Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Férfiak magas érzelmi intelligenciával

2023. február 22. - Csilla Csipszer

Az érzelmek érzékelése és megértése egyénenként változik. A nőknek finomabb szenzoraik vannak, ezért könnyebben érzékelik a másik ember érzéseit.

A magas érzelmi intelligencia (EQ) nagymértékben múlik azon, hogy milyen volt a kapcsolatunk kisgyermek korunkban a szüleinkkel. Ez az alapja mindennek. Ez nagyban összefügg az ölelések számával, és hatásaival is. (2023. február 20., Az ölelés hatásai)
A kutatások szerint kötődő, törődő és egymásra hangolódó családban nőnek fel azok a fiatalok, akiknek már tizenéves korukban is magas az érzelmi intelligencia szintjük. Tudnunk kell, azt, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető, ötven éves korra akár 25 százalékkal is és nem csak a nők képesek erre. A magas EQ-val bíró férfiakra minden igaz, csak az nem, hogy érzéketlenek, unalmasak vagy ridegek lennének.

Nézzük meg, hogy melyek azok a tulajdonságok, amik erre utalnak egy férfinél:

  1. Pontosan tudja, hogy mit érez

Meg tudja nevezni, hogy mit érez, és hogyan tudja azt feldolgozni, annak érdekében, hogy ne nyomorítsa meg az életét.

Tehát minden belső vívódását, örömét, fájdalmát képes pontosan megnevezni, és felismeri a kapcsolatot az érzelmei, a gondolatai és tettei között.
Ehhez persze mélyen magába kell néznie, ezért nem ritka, hogy az ilyen férfiak szeretnek elvonulni, bezárkózni, kevés közeli barátjuk van, de velük hosszútávú és mély kapcsolatot ápolnak.
A magasabb érzelmi intelligenciát birtokló férfiak általában olyan szakmákban jeleskednek, mint a szülész-nőgyógyászat, a pedagógia, a marketing, az üzleti élet vagy valamely természetgyógyászati ág.

  1. Képes kezelni az indulatait

Nem csak a türelem, hanem a magas érzelmi intelligencia is szükséges ahhoz, hogy egy férfi ne kezdjen el ösztönösen viselkedni stresszhelyzetben.
A férfiaknak van egy  „üss vagy fuss” viselkedése. Ez, helyett képes higgadt maradni, szavakkal meggyőzni a másikat vagy saját magát egy kívánatosabb érzelmi állapotba átvinni.
Felismeri, ha túl sokat panaszkodik vagy mérgelődik, és a hasonló érzéseket kiváltó helyzetekben tudatosítja magában, hogy van választása.
Nem muszáj mindig sértődötten, haragosan reagálnia, ha bevág elé egy autó, vagy ha túl sokáig kell várakoznia a kasszánál.

  1. „Ma nem idegesít fel semmi”

Ez a tulajdonság az előzőből következik. Az életkorral is eljuthat odáig, hogy egy férfi tudatosan olyanná alakítsa érzelmi állapotát, amely az adott helyzetben a céljának legjobban megfelel, de mindenképpen megköveteli a magas érzelmi inteligenciát.
Ha az első randin például nem talál parkolóhelyet, a pincér eltéveszti a rendelést, a ruhatárban összekeverik a kabátját máséval és még a számlával is át akarják verni, akkor nagyon gyorsan eljut az ember oda, hogy szidni kezdi az alkalmazottakat, felemeli a hangját, káromkodni kezd és kifordul magából.
A nők ösztönösen kerülik az egresszív férfiakat, ezért, ha a férfi képes felmérni, hogy ott és abban a helyzetben nyugodtnak, magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak kell maradnia és képes is ezt megvalósítani, akkor igazán kellemes estének nézhet elébe.

  1. Képes kiolvasni mások érzelmeit

Hányszor hallottuk már, hogy a férfiak nem értik meg a nőket, pontosan el kell magyarázniuk mindent, ha valamit szeretnének, mert a célozgatásból nem ért az erősebbik nem. A legtöbbször ez tényleg így van.
Ám vannak olyan férfiak, akik profi szinten űzik a női érzések felfedezésének sportját, nekik nem lehet hazudni. Valljuk be, mi nők nem ehhez vagyunk szokva és kényelmetlenül is érezzük magunkat az ilyen fürkésző szemekkel bámuló férfi társaságában.
Nem ok nélkül, hiszen nem mást jelent ez, minthogy a saját fegyverünket fordították ellenünk. Mások érzéseinek pontos és azonnali megértését és befolyásolását tipikusan női készségnek hisszük, pedig valójában nem az.
Felmérések szerint a magas érzelmi intelligenciával rendelkező férfiak boldogabb családi életet élnek. Ha hibáznak, képesek bocsánatot kérni, nem vádaskodnak, tisztán látják mások fáradozásait és megbecsülik azt.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a magas EQ vonzza a hasonlót. Az érzelmileg intelligens férfiak ösztönösen egy olyan társ mellett érzik magukat jól, aki számára szintén fontosak a fenti kvalitások.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr4518055692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2023.02.22. 19:15:04

Na ja, gondolatolvasok vagyunk...hahahaha....inkabb ne.
süti beállítások módosítása