Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Hogyan legyen tényleg pihentető a szabadság?

2023. augusztus 16. - Csilla Csipszer

41_fejlec.jpg

A nyaralás előtti héten ezekkel a lépésekkel készülhetünk fel a távollétre

Jóváhagyták a szabadság igényünket és már számoljuk a napokat a jól megérdemelt pihenésig? Sokan éreznek így ezekben a hetekben, azonban, ha mi ki is kapcsolunk, az iroda biztosan nem fog, így van néhány dolog, amit mindenképpen érdemes meg tenni még a szabadság előtt, hogy az biztosan pihentető legyen.

Ki szeretne a nyaralása alatt is azon aggódni, hogy minden fontos teendőt elvégzett-e, biztosan elküldte-e azt az utolsó e-mailt, vagy épp nem felejtett-e elmondani valamilyen fontos információt a munkatársának? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen meglepetéseket a nyaralás alatt.

Hasznos lehet, ha rendszerezzük a tennivalókat, esetleg listát készítünk róluk, hogy lássuk, mit kell mindenképpen befejezni, mielőtt egy időre búcsút intünk a munkahelyünknek és kipihenjük az egész éves fáradalmakat. Érdemes a teendőket priorizálni is, így biztosan nem marad semmi fontos az utolsó percekre.

Parkinson-törvény, ami röviden annyit tesz, hogy minden feladat kitölti a rendelkezésre álló időt. Mondhatnánk úgy is, hogy ha 3 napot adunk magunknak arra, hogy rendet tegyünk az asztalunkon, akkor valószínűleg a harmadik nap végére készülünk el vele, míg, ha mindössze 1 órát szánunk rá, akkor 1 óra múlva is hasonló rendet fogunk varázsolni, mint 3 nap alatt.

Szintén hasznos, ha a mindössze pár perc alatt elvégezhető feladatokat fontosságtól függetlenül előre vesszük és minél gyorsabban végzünk velük. Egyrészt motiváló és jó érzés az, hogy eggyel kevesebb tennivaló szerepel a listán, másrészt hajlamosak vagyunk a kisebb feladatokat a végtelenségig halogatni, majd elfelejteni, így ezzel a módszerrel elkerülhetjük a későbbi aggodalmat, hogy vajon mit felejtettünk el.

Fontos kiemelni, hogy a közelgő nyaralás kapcsán az első és legfontosabb dolog a kommunikáció: ne felejtsük el tájékoztatni a munkatársainkat is arról, hogy mikor és mennyi időre szándékozunk szabadságra menni. Így egyrészt felkészülhetnek ők is erre az időszakra, valamint kisebb eséllyel fog előfordulni, hogy a nyaralás alatt keresnek meg munkával kapcsolatos ügyekben.

Amíg mi szabadságon vagyunk, a munkatársak vagy egy helyettesítő személy veszi át a munkánkat. Érdemes lehet készíteni egy listát vagy egy leírást arról, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképp meg kell csinálni és azokat hogyan szoktuk mi elvégezni, így könnyítve az ő munkájukat.

Amennyiben ügyfelekkel, partnerekkel dolgozunk, érdemes őket is tájékoztatni arról, hogy nem leszünk elérhetők egy darabig és ha mégis szükségük van segítségre, kit kereshetnek. Nem csak azért, hogy elkerüljük a munkával kapcsolatos teendőket a szabadságunk alatt, hanem azért is, mert ezzel a kollégáknak is segítünk és a partner is érzi majd, hogy fontos számunkra.

Természetesen minden esetben érdemes egy automatizált e-mailt és esetleg hangposta üzenetet is beállítani arra az időre, amíg távol vagyunk, így aki keresne, azonnal választ kap a tekintetben, hogy miért nem vagyunk elérhetők és mikor számíthat leghamarabb a válaszunkra.

Sokaknak természetes, hogy mielőtt nyaralni megyünk, kitakarítjuk a lakást, meglocsoljuk a növényeket és mindent rendben hagyunk magunk után, hogy amikor hazaérünk, ugyanez fogadjon minket. Ezt a munkahelyünkön is alkalmazzuk: tegyünk rendet a munkaterületünkön vagy íróasztalunkon, rendszerezzük az iratokat és irodai eszközöket, fertőtlenítsük le a billentyűzetet és monitort, valamint töltsük fel a gyakran használt eszközöket.

Ezzel szintén segítünk a kollégáknak, ha valamire szükségük van, miközben minket helyettesítenek, valamint sokkal jobb érzés lesz szabadság után, kipihenten újra belefogni a feladatokba.

A rendezettséghez az is hozzátartozik, hogy előre gondolkodunk kicsit. Gondoljuk át, mit kell majd csinálnunk, ha visszajöttünk a nyaralásról és rendszerezzük a feladatokat. Ne szervezzünk üzleti találkozót és megbeszélést az első napokra, hagyjunk magunkat időt arra, hogy visszarázódjunk a munkába és újra átlássuk az aktuális teendőket.

Érdemes rászánni egy kis időt a munka és a feladatok átadására az utolsó napokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr5018192823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása