Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Az ölelés hatásai

2023. február 21. - Csilla Csipszer

Ki hinné, hogy létezik az emberi cselekedetek között egy olyan pozitív érzelmi töltettel bíró mozzanat, ami nemcsak hogy stresszoldó, de az érzetére egy oxitocin nevű hormon is termelődik a szervezetünkben. Ez nem más, mint az ölelés.

Az öleléssel az a baj, hogy nagyon ritkán ölelünk át másokat. Most nem az idegenekre gondolok, hanem a családunkra, barátainkra. Nagyon fontos, hogy tudjuk mikor kell átölelni másokat, amikor izgatottak, boldogok vagy szomorúak vagyunk, illetve megpróbálunk vigaszt nyújtani. Kutatások kimutatták, hogy az ölelés egészségesebbé és boldogabbá tesz bennünket. Az ölelés az egyik leghatékonyabb, legpozitívabb emberi megnyilvánulás. Minél többet ölelkezünk, annál többet akarunk átadni ebből az örömforrásból.

Ha átölelünk valakit, azonnal melengető, kellemes érzést tapasztalunk, de a tudósok szerint az ölelés előnyei ezt messze meghaladják.

Az a jó az ölelésben, hogy ezeket az érzéseket át lehet adni egy másik embernek, hogy az egy közös élmény legyen. Ezek a pillanatok növelhetik a további tapasztalatokat, ami végül az együttlét boldog érzéséhez vezet az emberek között.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, más egy 3 másodperces ölelés is segít pozitívabban látni a világot. Minden nemzet, minden ember ölelkezik, valamilyen szinten

Számos jótékony egészségégügyi és pszichológia hatása van, például fokozza a bizalmat, csökkenti a félelemérzetet és a fájdalomérzetet, erősíti a kapcsolatokat, a szolidaritás- és a biztonságérzet, illetve mérsékli a szervezet kortizolszintjét, amely hatására enyhül a stressz hatása. Ezenfelül rendezi a légzést és a vérnyomást, elmulasztja a rosszkedvet, energiával tölt fel, ellazít és türelmessé tesz, illetve javítja az immunrendszert.

Egy igazán meggyőző idézet, az öleléshez:

 „A hagyomány szerint valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.” (Paulo Coelho)

Nézzük meg, hogy hogyan öleljünk meg „jól” embereket: 

A baráti ölelés: A baráti ölelés jellemzője, hogy nem az érintés mélységére és hosszára koncentrált, valamint nem az érzelmek dominálnak benne, hanem inkább egy gyors mozzanatban mutatott köteléki szimbólumként tesszük. Általában két férfi között a hát megütögetése a barátság jelzése. A fiatal fiúk körében szokás a kézfogás közbeni váll a vállal való ütközés, és közben a hát közepének megveregetése. A hölgyeknél a baráti ölelés kicsit hosszabb időintervallumú és jóval belsőségesebb is.

A szerelmes ölelés: a kötődés egyik legjobb kifejezőeszköze lehet két ember között. A szerelmesek kétféleképpen szoktak ölelni: a közös bennük, hogy legalább 20-30 másodpercig tartó szoros ölelkezés. Az egyik ölelési forma, amikor szorosan magához öleli a fiú a lányt, és simogatja a hátát, míg a lány a fejét a fiú vállára teszi. A másik ölelési forma inkább a bújásra hasonlít, amikor szintén szorosan, főleg a két mellkas érintkezik, és teljesen szorosan átkarolja egymást a pár. A bensőséges ölelésnél kezdődik el az oxitocin hormon termelése a legnagyobb hatékonysággal, így tartósságát tekintve ez tart ki leghosszabb időig szervezetünkben.

A kultúrák ölelése: a társas életben sok kultúra alkalmazza üdvözlésként az ölelés egyes formáit. Főként a mediterrán és dél-amerikai országokban hagyomány a találkozásnál az ölelkezés. A protokoll szerint az ölelés egy igen bizalmas forma, melynek megvan a maga metódusa: a formális ölelés nem jár a testek szoros érintkezésével, a hosszúsága az érzelmek mélységétől, a legutóbbi találkozás óta eltelt időtől, az adott alkalom motivációjától függ. Ide kapcsolódik még a váll- és hátveregetés, mely az örömöt fejezi ki, de mindig figyelni kell a mértékletességre. Az ölelés folyamán a kéz és az arc itt nem játszik szerepet.

A stresszoldó ölelés: ahhoz, hogy a napi stresszes helyzeteket természetesen tudjuk oldani, nincs szükség semmi másra, mint egy jó nagy és minimum 20 másodperces ölelésre. Ennyi idő szükséges a oxitocin hormon termelődésének elindításához a szervezetünkben. Mindehhez ha simogatás is társul, növelhetjük a hatékonyságát a nyak, a hát, a váll vagy a fej hátsó részének érintésével. Ilyenkor a szervezetedben különböző kémiai és biológiai reakciók kezdődnek el: oldódik a stressz, csillapodik a fájdalom, javul az immunrendszer, ellazulnak az izmok, csökken a feszültség, biztonságérzetet ad, növeli az önbizalmat, lassítja a légzést, tehát egészében harmonizálja a szervezetet.

Amikor egy férfi megölel egy nőt, az érzelmeit nem verbálisan is kifejezi, így erősen árulkodik az ölelésünk az aktuális érzelmi töltetünkről. Amikor egy férfi csak érintőlegesen öleli át a nőt és simogatja a hátát, az arra utaló jel, hogy ez egy szimpla baráti ölelés, egy kis empátiát táplál beléd, de semmi érzelmi töltete nincs. Viszont másrészről érezteti, hogy fontos vagy a számára, csak nem romantikus értelemben. Azonban amikor kicsit lejjebb, a hátad közepénél érint meg egy férfi, akkor már másabb a jelentéstartam: nem egyértelműen jelzésértékű, hogy tetszel a fiúnak, de utalás lehet rá, és akár komolyabb szándék is lehet mögötte. Ha már kapcsolatban kapsz egy ilyen ölelést, ez a gyengédség jele lehet feléd. Ezentúl, ha a férfi deréktájékon fogja meg a nőt, az már sokkal erősebb, határozottabb és egyértelműbb mondanivalóval bír. Ilyenkor a férfi végigsimítja a derekát a nőnek, és ezzel jelzi, hogy intimebb kapcsolatba szándékozik kerülni vele. Sőt, ha még a csípőtök is összeér, még egyértelműbb az intim kapcsolat célzata. Amennyiben egy meglévő párnál történik ilyen, akkor ez a ragaszkodás és kötődés jele lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr9218054158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása