Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

A túl sok alvás hatásai

2023. október 27. - Csilla Csipszer

alvas-tulalvas-tulalvas-hatasai-egeszseg-egeszsegtelen-alvas-egeszseges-eletmod-tippek.jpg

Mindenki tudja, hogy kevés dolog tudja úgy megszépíteni az ember napját, mint amikor egy nyugodtan és pihentetően átaludt éjszaka után frissen, energikusan ébred fel. Nem véletlen, hogy az alvásnak ennyire fontos szerepe van az életünkben. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a túlzásba vitt alvás is lehet ártalmas.

Meglepő lehet, de a szokásosnál jóval több alvás nem fog minket energikusabbá és frissebbé tenni. Épp ellenkezőleg: kimerültséget, nyomottságot tapasztalhatunk. Az ajánlott napi alvásmennyiség 7-9 óra a felnőttek számára, de ha rendszeresen ennél többet alszunk, akkor koncentrációs zavarokat tapasztalhatunk. 

Alvásra mindenkinek szüksége van, enélkül nem lennénk képesek életben maradni. Ha megvonjuk magunktól, vagy csak napi pár órát alszunk , szervezetünk nem tud regenerálódni, megfelelően és egészségesen működni.

Gyakori fejfájás, súlyosbodó betegségek

A "túlalvás" egyik tünete az is, hogy hajlamosabbá válunk a fejfájásra, különösen akkor, ha álmunkban horkolni is szoktunk. Egy kutatás szerint a horkolók körülbelül 60 százalékánál jóval gyakrabban jelentkezik fejfájás, mint azoknál, akik nem horkolnak. A túlzásba vitt alvás emellett súlyosbíthatja egyes betegségek, például a krónikus depresszió tüneteit, illetve a hátfájást is.


Hangulatváltozások, teljesítménycsökkenés

Előfordulhat az is, hogy gyakran ébredünk rosszkedvűen, ingerlékenyen, és hangulatingadozásokat is tapasztalhatunk. Ez pedig tovább súlyosbodhat attól, hogy kevésbé leszünk produktívak, ami csak tovább rontja a hangulatunkat , és sokkal könnyebben dühbe gurulunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr4718243425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása