Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Az ölelés életet menthet

2023. április 24. - Csilla Csipszer

Jó hír, hogy az ölelés nyújtotta gyógyító hatások nemcsak akkor állnak rendelkezésünkre, amikor a párunkat, egy családtagot vagy egy gyermeket ölelünk meg, hanem akkor is, ha egy állatot simogatunk, vagy akár tánc közben simulunk hozzá egy másik emberhez. 

Mik is pontosan ezek a gyógyító hatások?

 

- Az ölelés serkenti az oxitocin termelést

Az oxitocint az egyik boldogsághormonként tartják számon: ez az az anyag, amely például szülés közben is felszabadul, elhalványítva az átélt fájdalmakat, és felszabadítva az új élet adása feletti örömérzetet. Egy olyan neurotranszmitterről van szó, amely a limbikus rendszerrel, az agy érzelmi központjával áll kapcsolatban, és elősegíti a megelégedettség érzését, valamint csökkenti a szorongást és a stresszt. Ha legalább 20 másodpercig ölelünk valakit, az agyunk oxitocint küld a szervezetünkbe, amely lecsökkenti a stressz-hormonként is ismert kortizolszintet is.

 

- Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Nem csak a meditáció, de az oxitocin is fontos a szívbetegségek kockázatának enyhítésében, hiszen csökkenti a vérnyomást. 

 

- Az ölelés erősíti az immunrendszert

Az ölelés gyengéd nyomást fejt ki a szegycsontra. Ez stimulálja a csecsemőmirigyet, amelyet az immunrendszerünk bölcsőjeként tartanak számon. 

 

- Az ölelés csökkenti a stresszt

A kortizolt nem véletlenül hívják stressz-hormonnak: lelassítja a test gyógyító folyamatait, és bekapcsolja az agyban az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” funkciót. Ha ez az állapot tartósan fennáll, az számos egészségügyi problémához vezethet. Azáltal, hogy a hosszabban tartó ölelés hatására a testünk oxitocint termel, lecsökken a kortizolszint, ellazulunk, és nyugodtabbak leszünk.

 

- Az ölelés segít depresszió esetén is

Az alacsony dopaminszint szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór, valamint a hangulati betegségek, például a depresszió kialakulásában. A dopamin felelős a „jól érzem magam” érzésért, és a szexuális örömmel is kapcsolatba hozzák. A dopamintermelést célozza számos stimuláló szer, például a metamfetamin vagy a kokain. Nekünk nem kell ennyire drasztikus eszközökhöz folyamodnunk egy kis dopaminért: egy elmélyült ölelés ugyanúgy serkenti ennek az örömhormonnak a termelődését!

 

- Az ölelés kiegyensúlyozza az idegrendszert

A bőr a testünk legnagyobb szerve. Ezen keresztül érintkezünk a külvilággal, innen kapja agyunk az egyik legtöbb feldolgozandó információt. Bőrünk apró, tojás alakú, úgynevezett Pacini testecskéknek nevezett nyomásérzékelő központok hálózatával van ellátva. Ezek érzékelik az érintést, és továbbítják az információt az agy felé. Az ölelés adása és kapása galvanikus bőrreakciót vált ki, amely megváltoztatja a bőr vezetőképességét. A bőr nedvessége és elektromossága az idegrendszer kiegyensúlyozottabb állapotának egyik jele.

 

- Az ölelés serkenti a szerotonin termelést is

Az ölelés valójában mindhárom boldogsághormon – a dopamin, az oxitocin és a szerotonin – termelését serkenti. A szerotonin alacsony szintje kapcsolatba hozható a túlsúllyal, a depresszióval és az alvásproblémákkal. Ma a piacon számos antidepresszáns a szerotoninszintet emeli – pedig van egy ennél jóval egyszerűbb és egészségesebb mód is ugyanezen hatás elérésére: az ölelés!

 

- Az ölelés öregedés gátló hatású

Mégpedig ezt is az oxitocin révén. Ahogy öregszünk, csökken a hormontermelésünk, és ez az izomtömeg egy részének elvesztését eredményezi. Valójában minden egyes eltelt évtizedben izomtömegünk 5 százalékát veszítjük el. Tehát az oxitocin nagyon fontos az izmos és ruganyos test fenntartása érdekében.

 

- Az ölelés csökkenti a fizikai fájdalmat

Nem csoda, hogy elterjedtek az apás szülések mindenhol a világon. Partnerek esetén tehát az empátia, a fizikai kontaktus jelentősen csillapíthatja a fizikai fájdalomérzetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr7418109574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.04.25. 11:40:01

Jó cikk, köszönjük! :-)
süti beállítások módosítása