakterek által.

Wellness nap

Nyilván kevesen mondhatjuk el, hogy egy jakuzzi figyelne az erkélyünkön, de a sarokkád is megadhatja ezt az élményt. Szerezzünk be illatos habfürdőket, radírozó szappanokat, fürdősókat és olajokat a relax élmény kimaxolásához és ne hagyjuk ki a frissítő arcpakolást sem a repertoárból. Ha van hozzá türelmünk egy otthoni manikűr-pedikűr kombinációt is megvalósíthatunk. A gyertyafény és az andalító zene kötelező a programhoz és garantáltan kicserél másnapra az otthoni wellness nap.

Főzés – kicsit másképp

Kapjuk elő a kísérletező oldalunkat és próbáljuk ki a konyhában! Hagyományos életeinket bátran dobjuk fel ízlésvilágunk szerint, vagy alakítsunk át régi recepteket a kreativitás jegyében. Most jöhetnek az időigényesebb feladatok is, akár az egész család bevonásával. Ha mindig ugyanazt az ünnepi menüt készítjük mert biztosra akarunk menni, érdemes kicsit kilépni a komfortzónákból és nehéznek tűnő, új fogásokkal meglepni a családot. Akár megejthetünk egy próbafőzést is az alkalom előtt, hogy egyáltalán ízlik-e a kiválasztott újdonság. Szuper családi program lehet egy házi vacsoracsata, ahol mindenki elkészíti a „gasztronómiai főszámát” és egy közös étkezés során kölcsönösen megkóstoljuk a végeredményeket. Ha pedig eddig még nem írtad össze gyerekkorod kedvenc ételeit, ideje beszerezni egy vaskos füzetet és felhívni édesanyádat a receptekért.

A klasszikus film vagy sorozat

A hideg évszak beköszöntével arányosan megnövekszik a tévénézés időtartama is a háztartásokban. Most lesz idő bepótolni a régen emlegetett sorozatot, vagy szétnézni a Netflixen a legújabb néznivalókért. Egy esős vasárnapra pedig a legjobb ötlet a popcorn+filmezés kombináció például egy remek Harry Potter maratonnal. Tartsatok moziesteket a kedvenc filmjeitekkel vagy kezdjetek el egy új sorozatot! A leterhelő filmeket, amik lelkileg megviselnek most tegyük félre, inkább a könnyed és vicces filmeket/sorozatokat részesitsük előnyben. A napfény hiánya miatt az agyunk szerotonin (boldogsághormon) termelése is csökken, emiatt alakul ki sokaknál a levertség és rossz hangulat ebben az időszakban. A téli depresszió valós jelenség és a jelenlegi korlátozásokkal nyakon öntve egy nehéz időszakká teheti a hideg hónapokat mindannyiunk számára. Ezért most nagy szükségünk van a szívmelengető, mókás „limonádé” alkotásokra.

Mozgás, mozgás, mozgás!

Senkit nem hibáztatok, ha nem áll neki egy 10 km-es körnek mínusz 2 fokban (én sem tenném), de erre nincs is semmi szükség. Csak bekapcsoljuk a laptopunkat, és máris temérdék online mozgásformából válogathatunk: zumba, alakformáló torna, jóga – mindegyikhez található edzés a világhálón, a legtöbbhöz még eszközre sincs szükség. Ha pedig szeretnénk egy vidám napot varázsolni magunknak, tekerjük fel a hangerőt a kedvenc dalainkon és táncoljunk egy jót! Garantált, hogy utána kicsattanunk majd az energiától és még a felesleges kilók is lerobbananak rólunk.

Motivációs tábla – út a jövő felé

Az év vége egyébként is az összegzés, a számvetés időszaka. Kicsit lassuljunk le a rohanós hétköznapok közepette és nézzünk körbe magunk körül. Most jobban van időnk átgondolni, mi minden történt velünk az évben, merre tartunk jelenleg és hová akarunk eljutni. Ehhez készítsünk egy motivációs táblát, ahol összegezzük a következő időszakra kitűzött céljainkat! Ehhez szükségünk lesz egy parafatáblára és néhány inspiráló képre, ami a célunk elérésére emlékeztet. Minden nap pillantsunk rá, hogy erőt és kitartást adjon az úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr1718259925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása