Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Mi áll az indokolatlan levertség hátterében?

2023. szeptember 01. - Csilla Csipszer

1530714459-faradtsag.jpg

Hosszú ideje nincs kedved semmihez? Reggelente legszívesebben ott maradnál a takaród alatt? Úgy érzed, a gondok maguk alá temetnek? A rossz hangulat tönkreteheti a hétköznapokat. A legtöbben ilyenkor megpróbálnak tenni valamit a lelki egészségük érdekében, de előfordulhat, hogy minden erőfeszítésük ellenére sem javul a helyzet. De akkor mi a gond?

“Elegem van mindenből”

Ha csapnivaló a hangulatunk, akkor az rányomja a bélyeget a mindennapokra. Olyankor nem tudunk örülni, nem tudunk szívből nevetni, nem tudunk optimisták maradni. Nincs türelmünk a feladataink elvégzéséhez, képtelenek vagyunk koncentrálni, nem bírunk a nehézségekkel. Másokkal sem szívesen találkozunk, inkább csak begubózunk otthon, és várjuk, hogy a rosszkedv elillanjon. 

Mindenkinek vannak rossz napjai. Ám ha ez a negatív hangulat hosszú ideje fennáll, az problémát jelent. 

A többség ilyenkor mindent bevet azért, hogy visszanyerje jókedvét. Változatos programokat terveznek, sok időt töltenek szeretteikkel, a munkában kímélő üzemmódra kapcsolnak, és a pihenésre, feltöltődésre koncentrálnak. 

Ám hiába minden, a kedvük ilyenkor sem javul. De akkor mi lehet a baj? Talán valamilyen komolyabb lelki betegséggel küzdenek? Behálózta őket a szorongás vagy a depresszió?

Nem feltétlen! Lehetséges, hogy az egész mögött a bélflóra áll! 

Mi okozhatja a rosszkedvet? 

Lehetséges, hogy a pocsék hangulatért nem a pihenés hiánya, az időjárás vagy lelki gondok állnak, hanem a bélbaktériumok! De hogyan lehetséges ez?

A válasz nem túl bonyolult. Agyunk és beleink között szoros kapcsolat áll fent, köszönhetően az ún. bolygóidegnek. Ennek eredményeképpen a hangulatunk hatással van az emésztőrendszerünkre. Gondoljunk csak bele, hogy egy stresszes időszak alatt hányszor küzdünk hasmenéssel! 

Ez fordítva is igaz, azaz a bélbaktériumok is befolyásolják a hangulatunkat. Amikor kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor a bélflóránk állapota rendben van, azaz az ott található jó és rossz baktériumok egyensúlyban vannak egymással. Ezzel szemben ha ez az érzékeny egyensúly felborul életmódunk, táplálkozásunk miatt, akkor könnyedén elszaporodhatnak a káros baktériumok a bélrendszerben. Ez pedig nem csak testünkre, de lelkünkre is hatással lehet. 

Ha tehát tartós levertséget, szomorúságot érzel, elképzelhető, hogy bélflórád felelős a rosszkedvért!

Így vess véget a gyatra hangulatnak

Hiányzik már saját magad boldogabb, kiegyensúlyozottabb verziója? Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy messzire kerüld a rosszkedvet:

  • Állítsd helyre bélflórád egészségét! Amíg egészséged hagy némi kívánnivalót maga után, addig a rossz hangulat sem fog továbbállni. Ezt megteheted úgy, hogy probiotikus élelmiszereket fogyasztasz, és étrendkiegészítőket szedsz.
  • Táplálkozásunk is képes befolyásolni a hangulatunkat. Ha odafigyelsz a helyes étrendre, a rostban-és vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztására, akkor nem csak energikusabbnak és frissebbnek érezheted magad, de a kedved is javulhat. 
  • A mozgás egy olyan csodaszer, amely képes messzire űzni a rosszkedvet. Mozogjunk tehát minél többet, lehetőleg a friss levegőn! 
  • Gondoskodj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról! Ha kimerültek vagyunk, akkor képtelenség jókedvűnek maradni. 

Tedd rendbe a bélflórádat! 

Ha huzamosabb ideig tartó rossz közérzet és kedvtelenség azt jelzi, hogy valami nincs rendben egészségünkkel. Sokan először lelki problémákra gyanakodnak, pedig sokszor a bélflóra egyensúlyának felborulása áll a tünetek mögött!

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2618198489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása