Hogy működik a szerelem?

Hogy működik a szerelem?

Miért különlegesek a kék szemű emberek?

2023. április 11. - Csilla Csipszer

r.jpgA legtöbb kisbaba kék - vagy szürke színű írisszel születik. Sok kismama megörül ennek, még úgyis, hogy esetleg se ő, se az apuka nem kék szemű. Ez, az idő múlásával változik.

Általában csak a világosbőrű babák látják meg a napvilágot kék – vagy szürke színű szemmel. Nekik legkésőbb életük 6. hónapjában elkezd átalakulni a szemszínük, általában tisztább lesz, ám közel sem biztos, hogy megváltozik. Ha ezt az árnyalatot megtartják 9 és 12 hónapos koruk között, akkor már kevés az esély arra, hogy más színű legyen későbbiekben az íriszük, de egészen 5 éves korukig még sötétedhet.

Természetesen, mint sok más esetben, itt is a genetika játszik hatalmas szerepet. Érdekesség, hogy két, barna szemű szülő esetében is még 7% esély van arra, hogy a kisgyermekük szeme színe kék legyen, viszont egy barna – és egy kék szemű párnak nem lehet kék szemű gyermeke. Legnagyobb esélye két, kék szemű szülő esetén van a kék szemű gyermeknek, de még ebben az esetben is fennáll annak a lehetősége, hogy a csöppség zöld szemű lesz. A szemszín kialakulásában a nagyszülők írészének az árnyalata is közrejátszik. 

Nos, a világon a legtöbb embernek barna a szeme, pontosan 79%-a a jelenlegi populációnak. 8%-uk rendelkezik kék színű szemmel, 5%-uk sárgás-barna, illetve barnás-zöld árnyalatúval, és mindössze a világon élő emberek 2%-ának van zöld szeme, akik közül a legtöbben Skóciában élnek. Több kutatás is indult már a szemszín keletkezésének témájában, és számtalan tudós jutott arra, hogy a kék szemű emberek egy ritka genetikai mutációnak köszönhetik a szemük színének kialakulását, ezáltal az összes kék szemszínnel megáldott ember egy őstől származik.

Néhány tény, a kék szemről:

Egy embernek sincs a szemében kék pigment, a kék szemet csak kéknek látod, ahogyan az eget is. Mindez egy optikai csalódás, amit a fény okoz.

A tudósok úgy gondolják, hogy a kék szemű ember egy mutáció következtében jelent meg, úgy 6-10 ezer évvel ezelőtt.

A Föld lakosságának mindössze 8 százaléka kék szemű. A legtöbben (55 százalék) barna szeműek.

A kék szeműek íriszében nincs melanin, ami védelmet nyújtanak az erős fényhatásokkal szemben, amilyen a napfény.

Ha nincs fényhatás, akkor már a kék szemű emberek vannak előnyben, mert a melanin hiánya miatt a sötétben jobban látnak, mint a barna szemű társaik.

Mivel a pupillák tágulásai, összeszűkülései jobban látszanak, ezért könnyebb hazugságon érni egy kék szemű embert, mert a szeme elárulja.

Több kultúrában gonosznak tartják a kék szeműeket, azt tartják róluk, hogy bevonzzák a bajt.

Ezek az emberek nagyon intelligensek, meggondolnak, elterveznek mindent, részletesen, így sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni.

Igazából mindegyik szemszín különleges, hiszen nincs a világon egyforma árnyalattal rendelkező két ember (még az egypetéjük ikrek szemének a színe is minimálisan eltér). A kékszemű gyerekek és felnőttek nehezebben viselik a napfényt a kevés melanin tartalom miatt, ezáltal sokkal több a szemüveges is közöttük.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszerelemkezikonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr2418100030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsiRe 2023.05.07. 21:12:32

Köszönöm, hogy meg tudhattam, hogy miért is vagyok különleges a kék szemem miatt!

CsiRe 2023.05.10. 13:42:06

@CsiRe: Megtudhattam... :-)!
süti beállítások módosítása