Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Így készítik a teát a világ különböző részein

2023. november 06. - Csilla Csipszer

zhao_zhou_tea_angry_bird_glass_teapot6-1024x576.jpg

Szerencsére napjainkban már rengeteg teaféle közül választhatunk. Különböző keverékeket ismerhetünk meg, dönthetünk a filteres és a szálas verziók között, így könnyűszerrel megédesíthetjük a különféle tea különlegességekkel a napjainkat.  

A teakészítési módok között a legelterjedtebbek az ázsiai és a nyugati módszer, valamint a különlegesnek mondható angol verzió.

ÁZSIAI TEAKÉSZÍTÉS

Ez a módszer alapvetően több tealevélre és kevesebb vízre alapoz.  Az elkészített tea így sokkal ízletesebb lesz, azonban készítése hosszabb ideig tarthat. A készítésnél elsősorban porcelán és üveg kannát használnak, ezek nem szívják magukba a tea ízét, így különböző teafajtákat is elkészíthetnek benne, zöld teátfekete teát, vörös teát vagy akár oolong teát. A tea fogyasztásához vékony porcelán, vagy agyag csészéket használnak, melyeknek a belső része fehér, így látható a tea színe, melyből következtetni lehet, hogy eleget ázott-e a tealevél.

ÉS MOST NÉZZÜK A KÉSZÍTÉSI FOLYAMATOT:

  • Tegyük oda a vizet és melegítsük addig, amíg éppen elkezd forrni.
  • A készítéshez használatos eszközöket a forralt víz egy részével mossuk át, és melegítsük fel.
  • A teakészítéshez használt tálba, kannába tegyünk annyi tealevelet, amennyi az ízlésünknek megfelel.
  • A forralt víz egy kis részével öntsük le a tealeveleket úgy, hogy elfedje azokat, majd gyorsan öntsük is le róla, abba a kannába, melyből felszolgálni szeretnénk a teát.
  • Töltsük a levelekre a megfelelő hőmérsékletű, nem túl forró vizet és áztassuk 15-20 másodpercig.
  • Az áztatás után öntsük át ezt is a kiöntőbe, majd szervírozzuk és fogyasszuk el azt.
  • A tealeveleket annyiszor leönthetjük újra és újra, ahány használatig még élvezetes a tea íze.

 

NYUGATI TEAÉSZÍTÉS

A nyugati módszer esetén kevesebb tealevelet és több vizet használnak, körülbelül 5 g teához 400 ml vízzel számolnak. Ilyenkor az áztatási idő hosszabb, és maximum 2-szer áztatható újra egy adag tealevél a megfelelő ízélményért. A tealeveleket gyakran teatojásba helyezik, hogy a darabok ne kerüljenek bele a vízbe, azonban ezek használatakor érdemes figyelni arra, hogyha túlságosan megtömjük, akkor a tealevelek nem tudnak megfelelően kinyílni, így aromáik egy része úgymond bezárva marad. Érdemesebb a tealeveleket szabadon ázni hagyni a vízben, majd átszűrni egy másik kannába, kiöntőbe.

ÉS MOST NÉZZÜK A KÉSZÍTÉSI FOLYAMATOT:

  • A fent leírtak szerint a megfelelő mennyiségű tealevelet helyezzük egy kannába, majd öntsük fel a felforrt és rövid ideig hűlni hagyott vízzel.
  • Áztassuk körülbelül 4-5 percig, de figyeljünk arra, hogy a kisebb szemű tealevelek hamarabb kiengedik ízüket, így kevesebb áztatás szükséges esetükben. A teák csomagolásán fel van tűntetve a javasolt áztatási idő és mennyiség.
  • Ha elkészült a teánk, szűrjük át egy kiöntőbe. A felhasznált tealevelet még egyszer újra elkészíthetjük, azonban a hosszú áztatási folyamat miatt többször nem érdemes.

 

ANGOL TEA

Az angol tejes tea igazi különlegességnek számít, azonban ahhoz, hogy jól készítsék el rengeteg apróságra figyelniük kell, hiszen az elkészítés nem csak annyiból áll, hogy tejet öntenek a teához. Az igazi angolok rendkívül érzékenyek a tea elkészítésére, csak és kizárólag fekete teát használnak hozzá és figyelmesen hajtják végre a műveletet.

És most nézzük a készítési folyamatot:

  • A vizet addig forraljuk a teához, amíg az el nem kezd apró kattogó hangot hallatni, ha már a víz sípoló hangját halljuk, túlforraltuk azt.
  • A tealeveleket, vagy a filtert pontosan 3 percig kell áztatnunk, majd le kell szűrnünk, vagy kivennünk a filtert, hogy a tea ne legyen túl erős.
  • Ha cukrozzuk a teát, fontos, hogy külön kanalat használjunk a szedéshez és a keveréshez, hiszen beszennyezhetjük vele a cukrot.
  • Az igazi angol teához félzsíros tejet kell használnunk. Fontos, hogy először a tea kerüljön a csészébe, majd a tej. A kapott keveréknek lágy teás árnyalatúnak kell lennie, a tejnek nem szabad erősen kiütköznie rajta.

Azonban ahhoz, hogy a tökéletes ízharmóniát elérjük arra is figyelnünk kell, hogy milyen módszerrel készítjük el kedvencünket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr418251881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása