Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Csokoládé: okosan fogyasztva egészséges

2023. november 15. - Csilla Csipszer

 

be58f9527ae365b176f173938c8ef944.jpg

Sokan tudunk azonosulni Gombóc Artúrral, aki szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét. A lelkesedésen túl, tiszta fejjel vizsgáljuk meg, milyen előnyöket és hátrányokat okoz nekünk ez a szerelem?

Az elmúlt évtizedekben a kutatók jó hírrel örvendeztették meg a világ csoki rajongóit, miszerint a csokoládé egészséges ! Ennyivel azonban ne érjük be, a részletek elhallgatásával becsapjuk magunkat.

Válasszunk okosan!

Naponta kellene csokit enni. A kakaóban lévő anyagok védik a szívet, javítják a memóriát és a pszichét - ezt korábban is lehetett tudni. Ám a csokoládé egy kutató szerint még fogyásra is jó lehet. A kakaóbabban lévő flavonoidok csökkentik a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezentúl a kakaópor magas antioxidáns-tartalma lassítja az öregedést. Ha olajos magvakkal (mogyoró, mandula) dúsított fajtát veszünk, a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok segítik szervezetünk működését.

A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, így sajnos semmilyen pozitív élettani hatása nincs. Viszont ez a fajta nem tartalmaz teobromint, így megváltás az erre allergiásoknak, mert ők sem maradnak ki a csokoládé élvezetéből.

Mértékletesen fogyasszuk!

A csokoládé 100 grammja - fajtától függően - átlagosan 500-620 kalóriát tartalmaz. Alkalmanként 2-3 kockát együnk, heti maximum 3-szor. Ha erre nem figyelünk oda, akkor többet ártunk, mint használunk, és szép lassan belenövünk Gombóc Artúr ruhatárába.

Figyeljünk szervezetünk jelzéseire!

Ha nagyon vágyunk a csokoládéra , lehetséges, hogy testünk figyelmeztet a magnézium-és krómhiányra. A csokoládé helyett együnk brokkolit, zöldbabot, teljes őrlésű gabonaféléket, olajos magvakat , vagy igyunk sört és kávét (persze mértékkel) a króm pótlására. Magnéziumforrásként fogyasszunk olajos magvakat, teljes őrlésű gabonákat (azon belül is leginkább zabkorpát), hüvelyeseket, articsókát , spenótot, tengeri algát.

Ne a csokoládéval tegyük magunkat boldoggá!

A csokiban található cannabinonid alkaloidja képes boldogságérzést kelteni bennünk. Ez azonban egy rövid ideig tartó, átmeneti állapot. A csokoládémajszolás mellékhatása, az elhízás sokkal hosszabb ideig tartó letargiát tud okozni. Nem is beszélve az elhízás egyéb egészségi kockázatairól. Találjunk az életben mellékhatás nélküli boldogsághormonokat, mint például a sportot, egy nagy kirándulást a családdal, társasjátékozást a barátokkal vagy töltsünk minél több meghitt órát a szerelmünkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr7518254553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása