Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért jó a gyereknek a kutya?

2023. augusztus 15. - Csilla Csipszer

 

kutya-gyerek-1024x666.jpg

Nincs olyan család, ahol egy idő után ne kezdenének el a gyerekek kutya után könyörögni.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek kutyájuk van nagyobb az önbecsülésük, könnyebben barátkoznak, felelősségteljesek, kevésbé stresszesek, mentálisan egészségesebbek.

Ha egy szülő elgondolkodik azon, vajon jó lenne-e egy kutya a háznál, akkor bizony sok szempontot figyelembe kell vennie. Például milyenek a körülmények, valóban felkészült-e rá a család, és leginkább a gyerek.

Ugyanis, ha befogadunk bármilyen állatot, onnantól nincs kecmec, róla mindig gondoskodni kell.

Sok szülő attól fél, hogyha beadják a derekukat és befogadnak egy kutyát, akkor idővel minden tennivaló majd az ő nyakukba szakad. Hiszen idővel kophat a gyerkőc lelkesedése, főleg a hajnali séták és a folyamatos törődés miatt.

Ezért is fontos, hogy sok beszélgetés előzze meg a döntést. Készítsetek akár egy beosztást, tervet előre, ki mikor és mennyit foglalkozik majd az ebbel.

Illetve az elejétől fogva vonjátok be a gyereket, hogy érezze, ez az ő döntése, tehát az ő felelőssége is.

  1. Felelősség

Talán ez az első, ami mindenkinek az eszébe jut és nem véletlenül. Ha a szülő valóban hagyja, hogy a gyerek tevékenyen részt vegyen a kutya életében, és nem veszi át az ő teendőit, akkor bizony sokat tanulhat a gyerek a felelősségről.

Ő akarta a kutyát, hát gondoskodjon is róla. Ez nem azt jelenti, hogy mi hátra dőlünk és nem segítünk neki, de nem végezzük el helyette a feladatokat.

Szépen lassan a gyerek mindennapi rutinjába is be fog épülni a kutyáról való gondoskodás és nem lesz nyűg a napi három séta, az etetés és az egyéb feladatok.

Fontos, hogy már mielőtt beszereznénk a kis kedvencet szögezzük le, hogy egy állat nem csak cuki, meg nem csak csupa móka, hanem bizony sok felelősség és rengeteg munka is.

Így a gyerekekbe már nagyon korán beleépül a felelősségvállalás, a gondoskodás és később ez nem lesz nekik egy teljesen új terep.

  1. Több mozgás

Bizony, a legtöbb kutya nagyon mozgásigényes, de még a lustább vagy kifejezetten házicirkálók is igénylik a sétát időnként. Ezzel pedig arra sarkallják a gyerekeket, de az egész családot is, hogy kimozduljanak.

Ha ott a kutya, mennyivel jobb móka a kert, a park vagy egy erdei kirándulás.

Megnövekedhet a hosszabb séták száma is, hiszen végre van miért pontosabban kiért kimozdulni.

  1. Érzelmi intelligencia növekedése

Egy kutyával nem csak azt tanulja meg a gyerek, hogy milyen, amikor valaki iránt felelősséggel tartozik, hanem például nő az empátiája, a másokkal szembeni érzékenysége is.

Hiszen sokszor lemondással járhat egy kutyáról való gondoskodás. Ha a gyerek inkább azt választja, hogy megeteti a kutyust, vagy elmegy vele sétálni, felszedi a szemetet, amit csinált, ahelyett, hogy mondjuk mesét nézzen, máris egy kicsit önzetlenebbé válik.

Olyan fogalmakkal ismerkedhetnek meg tapasztalti úton, mint a gondoskodás és az együttérzés. Ők így azt tanulják meg, hogy még ha valaki tőlünk is függ, ezzel nem szabad visszaélni, hiszen ez inkább jelent felelősséget a másikkal szemben, mintsem erőt.

Mindamellett, akár a gyerek önértékelése is nőhet, hiszen például ha megtanítják a kutyát valamilyen trükkre, az egy nagyon jó visszacsatolás nekik.

  1. Stresszkezelés

Sokszor hallhattuk, hogy kutyákat visznek idősek otthonába, ahol sok a magányos ember, vagy esetleg betegekhez kórházakba. Ez nem véletlen, ugyanis a kutyáknak megnyugtató a jelenlétük, jó érzés őket simogatni, már a tekintetük is kedvességet, nyugalmat sugároz.

Így a gyerekekre is jótékony hatással lehet egy stresszesebb nap után vagy ha mérgesek. Nem hiába szokták például autista gyerek mellé is segítő kutyákat bevonni, ugyanis jó hatással vannak a dühkitöréseik kezelésére.

  1. Társaság

Ezt talán nem is kell túlmagyarázni. Főleg, ha egyke gyerekről beszélünk lehet nagyon hasznos egy kutya, de testvéreket is össze tud hozni.

Az egyedüli gyerekek pedig így megtanulhatnak osztozkodni a figyelmen, és igaz barátra, társa lelhetnek a kiskedvencben.

A kutyák önzetlenül szeretik a gazdáikat, nem kritizálnak, így olyan társra lelhetnek bennük a gyerekek, akire mindig lehet számítani.

  1. Összehozza a családot

A kutyáról való gondoskodás bizony csak közös erővel lehet igazán zökkenőmentes, illetve ki tudna ellenállni a szőrös barátnak?

Ahogy már feljebb is említettem, ilyenkor a család sokkal több közös programot kezd általában szervezni, hiszen a mozgás is a mindennapjaik részévé válik.

A kutyával pedig később is szuper közös élmények születhetnek, amelyekre jó néha nosztalgikusan is közösen emlékezni. Igazi összekovácsoló ereje van egy kutyának.

  1. Segítenek a tanulásban

Számos tanulmány számolt be arról, hogy a már említett nyugtató hatása a kutyáknak segít, hogy a gyerekek könnyebben tanuljanak és ne veszítsék el egyből a türelmüket.

Főleg olvasás és házifeladat készítés során jön jól ez a stresszoldó hatása a kutyáknak. Ugyanis előttük nem izgulnak a gyerekek, nem félnek, hogy elrontanak valamit. Ez jól jön például akinek nehezen megy az olvasás, mert a kutyus előtt nyugodtan gyakorolhat.

Ez pedig idővel meghozza a várt hatást és sokkal gördülékenyebb lesz ez a képessége a gyereknek.

  1. Szociális készség fejlesztése

Általában, aki kutyával nő fel, sokszor lesz közlékenyebb, barátságosabb és nyitottabb, de sokat segíthet egy eredendően félénk gyereknek is, hogy megnyíljon.

A kutyákkal ugyanis sokszor keveredhetnek olyan szituációba, amikor interakcióba kell lépni akár más kutyásokkal vagy éppen valakivel, aki szeretné mondjuk megsimogatni a kutyust.

Az állat alapból jó témát szolgáltathat, így nem kell izgulni, hogy mit is mondjunk. A végeredmény egy sokkal nyitottabb és szociálisan érzékenyebb gyerek lehet.

  1. Szeretetre tanít és annak kifejezésére

A kutyákat nem nehéz szeretni, hiszen ők általában nagyon hamar elkezdenek kötődni a gazdáikhoz, minden nemű hátsószándék nélkül.

Ráadásul nagyon jól és könnyen fejezik ki, ha valaki fontos számukra: odabújnak, megnyalják, keresik a társaságát.

Így a gyerekek is sokat tanulhatnak a feltételnélküli szeretetről és arról, hogy nyugodtan fejezzék ki, ha valaki fontos számukra.

  1. Jótékony hatás az egészségre

Sok kutatás taglalta már, hogy azok a csecsemők, akik a kezdetektől fogva kutyák, háziállatok mellett cseperednek, sokkal kevesebbet lesznek betegek, és az asztma vagy egyéb légúti betegségek is kevesebbszer jelentkeznek náluk.

Ennek egyik oka, hogy a például a kutyák mancsán, szőrén stb. számos olyan kórokozóval találkozhatnak, amivel amúgy nem, ez pedig erősíti az immunrendszerüket.

Illetve a már említett stresszoldó hatásuk is hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek, de az egész család kiegyensúlyozottabb lehet, ami ugye szintén az egészségesebb élet egyik elengedhetetlen pontja.

  1. Kontroll megtanulása

A kutyákat bizony nevelni és kontrollálni kell. Ez jó lecke lehet minden gyerek számára, mivel ezzel együtt saját magukat is erre kell tanítaniuk.

Illetve egy idegen kutya jelenlétében meg kell tanulnia kontrollálni, visszafogni a saját kutyáját. Ez önfegyelemre, mégis elfogadásra sarkallja a kicsiket.

  1. Élmények sora

Egy kutyával az oldalunkon olyan élményekben lehet részünk, amit sehol máshol nem tudnánk megtapasztalni.

Annyi szeretetet, vicces helyzetet, néha bosszúságot és újdonságot köszönhetünk nekik, amelyre mindig jó lesz visszaemlékezni.

Egy kutya idővel valóban a család részévé válik és hála neki, teljesen új dolgokat fedezhetünk fel, amelyek szuper élménnyel kecsegtethetnek.

  1. Tisztelet

Bizony, erre a fontos dologra is megtanítja a gyerekeket a kutya. Ugyanis idővel rá kell jönniük, hogy az állat sem egy felhúzható játék, akivel mindig, amikor nekünk kedvünk van játszhatunk és azt csinálja, amit mi akarunk.

Sokszor van, hogy a kutyus mondjuk fáradt vagy nincs olyan hangulatban, ilyenkor tiszteletben kell tartani ezt és békén hagyni.

Ezzel a gyerekek is megtanulhatnak alkalmazkodni és kompromisszumokat kötni, ami a későbbiekben sem lesz hátrány számukra.

  1. Bizalom kiépítése

Sokan félnek a kutyáktól, ami a bizalmatlanságra vezethető vissza.

A gyerek nem csak a feltétel nélküli szeretet tanulják meg tőlük, de azt is, hogy hogyan lehet bízni valakiben.

Egy kutya nem fog minket hátba támadni, jobb esetben magától elhagyni sem, benne tényleg meg lehet bízni, főleg ha tiszteletben tartjuk az igényeiket.

  1. Veszteség kezelése, megértése

Sajnos, egy kutya élete is véges, általában ha nem lesz beteg vagy nem éri valami baleset olyan 10-15 évet szoktak élni.

Egy kutya eltávozása lehet legalább akkora veszteség, mint egy emberé, hiszen évekig a család tagja volt. Ez viszont jó alkalom arra, hogy a gyerekekkel a veszteségekről, és az elmúlásról beszéljünk.

Ha megfelelően mondjuk meg a gyereknek a kutya halálát, akkor el fogják fogadni. Nem lesz túl ijesztő, ami jó hatással lehet a mentális egészségükre és arra, hogy elfogadják a természet körforgását.

Remélhetőleg nem maradt több kétely benned, hogy miért jó a gyereknek a kutya! Egy kutya mindig hatalmas döntés, és nem csoda, hogy félnek kicsit tőle a szülők.

Azonban ha adottak a körülmények és elbeszélgettünk a gyerekkel arról, hogy ez mivel jár -jó és rossz oldalról egyaránt- akkor nem fogjuk megbánni.

Számos csodás élményt, pozitív tulajdonságot kaphatnak általuk a gyerekek, de az egész család is, amely így nem csak egy kutyával, de egy igazi családtaggal bővülhet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr8618192803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása