Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A korcsolyázás pozitív hatásai - gyerekekre és felnőttekre

2023. december 14. - Csilla Csipszer

oxelo_panoplie.jpg

Itt a tél, nyitnak a jégpályák és így végre lehet jégkorizni. Ami amellett, hogy nagyon jó közös program, egyénileg is megtalálhatjuk benne az örömünket. Természetesen a jókedv mellett testünkre is jótékonyan hat pár óra korcsolyázás.

És hogy mik ezek a jótékony hatások?

Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a korcsolyázás egy nagyon összetett mozgásforma, így szinte a teljes testet átmozgatja. A friss levegő és a komplex mozgásoknak köszönhetően felpezsdíti a vérkeringést, ami jó hatással van a szívrendszerre és pozitív hatással van a légzőrendszerünkre. Izmaink közül a: négyfejű combizom,  háromfejű lábikraizom, nagy farizom, széles hátizom és az egyenes hasizom dolgozik a leginkább.

Leginkább a lábaink izmait, ízületeit dolgozzuk meg korizás közben. Ízületeink erősítésével pedig serkentjük az ízületi folyadék képződését, amit igazán hosszútávon tudunk kamatoztatni.

A jégkorizás szuper közös program!

Miért jó a tüdőnek?

A sport közben kétféle erőkifejtés történik. Anaerob és aerob. Anaerob fékezéskor vagy sprinteléskor történik, mert oxigénhiányban dolgozik a tüdő. Ha lassabban korcsolyázunk, akkor a mélyebb légvételek miatt nagyobb az oxigénellátottság és jobban igénybe vesszük a tüdőt. A két fázis váltakozása erősen fejleszti a tüdő kapacitását és a teljes légzőszervrendszert.

Koordinációt is fejleszt?

Mivel két vékony pengén kell “talpon” maradni (ami nem könnyű dolog), a korcsolyázás igencsak fejleszti a mozgáskoordinációnkat. A végtagok összehangolt mozgása és az egyensúly megtalálása és megtartása nem könnyű dolog. Emellett elősegíti a helyes testtartást.

Intenzitásában legjobban a futáshoz tudom hasonlítani, mert hasonlóképp veszi igénybe a szervezetünket és ugyanúgy vagy talán még jobban fejleszti az állóképességet.

A korcsolyázás fejleszti a koordinációt

Egy mondattal:

A jégkorcsolyázás, fejleszti az állóképességet, koordinációs készséget és a szív-és érrendszer mellett a tüdőnket.

Ha kezdők vagytok, akkor ajánlom figyelmetekbe Niki blogbejegyzését arról, hogyan érdemes megtanulni korcsolyázni és milyen feladatokkal kezdhetünk, ha még nem nagyon volt korcsolya a lábunkon.

+1tipp:

Rétegesen öltözzetek fel, mert korizás közben könnyen kimelegszünk. Ha megállunk így, akkor könnyen meg is fázhatunk.

Ha tehetitek, bújjatok bele a korcsolyába és csússzatok pár órát.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr9618274029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása